Autor Wątek: Pomóżcie proszę, spadek spalania na LPG po zresetowaniu kompa, dlaczego?  (Przeczytany 3305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maciek001

• Gość
Witajcie,

Carina 1,6 4AFE z 97 roku, 190 000 km 80 na gazie. Tuż po założeniu instalacji gazowej carii paliła mi ok 9 l na 100 km niezaleznie jak traktowałem pedał gazu, po kilku tankowaniach spalanie wzrosło do 10,5 - 11 km niezaleznie czy trasa czy miasto. Ostatnio wymieniałem aparat zapłonowy i aby skasować kod błedu zresetowałem komputer ściągając klemę. Okazało się, że spalanie znowu spadło do ok 9 l, niestety kilka tankowań i znowu pali ok 11. Nadmienię, że zawsze tankuje na stacjach jednego koncernu. Ostatnio zrobiłem test, zresetowałem kompa i znowu spalanie mam niższe.
Czy wiecie co może być przyczyną niższego spalania po resetowaniu? dlaczego po ok 1000 -1 500 km spalanie wzrasta? Teraz gdy jest cieplej, tuz po odpaleniu na benzynie przełączam na gaz, zobacze czy pomoże, wydaje mi się, że może komputer z autka jakoś coś przestawia, uwzględnia jakieś spalanie benzyny czy coś.
Aha mam instalację II generacji  Landii z emulatorem i komputerkiem/sterownikiem.

Pozdrawiam i dzięki za sugestie.

Maciek

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Popierwsze piszesz o kodach błędów jakie były, czy są jakieś nowe ??
Po zdrugie nie musisz rozpinać klemy żeby zresetować komp wystarczy wyjąć bezpiecznik EFI w skrzynce bezpieczkików pod maską.
Po trzecie jak rozepniesz klemę to komp gazowy traci swoje ustawienia na LPG i nadaje się do ponownej regulacji.
Po czwarte może masz źle wpiętą instalację i komp auta (pb) widzi jakieś złe odczyty, jakie kody błędów wracamy do punktu 1.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Bommb

• Gość
Po trzecie jak rozepniesz klemę to komp gazowy traci swoje ustawienia na LPG i nadaje się do ponownej regulacji.

O tym to nie wiedziałem  :oops: :oops:

daniel

• Gość
NIe wiem jak jest z Landi, ale nie ewszystkie komputery LPG tracą swoje ustawienia po odpięciu zasilania. Ja miałem AL-700 i nie tracił swoich ustawień.

daniel

• Gość
No i jeszcze jedno - polecam jakieś forum LPG. Tam na pewno powiedzą więcej.

Maciek001

• Gość
 Witaj Kryspin, na Ciebie zawsze można liczyć  :grin:

Dzięki Waszemu forum potrafię szczytywac kody, ale nic mi nie wskazuje, oprócz zbyt bogatej mieszanki, ale tak ma być, ubogiej nie chcę przy gazie. Miałem przez 2 lata walnięty czujnik Halla w aparacie zapłonowym, więc waliło mi pomarańczową żarówą po oczach ;), dorwałem aparat zapłonowy na allegro i zakupiłym uzywke za 150 zł, nawet z kablami. Po ząłożeniu check dalej się swiecił więc musiałem zresetowac kompa. Tak to wyglądało, muszę chyba znależć jakiegoś dobrego gazownika w wawie i niech looknie, tym bardziej, że moja Carii przejechała już ok 80 tys km na gazie i tylko raz była u fachowca, po 20 000 km na wymianie filterka. To naprawde bardzo wdzięczne silniki do gazu!!!
Aha, wg zapewnień fachmanów od LPG moge sobie wypinac aku na jak długo chcę i nic mi się nie resetuje w instalacji lpg, niczym nie grozi.

Pozdrawiam wszystkich toyotoholików :)

Maciek

A jak komus coś wpadnie do głowy to licze na jakiś post.

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
Ja mam rocznik '90 4A-FE na LPG ma zrobione 30 000 a ogólnie sporo ponad 200 000 i niezależnie od stylu też mi 9 bierze. Polecam fora typowo o LPG. Mi pomogli odpiąć przełączanie się an LPG przy 60*C.  PS falują Wam trochę obroty na LPG?
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl