Autor Wątek: oprogramowanie serwisowe  (Przeczytany 23355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kol_arek

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopada 2004, 12:15:40 »
II generacja w Previ to musi być dobrae zrobiona, bo jest bardzo długa droga dolotu - proponowałbym sekwencję, a jeśli chodzi o czeka to najczęściej sygnalizuje ona zły skład mieszanki i gazowcy pod przekaźnik gazu podłączją tą lampkężeby odciąć jej napięcie i klient zadowolony bo nic sięnie dzieje, a to nieprawda w mojej Vectrze jest to samo - wszystkiemu winien jest brak lub nienajlepszy emulator sondy lambda który nie potrafi oszukać komputera. Nie znam szczegułów jak jest z LPG w Previ bo ojciec w swojej nie ma gazu.

eltech

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopada 2004, 19:56:26 »
cześć Arek. Jeśli będziesz miał jakiekolwiek wiadomości na temat Previi to bardzo chętnie wysłuchamy Ciętu na forum. wszelkie nowe informacjie są mile widziane. A co do gazu to masz rację

kol_arek

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Listopada 2004, 00:17:31 »
No to przedstawiam sposób odczytu kodów błędu, a że w angielskim specem nie jestem aby uniknąć błędów tłumaczenia podaje to w orginale może ktoś z was druknie to po naszemu, postaram sięzrobić zdjęcie złącza to je tu umieszcze z dokładnym zaznaczeniem o które styki chodzi chociaż powinny być opisane.

Error Readout text
-Turn ignition on.
-Connect terminal 1 to terminal 2.
-Error codes will appear on check engine light.
Error reset text
-Turn ignition off.
-Remove the ECU fuse for at least ten seconds.
-Alternatively you can disconnect the battery (you will loose other data too, radio, clock, etc.).
Error signal text
-Digit 1 (tens position): Light pulse 0.5 seconds long, 0.5 seconds pause in between.
-Pause 1.5 seconds light-off.
-Digit 2 (ones position): Light pulse 0.5 seconds long, 0.5 seconds pause in between.
-Pause 2.5 seconds light-off.
-A pause of 4.5 seconds light-off follows the last code.
-Subsequently the whole series of error codes is repeated.
Error Codes text
Continuous flashing of the check engine light: no error codes are retained in the memory of the ECU.
11 ECU supply voltage or EFI relay temporarily open circuit.
12 No RPM or TDC signal during starting.
13 No RPM signal when engine is running more than 1500 RPM.
14 No confirmation signal (IGF) from ignition module.
21 Oxygen sensor signal low.
22 Coolant temperature sensor no signal.
24 Air temperature sensor no signal.
25 Oxygen sensor indicates lean mixture.
26 Oxygen sensor indicates rich mixture.
31 MAP sensor or mass airflow meter no signal or no supply voltage.
32 MAP sensor or mass airflow meter no signal or no supply voltage.
34 Turbo-pressure.
35 Turbo-pressure.
41 Idle and throttle wide open switch or throttle position sensor, open or short circuit.
42 Vehicle speed sensor no signal.
43 No starting signal.
51 No idle-, neutral- and A/C-switch signals to ECU during error codes readout procedure.
52 Detonation sensor open or short circuit.
53 Detonation control in ECU out of range or faulty.
54 Intercooler.
71 EGR.

Diagnostic plug:
1 = TE1 or T
2 = E1

eltech

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Listopada 2004, 15:51:20 »
no to teraz brakuje tylko tłumaczenia.

marekkub

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Listopada 2004, 00:09:03 »
Na temat OBD i  kodów jest w książce Chiltona, którą posiadam, niestety po angielsku. Ten rozdział niestety nie mam zeskanowany, ale jak trzeba.... Mam 1 rozdział zeskanowany (podstawowe informacje) moge gdzieś podesłać (ale ja mam modem a to 20MB).

Pozdrawiam
Marek

eltech

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Listopada 2004, 20:11:13 »
Marek jakby co ja mam neostradę. Musiałbyś tylko do mnie zadzwonić i siędogadamy jak przekazać to co masz do netu. Raz w tygodniu w Pruszkowie jest mój pracownik i zawsze przez niego można coś przekazać.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Listopada 2004, 21:14:25 »
Arek dzięki za te kody,
jestem w tym temacie laikiem, ale z tego co rozumiem po odpowiednim podlaczeniu nalezy odczytac kod z pulsujacego napisu "check engine",
bedzie super jesli dasz fotki co i jak trzeba podlaczyc,
a mam jeszcze pytanie,
jak juz pisalem nie wiem czasem czy kontrolka check engine z racji posiadania II generacji gazu nie zostala podpieta np razem z kontrolka oleju - nie mam pewnosci czy tak jest, ale jesli tak to czy wtedy uda sie odczytac kody ? wydaje mi sie ze nie :O . co o tym myslicie ?

marekkub

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Listopada 2004, 23:48:53 »
Ostatecznie jakoś podeśle, ale gdzie, najlepiej jak by wszyscy skorzystali. A poza tym miałem w planach całą książkęzeskanować, alle....:modlitwa

Marek

kol_arek

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Listopada 2004, 19:30:58 »
Cytat: bartek
Arek dzięki za te kody,
jestem w tym temacie laikiem, ale z tego co rozumiem po odpowiednim podlaczeniu nalezy odczytac kod z pulsujacego napisu "check engine",
bedzie super jesli dasz fotki co i jak trzeba podlaczyc,
a mam jeszcze pytanie,
jak juz pisalem nie wiem czasem czy kontrolka check engine z racji posiadania II generacji gazu nie zostala podpieta np razem z kontrolka oleju - nie mam pewnosci czy tak jest, ale jesli tak to czy wtedy uda sie odczytac kody ? wydaje mi sie ze nie :O . co o tym myslicie ?

1.Po włączeniu zapłonu (bez uruchamiania silnika) zapalają sięwszystkie kontrolki a w tym kontrolka czek, po uruchomieniu silnika powinna zgasnąć, chyba że jest jakiś błąd (gaśnie razem z kontrolką oleju także tym sięnie sugeruj)
2. Wracając do kodów które podałem chodzi mniej więcej o to, że należy zmostkować np. spinaczem biurowym styki 1 i 2 w złączu diagnostycznym, następnie należy właczyć zapłon (bez uruchamiania silnika) kontrolka czek wyemituje dwa krótkie błyśnięcia (kod kontrolny 11), a następnie po przerwie około 4 s zacznie podawać błędy

( jeden krótki błysk ok.0,5s przerwa ok. 1,5s cztery krótkie błyski po 0,5s - oznacza kod 14)

po odczytaniu wszystkich błędów wyświetlany jest kod 11 - treści kodów już ktoś musi przetłumaczyć
3. Aby skasować zapamiętane błędy powinno wystarczyć odłączenie na 2-3 min akumulatora - należy przy tym pamiętać że będzie trzeba ponownie ustawić zegarek i zaprogramować radio

adamis

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Listopada 2004, 20:19:29 »
Odłaczenie akumulatora nie jest groźne  dla oryginalnego radia Toyoty w starszych rocznikach,w nowszych wszystko jest możliwe.W końcu nowoczesność jest nie po to,by nam siężyło łatwiej,no nie?
A czy ktoś ma coś na temat migającej kontrolki O/D OFF z nadbiegu?U mnie franca włącza sięczasem  podczas jazdy na nadbiegu,i miga 2 razy co 4 ,5 sek.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Listopada 2004, 21:00:09 »
dzieki :)
teraz juz wszystko powinno byc jasne

adamis

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Listopada 2004, 21:29:00 »
Na razie wgryzam sięw książkęChiltona.Gniazdo(DLC1) ,w którym zwiera sięstyk TE1 i E1 jest pod siedzeniem kierowcy.Oznaczenia styków są na wewnętrznej stronie dekielka zamykającego gniazdo.Po zwarciu TE1 i E1 i włączeniu stacyjki, zacznie migać lampka''check engine''(MIL), o ile jest powód.Jeśli wszystko jest OK, lampka będzie migać co 1/4 sekundy.Można jeszcze podpiąć siędo gniazda DLC3,które jest pod pokrywą bezpieczników, gdzieś pod(za) lewym głośnikiem,ale do tego trzeba mieć tester Toyoty.
Wiem,że nikt nie ma,ale może jakiś ciołek w serwisie nie będzie wiedział,więc jest powód do targowania zniżki.:-)
Jak przegryzęsiędalej ,to coś naklikam.

eltech

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopada 2004, 23:25:25 »
przesłałem do kumpla listębłędów do tłumaczenia to może niedługo będą

kol_arek

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Listopada 2004, 20:28:43 »
kurcze ojciec wyjechał i nie mam jak zrobić zdjęcia tego gniazda, ale w sobote ma być to wieczorkiem postaram sięwrzucic

kol_arek

• Gość
oprogramowanie serwisowe
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Listopada 2004, 19:51:00 »
mam zdjęcie i wszystko zaznaczyłem ale teraz ja na złość mam proble z serwerem i nie moge go tam wrzucic może ktoś z was ma możliwość to podeśle na maila

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl