Autor Wątek: [e12u] problem z rozruchem silnika po rozgrzaniu  (Przeczytany 3315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ghost

• Gość
[e12u] problem z rozruchem silnika po rozgrzaniu
« dnia: 11 Maja 2007, 22:35:57 »
Witam cala ekipe forum.

Na forum sprowadza mnie problem z moja corollka. Podobny do opisywanego w temacie.
na poczatku troche historii auta. Samochod kupiony w polsce od I wlasciciela (on kupil go w salonie). przez 3 lata spisywala sie bardzo dobrze. bezwypadkowe. standardowe wymiany filtry/oleje. az do pewnego czasu... autko nie chce palic gdy sie juz troche rozgrzeje. kiedy jest zimny bezproblemu. W wyniku tej usterki zwiedzilem juz elektromechanika, warsztat autobox w gliwicach oraz aso w zabrzu ja now an (czy jakos tak ;) ).

EM: wymiana bendixa, rozrusznik dobry

autobox: poczatkowo stwierdzili ze na akumulatorze sa znaczne spadki napiecia (mysle moze byc... aku mial 5 lat) wiec kupilem nowy... efekt... brak zmian, jak bylo tak jest. wiec wrocilem ponownie do AB... wrzucili na komputer i blad 1226... sami nie wiedzieli co to... ale pozniej (zasięgnęli wiedzy) i werdykt dosc niepewny- "jakas usterka z przeplywomierzem powietrza". i mowia to grubsza sprawa trzeba jachac do ASO. wiec sie tam udalem.

ASO: po podpieciu komputera... i tam jakis testach. spalona swieca. wiec swiece do wymiany. po wymianie jest jak bylo. dodatkowo wymienilem filtr powietrza. niestety nie wiedza co jest przyczyna takiego stanu rzeczy. twierdza ze to nie pompa paliwa itp rozkladaja rece, tym bardziej iz komputer nie wykazuje ZADNEGO BLEDU.

dodam ze filtry/oleje wymienanie sa regularnie. paliwo tankowane w roznych stacjach (lecz nie malych) orlen/shel/bp

przebieg 204tys, 2.0 d4d 90KM, 2002

bede wdzieczny za pomoc. z gory przepraszam za wynikle literowki i dosc chaotyczny opis sprawy

jakies sugestie?

jesli pojawil sie podobny temat na forum to prosze o przeniesienie go w odpowiednie miejsce, dziekuje.

Lateef

• Gość
Odp: [e12u] problem z rozruchem silnika po rozgrzaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2007, 20:02:54 »
Mam podobny kłopot. Podczas pierwszego odpalania auto rzęzi.
Potem odpala normalnie. Tzn. odczekuję chwilkę z kluczykiem przekręconym do połowy aż zgaśnie kontrolka i odpalam.
Mam diesla 2.0 z 2002 Corolla kombi.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2007, 08:09:03 »
Witam cala ekipe forum.

wrzucili na komputer i blad 1226... sami nie wiedzieli co to... ale pozniej (zasięgnęli wiedzy) i werdykt dosc niepewny- "jakas usterka z przeplywomierzem powietrza".

Błąd P1226 z polskiego na nasze to "Zawór wtryskowy N31 cylindra 2. Zwarcie z masą." takie coś znalazłem może ci to pomoże szukać. Na pewno to nie jest związane z przepływomierzem. Prędzej bym sprawdził kable wysokiego napięcia a dopiero później myślał o zaworze.
W ASO dlatego nie widzieli błędu bo pewnie Ci pierwsi majstrzy go usunęli z pamięci kompa.

Pozdrawiam
Obi

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2007, 08:14:35 »
Sprawdź jeszcze ten wątek  "problem z odpaleniem ave 2002 d4d - komputer pokazuje bład P1226" w archiwum grupy.
Pozdrawiam
Obi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl