Autor Wątek: LPG do LB  (Przeczytany 3184 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
LPG do LB
« dnia: 13 Maja 2007, 21:17:14 »
witam
Czytałem na forum o gazie w silnikach leanburn. ale opinie były niejednoznaczne, niektórzy chwalą, inni zas twierdza, ze silniki te sie nie nadają (niszczy się droga i niedostępna sonda). Jestem wtrakcie poszukiwania cariny z silnikiem 1.6 z zamiarem zagazowania (a najczęściej spotyka się właśnie z LB). Prosiłbym forumowiczów eksploatujących silniki LB na gazie o opinie.
P.S Czy wszystkie cariny kupowane w polskich salonach maja zwykłe silniki (bez LB?)
pozdrawiam

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Focus II 1,6 :)

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: LPG do LB
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2007, 20:29:04 »
dzięki za linki ale już je czytałem  i nie było jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy czujniki ubogiej mieszanki w LB niszczą się przy LPG czy nie.
Poza tym prośba ,czy ktoś mógłby podesłać zdjęcia wtrysków silnika zwykłego (bez LB) - na forum znalazłem tylko LB

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2007, 21:08:45 »
Szymon raczej nie znjadziesdz nigdzie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Ilu uzytkowników tyle opinii. Zawsze sa za i przeciw. Znam takich ktorzy załozyli gaz do Toyoty, bo nawet jesli przyjdzie im robic remont silnika to i tak im sie to opłaci...
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Zigi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2007, 22:23:12 »
jak mozesz to podeslij / lub umiesc w tym wątku link to zdjecia wtrysku cari bez LB
!!!!WROCEK!!!!

poltec

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2007, 14:16:22 »
Witam,

Jakiś czas temu kupiłem właśnie taką cari, nie wiedziałem o tym że lb. Samochód był zadbany, czysty  :-)- silnik pracował równo i cichutko :grin:. Dużo jeżdże, pomyślałem jak zredukowac koszty, gaz wydawał się najlepszą inwestycją. Przed wstawieniem gazu palił mi benzyny około 7l/km - trasa ale drogami lokalnymi. Gdy wstawiłem sekwęcję robię na zbiorniku (28l) w takiej właśnie trasie około 350km - 28/3,5=8l/km. Tak więc matematyka:
na 1000km - (4,3x7x10)-(1,8x8x10)=301-144=157zł
przy założeniu że pokonasz jak ja już na lb w gazie 14000km = 2198zł
Instalka kosztowała mnie 2350zł w ratach 235x10zł
Zapłaciłem już 8 rat = 1880zł
przegląd kosztował 163zł normalny kosztuje 98zł = koszty dodatkowe 65zł
paliwo na rozpałkę powiedzmy na 1000km trasy około 3l = 3*4,3*14=180,6zł
filterki gazu po 10 000km - 50zł
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Razem:
oszczędności: 2198zł
koszty:1880+65+180,6+50=2175,6zł

Bilans po pokonaniu 14 000km
+22,4zł
Tak wyglądają oszczędności po 8 m-scach HEHE :roll:
P.S. jak będzie walnięty czujnik lb, to gaz możesz sobie darować - musi być sprawny.

Jak bym teraz chciał kupić samochód kupił bym cari w 2,0 i wtedy myślał o gazie  :wink: - oczywiście na trasę.
Nigdy w życiu nie kupowałbym "fergusona" - niech ożrzę sobie pole bo po to został stworzony.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2007, 14:43:58 »
Witam,

Tak wyglądają oszczędności po 8 m-scach HEHE :roll:
P.S. jak będzie walnięty czujnik lb, to gaz możesz sobie darować - musi być sprawny.

Do samej pracy na gazie silnik może miec załozona nawet zwykła sonde a ECU silnika dostaje sygnał z emulatora.Sonda LB jest nieporownywalnie dokładniejsza jesli chodzi o wzkazania i bardziej precyzyjnie potrafi wysterować regulator dawkowania paliwa,przez co zyskujemy na zużyciu.Nie ma natomiast żadnej reguły mówiącej o zniszczeniach powstałych przez gaz.Sonda nie moze zostać zniszczona w prawidłowo działającej instalacji gdyz jest stworzona do ubogich mieszanek i wytrzymuje wieksze temperatury niz potrafi je stworzyć spalanie gazu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl