Autor Wątek: Odcięcie nagrzewnicy na upalne lato?  (Przeczytany 5644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maciek001

• Gość
Odcięcie nagrzewnicy na upalne lato?
« dnia: 14 Maja 2007, 10:38:48 »
Witajcie,
Nadchodzą cieplejsze dni i zacznie się ukrop w samochodzie, samochodzie bez klimy oczywiście. Niestety moja Cari nie posiada takiego luksusu :(. Wczoraj było ciepło i ciepła noc, mówiąc szczerze miałem wściekle gorąco w autku aż nie było czym oddychać, oczywiście ogrzewanie wyłączone. Ale ostatnio wymieniałem filtr kabinowy i odkryłem, że obok nóg kierowcy strasznie mocno się wszystko nagrzewa, nagrzany jest jakiś plastkik, nagrzane są przewody chyba do nagrzewnicy, a może sie mylę.
Więc teraz pytanie, bo tak się zastanawiam, czy odcięcie nagrzewnicy by w czymś pomogło? tzn zastanawiam się co by się działo, gdyby jakoś odciąć dopływ płynu na lato? czy czymś to grozi? czy w czyms to pomoże? Czy dzięki temu może być troszeczkę chłodniej? No i najważniejsze jak to zrobić technicznie? w sumie mimo, że lato może czasami jednak  przydać się ogrzewanie ?jest jakaś możliwość wstawienia jakiegoś zaworku pod maską co by odcinał zasilanie nagrzewnicy a wrazie potrzeby włączyć ?

Pozdrawiam

Maciek

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Odcięcie nagrzewnicy na upalne lato?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maja 2007, 16:19:35 »
A nie lepiej klimatyzacje zamontowac :) Byli tacy ktorzy juz tak robili
Focus II 1,6 :)

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2007, 17:54:15 »
Klima by wyszła troszke drozej . Moja cari tez strasznie goraca w srodku jest cała deska zegary , jak w polonezie, a w dodatku powietrze "zimne" jest dosc gorace ( w porownaniu z innymi autami ktorymi sie poruszam )
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2007, 08:40:12 »
Witajcie, dowiadywałem się troszeczkę o ewentualnym zamontowaniu klimy, ale niestety nie znalazłem zadnych sensownych ofert. Najtańsze byłoby wymontowanie i zakupienie z rozbitego autka, niestety czasami to trudne do zrealizowania a i sam pomysł uzywki montoważ raczej każdy mi odradza. Na allegro kiedys można było kupić za 2 500 bodajże nowy zestaw klimy do Carii, w podobnej cenie mozna juz zamontować w warsztacie montujacym klimę. Ale nie jest to rozwiązanie dla mnie chyba, gdyz taniej wyjdzie kupic autko z klimą.
Jeśli macie jakiś fajny pomysł na klimę a carii piszcie.

A i ciekawostka na koniec, moja cari była kupiona w 97 roku, kosztowała ponad 54 tys zł ( 1,6 XLi), za klime w tamtym czasie chcieli w salonie wiecie ile?...................... 7 tys zł! Teraz podobno można zamontować w ASO za 4 500 zł.

Pozdrawiam

Maciek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2007, 15:45:31 »
Wracając do tematu nagrzewnicy to pod maską powinien być zaworek ktory odcina dopływ cieczy do nagrzewnicy.Jeżeli wszystkie ciegła są sprawne to nie powinny być ciepłe rurki we wnetrzu
.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Maja 2007, 15:51:25 »
Wracając do tematu nagrzewnicy to pod maską powinien być zaworek ktory odcina dopływ cieczy do nagrzewnicy.Jeżeli wszystkie ciegła są sprawne to nie powinny być ciepłe rurki we wnetrzu
.

Carinu a mozesz mniej wiecej sprecyzowac gzie ten zaworek sie moze znajdowac ? chetnie bym z niego skorzystał :)
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline starter5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2010, 16:02:13 »
W związku z ostatnimi problemami z nagrzewnicą podłączam się pod wątek odcięcia nagrzewnicy.
Nie bardzo rozumiem co autor miał na myśli nie montując zaworu a stosując jakieś systemy zapadek dla przepływu powietrza co wg. mnie jest droższym rozwiązaniem.
Co myślicie o wstawieniu na węże zaworu ( z innego auta np. hondy prelude 97-01) skręcanym pod maską jak pisał Maciek?
Carina 4AFE 1,6 '97

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwietnia 2010, 15:51:47 »
Nie trzeba kombinowac bo te cariny miały oryginalny zawór sterowany linką.Mam angielke 1,6 "93r z takim właśnie fabrycznym zaworkiem.

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2010, 16:36:07 »
W mojej 2.0d mam zaworek za silnikiem, obok serwa. Ale powinien on w całości odcinać przepływ.
Swoją dogą mi też mocno się nagrzewa kokpit, zwłaszcza okolica radia, które mi głupieje przy wyższych temperaturach.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2010, 20:06:19 »
Potwierdzam.Znalazłem zaworek.Jest poniżej połowy wysokości serwa patrząc od przodu po lewej stronie.Z grodzi wystaje końcówka cięgienka.

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwietnia 2010, 06:28:41 »
Nie wszystkie cariny ten zaworek na nagrzewnice mialy, ja mam carine produkowana w Wielkiej Brytanii i tego zaworka nie mialem, sam sobie zalozylem, natomiast moj brat ma carine produkowana w japonii to zaworek ma fabryczny, zalozylem go ze wzgledu na niepotrzebne grzanie nagrzewnicy, pomaga latem bo szybciej dogrzewa mi parownik i tym szybciej przelancza na gaz, a ze mam sekwencyjny wtrysk gazu to nie moge szybciej na gaz przelaczyc.
Toyota Carina E 1.6 LB 16v 4a-fe 1996r + LPG sekwencyjny wtrysk ZENIT, reduktor KME silver, wytryski MATRIX

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl