Autor Wątek: naprawa felg aluminiowych  (Przeczytany 3308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

seegi

• Gość
naprawa felg aluminiowych
« dnia: 19 Maja 2007, 19:23:32 »
witam
kolega mial wypadek - naszczescie niegrozny, przy okazji ucierpiala jedna felga - na polowie obwodu rant jest zdarty i to bardzo gleboko. Nie wiem czy felga jest prosta - okaze sie jak zdejmiemy je z auta. Kolega juz sobie zamowil nowe felgi rozmiar wieksze, a te obecne moge dostac w dobrej cenie.  Tylko co z tym dalej zrobic ?

Znacie jakies zaklady na Ślasku ktore zajmuja sie naprawa/prostowaniem/spawaniem ?

Jak juz pisalem wyzej - felga jest zdarta na rancie, w zasadzie caly rant jest zeszlifowany o jakies 2-3mm glebokosci - przez polowe obwodu kola, do tego jedno ramie jest przydarte, pewnie bedzie tez troche krzywa.
Felgi - AEZ ICON 5  - 15cali 4x100 - bardzo mi sie podobaja. Ponizej foto zamieszczam. Jak ktos sie dobrze przyjzy widac miedzy ramionami taki cieniutki rancik - wlasnie ten rancik jest caly zdarty - mozna powiedziec ze nie ma go juz wogole - ma ktos pojecie czy takie rzeczy da sie naprawic ?

Po weekendzie postaram sie wrzucic fotki uszkodzonej felgi.

Jakies rady i sugestie ? Bede bardzo wdzieczny .

Pozdrawiam
 :icon_pray:

Lawcu

• Gość
Odp: naprawa felg aluminiowych
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2007, 22:30:23 »
W Polsce naprawisz wszystko łącznie z tym co w innym kraju jest uważane za nie naprawialne lub jednorazowe.
"serwisów" naprawiający aluski jest pełno wystarcz użyć www.google.pl
Ja osobiście odradzam naprawę - prostowanie alufelgi. Jeśli tylko kosmetyka to owszem ale prostowanie mocno wykrzywionej felgi to pomyłka. Taka felga przy dużym obciązeniu może bardzo szybko pęknąć w miejscu prostowania.
Lepiej jedną dokupic.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Odp: naprawa felg aluminiowych
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2007, 22:15:26 »
Co do naprawy to musisz spytać specjalisty - równie dobrze może się okazać że można na niej jeździć jak i że jest do wyrzucenia. Ja bym też dokupił jedną nową.
Seat Leon Cupra :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl