Autor Wątek: jakie opony ???????  (Przeczytany 47980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: jakie opony ???????
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipca 2007, 09:27:20 »
 TMX....sugerujesz że Dytony są gorsze od Klebera???
[/quote]

Dyskusja zmierza do bezcelowego wyliczania która opona w podobnym przedziale cenowym jest lepsza.
Uważam że wśród wielu użytkowników tych (obu) opon są i zwolennicy i przeciwnicy więc będzie to tylko spieranie się o przysłowiową marchewkę.

Pozdrawiam
Obi

iPrzemo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lipca 2007, 00:06:17 »
YOKOHAMA AWS DB Oponki bardzo ciche ale twarde. Bardzo fajnie trzymają się drogi tylko troszkę kosztują.

Witam. Jestem nowy na tym forum jednak doświadczenie jako kierowca i przejechane kilometry jak sądzę mam dość duże, dlatego i ile czas mi pozwoli chętnie podzielę się swoim doświadczeniem oraz chętnie zasięgnę u Was porady. Około 700 tyś km różnymi pojazdami na różnych oponach. Obecnie Corolla Kombi 2.0 D4D - 90KM - 275 tyś km. Co do opon to mam pewne spostrzeżenia którymi chciałbym się z Wami podzielić.
1. Goodyear Excellens 195/60 R15 H - ząbkują i są głośne pomimo że są reklamowane jako ciche. Wytrzymały 1 sezon tj. w moim przypadku 60 tyś km. Ząbkowały wszystkie 4 szt. - kwestia amortyzatorów itp. nie wykluczam (przód zmieniłem po 245 tyś km a na tyle jeszcze jeżdżę na starych).
2. Michelin HP Pilot Primacy 195/60 R15 H - cena kosmiczna (390-450zł) obecnie już nie produkowane w tym rozmiarze. Też ząbkowały i po 55 tyś km miały 3 mm głębokości bieżnika
3. Obecnie  7 tyś km na Yokohamah 195/60 R15 V - dB AVS - bardzo ciche, jako nowe sztuki doskonale odprowadzają wodę, przy 160 km/h na zakrętach czuje się jakby cięły asfalt i chciały jeszcze szybciej. Podczas gwatownego hamowania z ok. 150 km/h wyjechałem z fotela do przodu - bardzo dobrze trzymają się drogi. Cena ok. 300 zł szt. WARTO !

A teraz powiem Wam dlaczego opony 1 i 2 uważam za drogie i kiepskie ! Pewien człowiek uświadomił mi kwestie dobierania opon. Opony 1 i 2 mają tzw. "boczny bark" w formie duży klocków bez nacięć. Są bardzo mocne +25% mniejsze zużycie jak twierdzi Michelin, do dużych przeciążeń - ludzie na forach oponiarskich jeżdżący np. nowymi Volvo XC 90 sugerowali złe ścieranie i ząbkowanie już po krótkim czasie. Podczas używania na normalnej Polskiej drodze a nie na torze wyścigowym opony ścierają się nierównomiernie. Opony Yokohamy (3) mają podobny boczny bark w postaci dużego klocka jednak przecięty bardzo glęboko. Opona ta powinna zużywać się równomiernie, oczywiście może zużyć się szybciej. Ale to już pewien kompromis na który się zdecydowałem. Jeszcze jednym zabiegiem który pozwoliłem sobie wykonać to przy ciężkim D4D z przodu i trasach ok. 300 - 500 km dziennie tak jak zasugerował znajomy wybrałem opony z wyższym indeksem prędkości "V". Oczywiście nie pojadę moją Corolką ponad 180 km/h ale opony te pomimo tej dość mocnej rzeźby powinny ścierać się wolniej.
Co w tym temacie będzie się działo pozwolę sobie informować.

OTAN

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Lipca 2007, 02:12:00 »
Witam wszystkich,

ja natomiast mam pytanko z innej beczki, czy to normalne ze Brigstone po dlugiej jezdzie okolo 1000 km robia sie brazowe? nie cale ale po bokach.

serdecznie pozdrawiam toykowcow.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2007, 10:58:00 wysłana przez Radex E9 »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lipca 2007, 11:58:28 »

ja natomiast mam pytanko z innej beczki, czy to normalne ze Brigstone po dlugiej jezdzie okolo 1000 km robia sie brazowe? nie cale ale po bokach.

Cześć.

Chodzi ci o brąz na rantach bocznych ?

Uważam że jest to pył po klockach hamulcowych. Jeśli ktoś uważa że to jest coś innego proszę o poprawkę.

Pozdrawiam
Obi

swip

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Lipca 2007, 16:01:18 »
A co myślicie o oponach kenda komet: http://allegro.pl/item218355103_nowosc_kenda_komet_175_65_185_65_r_14_nowe.html
mało info o nich w necie ale w jakimś tam teście zajęły wysokie miejsce: http://www.testopon.com/pkw_sommerreifen/index.html
ktoś może jeździł na nich?

robertog

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lipca 2007, 17:21:55 »
to KENDA robi opony do samochodów :huh:
do tej pory myślałem że specjalizują się w ogumieniu rowerowym :roll:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Lipca 2007, 07:31:30 »
to KENDA robi opony do samochodów :huh:
do tej pory myślałem że specjalizują się w ogumieniu rowerowym :roll:

Chyba w 90 % trzepią tylko rowerówki. Ale jak widać uderzyli w inną gałąź.

Pozdrawiam
Obi

tmx

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Sierpnia 2007, 20:48:38 »
No nie stety ja bym daytonów nie wziął - sądząc po opinoiach użytkowników i chyba kiedyś jakieś testy widziałem - jak zwykle to z tanimi oponami - kaszana na mokro - a to jeden z najważniejszych parametrów.
Kleber chyba lepszy choć I liga to nie jest.
TMX

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Grudnia 2007, 13:37:41 »
Kupiłem zimowe oponki Firestone no i zauwazyłem nietypową sytuację... jadąc po równej, prostej drodze po oblodzonej nawierzchni lub zajeżdżonym sniegu przy predkości 50 km/100 - samochód jest  nie stabilny tzn. tak jak by mnie tył chciał wyprzedzic to z prawej to z lewej strony zupełnie jak by miał napęd na tył i mocno bym gazował, albo jak by mnie wiatr popychał w bok nie jest to tak bardzo silne że bym musiał kontrowac kierownica ale odczówalne (po jelitach jak na karuzeli). We wrześniu  ustawiałem zbieznośc. Nie wiem czy to ma związek ale podczas sprzatania w garazu przyjżałem się lepiej pod światło letnim oponom i tak jak by się przypatrzeć są lekko wyzabkowane, amorki w prawdzie 50-54 %. co wy na to mobilki?
Spotkałem się z opiniami na forum że niby zabkowane opony to niby normalka ale dla mnie to wkurzające bo straszny huk....

karo

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Grudnia 2007, 13:53:07 »
Firestone maja twarde gumy

Admin

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 04 Grudnia 2007, 15:40:59 »
Kupiłem zimowe oponki Firestone no i zauwazyłem nietypową sytuację... jadąc po równej, prostej drodze po oblodzonej nawierzchni lub zajeżdżonym sniegu przy predkości 50 km/100 - samochód jest  nie stabilny tzn. tak jak by mnie tył chciał wyprzedzic to z prawej to z lewej strony zupełnie jak by miał napęd na tył i mocno bym gazował, albo jak by mnie wiatr popychał w bok nie jest to tak bardzo silne że bym musiał kontrowac kierownica ale odczówalne (po jelitach jak na karuzeli). We wrześniu  ustawiałem zbieznośc. Nie wiem czy to ma związek ale podczas sprzatania w garazu przyjżałem się lepiej pod światło letnim oponom i tak jak by się przypatrzeć są lekko wyzabkowane, amorki w prawdzie 50-54 %. co wy na to mobilki?
Spotkałem się z opiniami na forum że niby zabkowane opony to niby normalka ale dla mnie to wkurzające bo straszny huk....

Jak masz wyząbkowane gyumy to masz wywaloną zawieche i tyle. A to ze tył ci tańczy na lodzie to na 99% zatarty jedne z bembnów z tyłu. Rozebrać wyczyscić i nie bedzie tańczył.

Firestone moze i jest twardy ale w primie sie niezle sprawdza :)

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Grudnia 2007, 17:58:11 »

zatarty masz na myśli że mogło się nazbierać syfu pomiędzy bęben a rant szczenk hamulcowych?

zawieszenie to chyba mało prawdopodobne bo w zeszłym roku robiłem przegląd i było cacuś, choć od tamtej pory to 24000 km już pyknęło za tydzień będę robił następne badanie... więc sprawdze, ale to z tym bębnami to mnie zaskoczyłeś

Admin

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 04 Grudnia 2007, 21:20:23 »
Miałem ten sam obiaw, Przypiekła sie linka ręcznego, niby wszystko OK ale tak jak by lekko trzymało. Na asfalcie było ok ale na lodzie tanczyła

hubciu77

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Grudnia 2007, 21:22:49 »
Dziś miałem chwilkę i ściągnąłem bębny :cool: i się okazało że było trochę syfu (prochu) który trzymał się bębna i powodował przychamowywanie koła, wyczyściłem i powinno być oki, Ale dzieki temu dowiedziałem się ze musze wymienić szczęki  :grin: 

Woytek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Grudnia 2007, 07:55:49 »
Też na firestonach jeżdżę i wszystko jest OK. Mimo twardości są ciche.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl