YOKOHAMA AWS DB Oponki bardzo ciche ale twarde. Bardzo fajnie trzymają się drogi tylko troszkę kosztują.
Witam. Jestem nowy na tym forum jednak doświadczenie jako kierowca i przejechane kilometry jak sądzę mam dość duże, dlatego i ile czas mi pozwoli chętnie podzielę się swoim doświadczeniem oraz chętnie zasięgnę u Was porady. Około 700 tyś km różnymi pojazdami na różnych oponach. Obecnie Corolla Kombi 2.0 D4D - 90KM - 275 tyś km. Co do opon to mam pewne spostrzeżenia którymi chciałbym się z Wami podzielić.
1. Goodyear Excellens 195/60 R15 H - ząbkują i są głośne pomimo że są reklamowane jako ciche. Wytrzymały 1 sezon tj. w moim przypadku 60 tyś km. Ząbkowały wszystkie 4 szt. - kwestia amortyzatorów itp. nie wykluczam (przód zmieniłem po 245 tyś km a na tyle jeszcze jeżdżę na starych).
2. Michelin HP Pilot Primacy 195/60 R15 H - cena kosmiczna (390-450zł) obecnie już nie produkowane w tym rozmiarze. Też ząbkowały i po 55 tyś km miały 3 mm głębokości bieżnika
3. Obecnie 7 tyś km na Yokohamah 195/60 R15 V - dB AVS - bardzo ciche, jako nowe sztuki doskonale odprowadzają wodę, przy 160 km/h na zakrętach czuje się jakby cięły asfalt i chciały jeszcze szybciej. Podczas gwatownego hamowania z ok. 150 km/h wyjechałem z fotela do przodu - bardzo dobrze trzymają się drogi. Cena ok. 300 zł szt. WARTO !
A teraz powiem Wam dlaczego opony 1 i 2 uważam za drogie i kiepskie ! Pewien człowiek uświadomił mi kwestie dobierania opon. Opony 1 i 2 mają tzw. "boczny bark" w formie duży klocków bez nacięć. Są bardzo mocne +25% mniejsze zużycie jak twierdzi Michelin, do dużych przeciążeń - ludzie na forach oponiarskich jeżdżący np. nowymi Volvo XC 90 sugerowali złe ścieranie i ząbkowanie już po krótkim czasie. Podczas używania na normalnej Polskiej drodze a nie na torze wyścigowym opony ścierają się nierównomiernie. Opony Yokohamy (3) mają podobny boczny bark w postaci dużego klocka jednak przecięty bardzo glęboko. Opona ta powinna zużywać się równomiernie, oczywiście może zużyć się szybciej. Ale to już pewien kompromis na który się zdecydowałem. Jeszcze jednym zabiegiem który pozwoliłem sobie wykonać to przy ciężkim D4D z przodu i trasach ok. 300 - 500 km dziennie tak jak zasugerował znajomy wybrałem opony z wyższym indeksem prędkości "V". Oczywiście nie pojadę moją Corolką ponad 180 km/h ale opony te pomimo tej dość mocnej rzeźby powinny ścierać się wolniej.
Co w tym temacie będzie się działo pozwolę sobie informować.