kolego, ja co prawda jeżdżę starym dieslem Toyoty, ale ogólnie mogę Ci powiedzieć, że każdy diesel weźmie trochę oleju, zależnie od stylu jazdy.
będziesz trzymał diesla w przedziale 3-4tys. obr., to pewnie weźmie. passat 1.9 tdi trochę brał jak średnia prędkość była powyżej 150km/h

silnik benzynowy tak samo ma prawo wziąć olej - w instrukcjach obsługi wielu samochodów jest adnotacja, że przy dużym wysilaniu silnika może nastąpić zużycie oleju w jakichśtam granicach...
miałem golfa II 1.8 i jak dostawał w palnik nonstop, to też lubił trochę wypić, nawet 1l/1000 km
naturalnie diesel może brać olej bo jest zarżnięty, tak samo benzyna, ale to już inna historia.
co do psujących się turbin - tu już właściciele nowych d4d wiedzą więcej niż ja, mogę dodać, że turbina leci często ze względu na nieumiejętne gaszenie silnika po dłuższej jeździe (trzeba odczekać 1min+; wychłodzić turbinę), lub dlatego, że ktoś odpala auto i nie czeka na rozgrzany silnik (albo chce go szybko rozgrzać :furious3:) i daje autu w dupe, turbina wtedy nie dostaje do końca smarowania jeszcze (zimny olej) i potem jest jak jest...