Autor Wątek: Problem z moją CARI 1.6 LB i LPG co sie stalo ?:(  (Przeczytany 3711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Qbis

• Gość
Problem z moją CARI 1.6 LB i LPG co sie stalo ?:(
« dnia: 03 Czerwca 2007, 15:35:46 »
Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnio miałem problem z rezonansem układu wydechowego. Jednak problem został usunięty przez zastąpienie tzw. przegubu kulowego na kolektorze wydechowym, łącznikiem z elastycznym z drucianki.
Wszystko było ok, jednak po jakims tygodniu powstał problem, mianowicie:
Samochód przy przejsciu na LPG poprostu ma doła, dusi sie i zwalnia tak jakby gaz nie dochodził, wciskając pedał gazu nic to nie daje. Przy ponownym przejsciu na bęzynę, podczas jazdy wszystko jest ok czyli normalna siła i przyspieszenie tak jak powinno byc. Jednak na postoju na niskich obrotach silnik pracuje na LPG w miare normalnie tzn. są wachania między 600 a 800obr, ale na LPG to chyba norma bo na bęzynie jest stabilne 700obr.Co to może być? Czy może to być objaw padniętego czujnika LB?
Dodam jeszcze, że kontolka CHECK ENGINE zapala się tylko przy zapłonie czyli tak jak powinno być.
Ostatnio wymieniłem swiece, uszczelke pod głowicą.
Proszę o HELP!!!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: Problem z moją CARI 1.6 LB i LPG co sie stalo ?:(
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2007, 21:47:53 »

Samochód przy przejsciu na LPG poprostu ma doła, dusi sie i zwalnia tak jakby gaz nie dochodził,

Juz sobie sam odpowiedziałes na pytanie .Teraz sprawdz co zatyka przepływ gazu zaczynajac od filterka a na elektrozaworach kończąc.Na koncu rozbierz reduktor.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwca 2007, 19:08:09 »
...carinus, ale to się dzieje sie zawsze po przejechaniu ok 10km czyli po nagrzaniu silnika...

poltec

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:04:07 »
Witam,

Qbis jakie świece założyłeś??? Od dawna masz instalację gazową i jaką??? Jak wchodzi na obroty na gazie - bez obciązenia??? Jeżeli traci moc tak gwałtownie to zapewne ma zle sterownie mieszanką gazowo-powietrzną. Czyli źle wyregulowana mieszanka lub też jak koledzy wcześniej pisali na innych wątkach uszkodzenie sondy po wspawaniu przegubu elastycznego :oops:.

Pozdo

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2007, 21:26:03 »
...uszkodzenie sądy, a raczej czujnika LB  jest raczej nie możliwe, bo nie swieći sie kontrolka silnika. Swiece oryginalne w aso na 100tys km.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:06:49 »
Musisz troche precyzyjniej okreslać objawy bo piszesz ze po ponownym przejsciu na bene jest OK.A na gazie?Trzeba zrobic regulacje instalki.Jak nie masz dojscia do kompa to najlepiej w takich sytuacjach mieć w zapasie zwykły register do weża gazowego i recznie ustawic mu dawke gazu a wtedy wiesz ze sterowanie jest walniete lub przyczyna lezy w innym miejscu.I tak do skutku.

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Czerwca 2007, 22:31:23 »
więc tak po tym jak przejde z benzyny na gaz i zaczyna go mulić przechodze zpowrotem na benzynę i wszystko jest ok jak jade na bęzynie. Jadąc na bęzynie ponownie przechodzę na gaz i po jakimś 1km spowrotem to samo czyli ja mu w deche a silnik nic spadek obrotow i Cari zwalnia. Najdziwniejsze, że na początku jak silnik jeszcze nie jest nagżany wszystko jest ok przez jakichs 10km problem zaczyna się po tem.

Mam jeszcze jeden pomysł musze to wkoncu wymienic ale ciągle nie mam czasu mianowicie uszczelniacze wtryskiwaczy, bo jak byłem kiedys na regulacji instalki gazowej to koles mi powiedział, że nie może jej ustawić bo silnik ciągnie fauszywe powietrze skądś...jak sie potem okazało uszczelki na wtryskiwaczach są bardzo zfatygowane, dlatego kupiłem nowe w ASO i musze je wkoncu założyć może to faktycznie od tego, ale czemu dopiero po przejechaniu 10km...hmm

Qbis

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Czerwca 2007, 20:23:01 »
...no i po problemie.
podjechalem do gazownika, podpioł pod kompa i sprawdził mieszanke jak sie okazało coś sie rozregulowało i nie chciał iść. 10 min roboty 20zł i po kłopocie. Jedynie filter sobie musze wymienić od gazu bo koleś nie miał czasu. Macie może jakiegos linka do tego jak to najprosćiej zrobić?
Pozdro dla wszystkich i dzięki za helpa!!!

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2007, 20:15:14 »
szukaj na forach gazowych, gdzieś znalazłem dokładnie nawet jak zregenerować parownik itp.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl