Autor Wątek: Akumulator  (Przeczytany 36076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
Odp: Akumulator
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Października 2009, 17:42:01 »
odgrzebuję staroć.

Oczywiście sprawa tyczy się akumulatora.

Byłem w ASO olsztyn i panowie chcą mi wcisnąć aku 70Ah (taki mam teraz). Jadę do innego sklepu i w katalogach jest 60Ah. Dzwonię po ASO w całej polsce i wersje różne (od 60Ah do 70Ah). Patrzę w internecie, wszystkie wyszukiwarki podają 60Ah. Zgłupiałem. To w końcu jaki on ma być?? W instrukcji obsługi nie ma informacji o pojemności aku.

ps. Byłem w ASO olsztyn i poprosiłem o sprawdzenie aku które posiadam, czy się jeszcze do czegoś nadaje. Pan zmierzył elektronicznym cudem, chętnie oczywiście po czym powiedział ,że moje aku jest dead, spytał się czy zamawiamy nowy, ja na to że pewnie kosmiczna cena, a on, że sprawdzenie aku kosztuje 160PLN. KU..A 160 PLN za 40 sekund pracy......ochu..li?? Wiec powiedziałem, żeby zamówili, ale jechać po niego nie zamierzam (500PLN).....Oczywiście jak kupię u nich aku to nie zapłacę za sprawdzenie. I tak nie zapłaciłem. Kretyni, szkoda, że kierownika tego burdelu nie było.....

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2009, 18:31:02 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Października 2009, 17:54:58 »
W moim od początku (jak jeszcze jeździła) było 75ah 2,2L. Potrafił piłować przez 15- 20 minut bez zająknięcia, a i tak nie odpaliła bo rozrząd był przestawiony :D

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Października 2009, 18:43:57 »
ps. Byłem w ASO olsztyn i poprosiłem o sprawdzenie aku które posiadam, czy się jeszcze do czegoś nadaje. Pan zmierzył elektronicznym cudem, chętnie oczywiście po czym powiedział ,że moje aku jest dead, spytał się czy zamawiamy nowy, ja na to że pewnie kosmiczna cena, a on, że sprawdzenie aku kosztuje 160PLN. KU..A 160 PLN za 40 sekund pracy......ochu..li??

PozDRo

Jak by to powiedział SIARA- chyba im się sufit na łeb zawalił  <zalamka> .

userEU

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Października 2009, 18:46:25 »
Siema Tabak ja mam 60. Polecam Ci taki jak mój BOSCH silver 60AH 540A ma posrebrzane płytki i większy prąd rozruchowy mam go od lutego 2008r i zero problemu nawet jak stał 2 miechy odpalił od dotknięcia. Dodam, że sporo słuchałem muzyki na postoju :-) i zero problemu nawet po całonocnych imprach w plenerze :grin:

A co do ASO to brak słów na takich ów. Jak już Cie "wypuścili" bez płacenia to olej ich a aku kup w landzie lub carsie

BOSCH S4 polecam taki sam będzie do Twojej

Pzdr
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2009, 19:02:42 wysłana przez userEU »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Października 2009, 19:00:50 »
Ja tam bez zastanawiania brałbym 70Ah...
A na starym aku chyba jest napisane co on tam ma :-P

userEU

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Października 2009, 19:11:53 »
Ja tam bez zastanawiania brałbym 70Ah...

Według katalogów min IC Tabak potrzebuje 60AH np taki jak wymieniłem wyżej

Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Października 2009, 22:20:36 »
Z tego, co pamiętam, książka podaje 60, jednak jeździłem już na różnych, między 55 a 70. Ważniejszyh jest prąd rozruchowy, żeby ukręcił te 1,4kW rozrusznika.

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Października 2009, 23:22:10 »
Tabak - mój aku ostatnio zdechł dość późnym wieczorem (był to OEM kupiony w ASO za 450PLN - przeżył dwa lata - okres gwarancji + 1 miesiąc dłużej!), pojechałem więc do Auchan i kupiłem maxymalnie duży z max dużym prądem rozruchu akumulator centry futura, która w ramach 3 letniej gwarancji ma też car assistance - jeśli padnie aku mają przyjechać i usprawnić samochód. Zapłaciłem 430PLN.
Przed zakupem na szybkiego obszukałem net i znalazłem to: http://www.akumulator.pl/dobre-akumulatory/wyszukiwarka-akumulatorow.html
Do camry wg tego powinien być 70Ah z prądem 540A
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Października 2009, 23:56:19 »
[...]Przed zakupem na szybkiego obszukałem net i znalazłem to: http://www.akumulator.pl/dobre-akumulatory/wyszukiwarka-akumulatorow.html
Do camry wg tego powinien być 70Ah z prądem 540A

Trochę przegięli u mnie. Według nich, powinienem mieć 75Ah, co już jest lekką przesadą w benzynie. 60Ah w moim przypadku to optymalny (na mój gust) wybór. Co prawda 75 by nie zaszkodziło, ale to już za duży zapas :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline calidris

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Października 2009, 08:42:35 »
ja mam 62 lub 65Ah, prąd rozruchowy 480A, ZAP Sznajder Batterien. całkiem niezły akumulator według jakiś tam testów, choć mam go dopiero rok więc nie mogę  za bardzo się wypowiedzieć jak będzie się sprawował dalej.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Października 2009, 09:23:45 »
Najlepiej załóżmy 300Ah, np z Volvo FH16, z prądem rozruchowym takim, że rozrusznik wkręci silnik od razu do odcinki, a alternator będzie musiał mieć ze 4kW i 300A, żeby go naładować. Oczywiście do tego przetwornicę z 24V na 12V, i kable 10mm^2.  <diabel>

Wg toyotowej publikacji NCF078M, czyli "Cechy nowego samochodu", dla 3 generacji jest, co następuje :

12V 48Ah dla ogółu
12V 52Ah dla "zimnego obszaru", czyli Szwecja, Norwegia, Finlandia

Większy ( 52Ah ) idący na w/w kraje, był zawsze powiązany z 1.4kW rozrusznikiem w 2.2 ( w innych były 1.0kW ).

Dla V6 rozrusznik był wszędzie taki sam ( 1.4kW ), a akumulatory wg w/w specyfikacji, i jej bym się trzymał.

pzdr
3VZ.pl

userEU

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Października 2009, 09:27:05 »
maniek_ls400 coś kiepska ta strona :-( podaje, że jednak 60AH i prąd rozruchowy tylko 390A dla Tabaka

Pzdr

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Października 2009, 20:50:47 »
Do mojej camry zalecany jest aku 70Ah,dla pewności dzwoniłem do ASO i dostałem potwierdzenie co do aku :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Października 2009, 21:11:05 »
po całym tym zamieszaniu kupiłem centrę plus 70Ah i 540A EN za 300PLN. Chciałem centrę futurę 72Ah i z większym prądem ale była za duża gabarytowo (278mm długości). Oczywiście, że oleje Asowe aku za 500PLN. Mogli mnie nie wypuszczać, heheheheheh.

wiem, że jest napisane, ale niestety nie mogłem zaufać temu serwisowi co wsadzął ten aku. Jak już pisałem każdy serwis mówił co innego....(olsztyn, elbląg, ełk, warszawa.....)

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2009, 21:15:42 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Października 2009, 22:37:33 »
Do mojej camry zalecany jest aku 70Ah,dla pewności dzwoniłem do ASO i dostałem potwierdzenie co do aku :-)

Ciekawe, na jakiej podstawie pan z ASO to stwierdził.

Ja już różne ASOwe potwierdzenia przerabiałem, m.in. hamulce do mojej ( wtedy jeszcze ) 2.2, regulator napięcia alternatora, i kilka innych, pomniejszych, których już nie pomnę.

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl