Autor Wątek: Akumulator  (Przeczytany 36091 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Akumulator
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lipca 2007, 14:09:37 »
z tego, co wiem powinien być 55Ah ( nie mam przy sobie książki, ale sprawdzę jeszcze )

na pewno jest taki sam w 2.2 i V6, jedynie w V6 alternator jest mocniejszy :)

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipca 2007, 14:22:25 »
z tego, co wiem powinien być 55Ah ( nie mam przy sobie książki, ale sprawdzę jeszcze )

na pewno jest taki sam w 2.2 i V6, jedynie w V6 alternator jest mocniejszy :)

pzdr

Takiej odpowiedzi sie spodziewałem odrazu...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lipca 2007, 16:38:53 »
wyżyj do wieczora, sprawdzę co mam u mnie teraz w Camry ( wcześniej miałem Boscha Silver 70Ah, i wcale rewelacji nie było )

i zajrzę przy okazji do książki, która wozi się w schowku, bo tam było to napisane :)

ja kupiłem Molla, obsługowego ( tj z korkami, żebym sobie wody mógł dolać jak trzeba będzie ) bo Bosch miał duże szanse na zrobienie niespodzianki w zimie ;)

obecnie nie mam na co narzekać, kopie przyjemnie ,i problemów nie ma...

ale zbadaj jeszcze napięcie między klemami na aku :)

dla 5S-FE

na wyłączonym zapłonie : 12,7-12,9 [V]
na włączonym silniku na wolnych obrotach : 13,9-15,1 [V]

pzdr

3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Lipca 2007, 21:16:35 »
dla 5S-FE

pzdr

Napięcia na wyłączonym zapłonie się zgadzają ale 15,1V przy pracującym silniku jest zbyt wysokim napięciem i może spowodować przeładowywanie akumulatora. Wszyscy producenci zalecają 14,4V , kiedyś (jeśli się nie mylę PIAST zezwala na 14,6).
Taka drobnostka, niecały 1V ale ważna w przypadku reklamacji.
Pozdrawiam

PS.
marcinm nadal masz xenony? Jutro jak znajdę chwilę napiszę jaki dramat przeżył chłopak w ostatni piątek na stacji diagnostycznej (przerobione lampy)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Lipca 2007, 22:42:01 »
dla 5S-FE

pzdr

Napięcia na wyłączonym zapłonie się zgadzają ale 15,1V przy pracującym silniku jest zbyt wysokim napięciem i może spowodować przeładowywanie akumulatora. Wszyscy producenci zalecają 14,4V , kiedyś (jeśli się nie mylę PIAST zezwala na 14,6).
Taka drobnostka, niecały 1V ale ważna w przypadku reklamacji.
Pozdrawiam

PS.
marcinm nadal masz xenony? Jutro jak znajdę chwilę napiszę jaki dramat przeżył chłopak w ostatni piątek na stacji diagnostycznej (przerobione lampy)

no dobra, ale ja się z fabrycznym repair manualem Toyoty kłócił nie będę ;)

jasne że mam, napisz, napisz - na takich "mądrzejszych niż wszystko" diagnostów, to mam zapasowy komplet lamp w piwnicy :)

ale napisz bo może da to do myślenia trochę ludzikom przerabiającym bez użycia mózgu... :) ( tak, mam na myśli różnego typu HID-Set, z "ustawioną ogniskową"   :furious3: które je*ią po oczach aż się żyć odechciewa  :furious3:

aa, właśnie... sprawdziłem : 55Ah, to jest to, co pisze zarówno książka jak i prospekty :)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2007, 22:48:37 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lipca 2007, 07:26:16 »

Co do częsci tańszych w ASO:
świece  platynowe
oryginalny pasek rozrządu
itp. Posiadanie camry to nie obowiązek drutowania samochodu częsciami ze szrotu lub pakowaniem w nią tego co akurat jest w garażu - gość chce wiedzieć jaki akumulator jest DEDYKOWANY i tego dowie się w ASO, bo Ty możesz mieć 70Ah, marcin 55Ah a ja 35Ah i każdy z nas poda niewiarygodną informację.

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2007, 08:38:38 wysłana przez eddie »
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lipca 2007, 09:04:45 »

aa, właśnie... sprawdziłem : 55Ah, to jest to, co pisze zarówno książka jak i prospekty :)

pzdr

Dzieki Marcin :-) pzdr
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2007, 10:41:30 wysłana przez eddie »

olo23

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lipca 2007, 10:40:26 »
Cytuj (zaznaczone)
świece  platynowe

Niestety muszę się z tobą niezgodzić. Dwa miesiące temu wymieniałem rozrząd i jedyny element jaki kupiłem w ASO to napinacz hydrauliczny gdyż nie był dostępny nigdzie indziej. Pozostałe elementy kupiłem zdecydowanie taniej (japońskie) z gwarancją na 100kkm.
Świece platynowe akurat wymieniałem w ASO i zapłaciłem 460 pln (6szt.) z wymianą. Spisałem sobie jakie to świece i znalazłem te same dużo tanie w necie...
Fakt że jeśli masz dobre wejścia w ASO i duże rabaty to nie ma co za dużo kombinować.
Pozdro...

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lipca 2007, 14:57:20 »

I mam przykład potwierdzajacy ze w ASO mozna kupic cos taniej: podróbka bagnetu oleju 65 zł a w ASO oryginał 50zł
Pozdrwaiam

Podróbki bagnetu oleju niestety nie udało mi się ustalić, natomiast ASO Toyota Romanowski (RADOM) podała mi cenę 132 zł więc nie wiem czy się pomylili czy masz jakiś rabat (wysoki)

Niestety muszę się z tobą niezgodzić. Dwa miesiące temu wymieniałem rozrząd i jedyny element jaki kupiłem w ASO to napinacz hydrauliczny gdyż nie był dostępny nigdzie indziej. Pozostałe elementy kupiłem zdecydowanie taniej (japońskie) z gwarancją na 100kkm.
Świece platynowe akurat wymieniałem w ASO i zapłaciłem 460 pln (6szt.) z wymianą. Spisałem sobie jakie to świece i znalazłem te same dużo tanie w necie...
Fakt że jeśli masz dobre wejścia w ASO i duże rabaty to nie ma co za dużo kombinować.
Pozdro...

Zgadzam się z Tobą olo23 są po prostu części które niestety trzeba zamówić w ASO bo nie ma wyjścia a jeżeli ktoś ma powiedzmy 20-30%
rabatu nie będzie się szwędał po sklepach i szukał. Sam bym tak zapewne zrobił.

itp. Posiadanie camry to nie obowiązek drutowania samochodu częsciami ze szrotu lub pakowaniem w nią tego co akurat jest w garażu - gość chce wiedzieć jaki akumulator jest DEDYKOWANY i tego dowie się w ASO, bo Ty możesz mieć 70Ah, marcin 55Ah a ja 35Ah i każdy z nas poda niewiarygodną informację.

Myślę że nie ma się o co kłucić. Nikt z nas nie ma chyba zamiaru "drutowania swojego samochodu" złomami do niczego się nie nadającymi choć
jeszcze byś się zdziwił co czasem można na szrotach wyszperać.
Oczywiście kolega dziadek_tadeusz dowie się w ASO jaki aku. ma dedykowany i zrobi jak uważa, ja starałem się tylko mu w jakiś sposób pomóc.
Marcinm ma manuala i stwierdził jednoznacznie 55Ah ale to niestety nie wszystkie dane potrzebne do zakupu (norma, prąd rozruchu, usytuowanie biegunów, wymiary), jeżeli masz marcinm te dane to podaj dziadkowi i sprawa będzie jasna.

Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lipca 2007, 14:59:53 »

świece  platynowe

o świecach platynowych nie wiem, ale pasek rozrządu w ASO jest 2x droższy niż w zamienniku :)
o akumulatorze pisałem, 55Ah, i inaczej nie ma...

co do ASO... to możesz się dowiedzieć numeru części, bo już o wiele specyfikacji pytałem i było "nie wiem, mamy numer części, i ta część pasuje"  :furious3:

danych poszukam - chwilowo bazuję tylko na katalogu Intercarsu, gdzie są podane 2 różne aku : 60Ah@420A i 70Ah@570A
U mnie mam wsadzone 60Ah ale nie wiem ile Amper, bo nie mam chwilowo auta u siebie ;)

Brat wczoraj sprawdzał mi w książce, ale tylko pojemność była podana ;)

Zajrzę jeszcze sam, jak się do niej dorwę, bo on z czytaniem to chyba na bakier jest ;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2007, 15:05:14 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

olo23

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lipca 2007, 15:35:14 »
W owner's manual faktycznie nic nie ma na temat parametrów aku. Ja mam aku Varty 74AH&680A...
Najlepiej zadzwoń do ASO i będziesz miał po problemie... Pozdro

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lipca 2007, 15:59:35 »
Podróbki bagnetu oleju niestety nie udało mi się ustalić, natomiast ASO Toyota Romanowski (RADOM) podała mi cenę 132 zł więc nie wiem czy się pomylili czy masz jakiś rabat (wysoki)

Nie pomyslili sie bo zapłaciłem 50 zł. A rabatu zadego nie ma :-( Zapytałem sie ile kosztuje i az sie zdziwiłem ze tak mało. Kupiłem jeden bagnet od goscia z allegro ale chyba mu sie pomyliło i wysłał mi bagnet z czołgu lub samolotu i tez zapłaciłem mu 50 zeta + koszty przesyłki :-(

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipca 2007, 17:03:07 »

Nie pomyslili sie bo zapłaciłem 50 zł. A rabatu zadego nie ma :-( Zapytałem sie ile kosztuje i az sie zdziwiłem ze tak mało. Kupiłem jeden bagnet od goscia z allegro ale chyba mu sie pomyliło i wysłał mi bagnet z czołgu lub samolotu i tez zapłaciłem mu 50 zeta + koszty przesyłki :-(

Dzwoniłem przed chwilą jeszce raz do nich i faktycznie 50 zł. masz rację. Wczoraj rozmawiałem z jakąś kobietą w tym ASO i jej się jednak coś źle
zerknęło, ciekawe co by było gdybym go zamówił, ale gość mnie grzecznie przeprosił za mylną informację.
Mimo wszystko nadal obstaję przy twierdzeniu że w ASO części są droższe i to sporo, choć fakt że oryginalne ale i jakość zamienników się już znacznie
poprawiła.

Pozdrawiam

P.S.
Przepraszam że to trochę off-topic

Undercover

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lipca 2007, 13:28:25 »
>marcinm
W jakiej książce sprawdzałeś tą pojemność akumulatora? Mam trzy owner's manual (93, 96, 99) i w żadnej nie ma informacji o pojemności akumulatora. Jak możesz to daj zdjęcie albo skan strony z tej książki.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Listopada 2007, 19:39:23 »
panowie to w koncu jaki najlepiej kupic aku do camry bo już sam nie wiem z tego co czytam,bo musze wymienic jak najszybciej. mam rezerwowy 50ah ale z tego co czytam to bedzie za słaby. pozdr :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl