Autor Wątek: E12 i normalna eksploatacja  (Przeczytany 2450 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
E12 i normalna eksploatacja
« dnia: 10 Lipca 2007, 16:46:59 »
Witajcie!

Mam drugi tydzień 1.6VVti Kombi 2003.
Chciałbym podzielić się swymi uwagami, czekam również na Wasze opinie i podpowiedzi.
Nie lubię niebezpiecznej jazdy i wyścigów - u Nas nie ma do tego dróg, ale dobrze wiedzieć co autem można.

1. Słynne branie oleju:
Zrobiłem nią ponad 1000km, cyklem mieszanym - olej Castrol SLX, na bagnecie nie widać zmian.

2. Spalanie:
Wychodzi 7-8l/100km, cykl mieszan - to nie apteka i laboratorium, nigdy nie wyjdzie dokładnie

3. Prowadzenie

wspomaganie OK - odpowiednio sztywne na wiekszej prędkości
zawieszenie OK - nie jedzie jak po stole, ale polskie drogi to koszmar..... - nie wali, nie podskakuje, po prostu jedzie
skrzynia biegów - jedynka i dwójka czasem trochę ciasne, reszta palcem, ale to raczej nie feler

4. Prędkości
II bieg 80km/h - 5000rpm
III bieg 120km/h - 5000rpm
wystarczy do bezpiecznego wyprzedzania na polskich OeSach :furious3:

Vmax...do 160-170km/h (jakieś 4500-4700 rpm - V bieg, przydałaby sie szóstka :oops:) idzie płynnie, a pozostały zapas wyraźnie czuć - nie ma co narażać siebie i innych, poza tym jazda ma być przyjemnością a nie walką o przetrwanie na drodze :grin:

Czy ktos może polecić fachowy serwis w Trójmieście lub okolicy, bo niedługo stuknie 90000km i trzeba zrobić duży przegląd :grin:

:furious3:pozdrowienia dla burasów z tłuczonych golfów i beemek oraz szaleńców w firmowych focusach i octaviach

Pozdrawiam.

marcelek

« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2007, 11:26:48 wysłana przez Radex E9 »
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

belgrano

• Gość
Odp: E12 i normalna eksploatacja
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2007, 17:12:30 »
W firmowych Toyotach też czasem siedzą:-))))

Jasiu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2007, 23:42:34 »
Hehe, fajne pozdrowionka :grin:

belgrano

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2007, 16:11:50 »
No klimatyzacja faktycznie słaba na te upały:-(.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2007, 08:42:58 »
Ja tez mialem dwie Corolle 1.6 kombi, ale juz od czterech miesiecy nie jezdze Rolka, bo obydwie ktore mialem, albo mi skradziono albo probowano ukrasc... W zwiazku z tym odpuscilem i zmienilem marke. Kupilem... Peugeota 307. I mam w zwiazku z porownaniem tych samochodow pewne spostrzezenia.
   Wczesniej myslalem, ze moje Rolki byly najlepszymi samochodami na swiecie - teraz juz tak nie mysle. Jest to baaardzo przyzwoity samochod, ale niestety w dwoch kategoriach nie jest zbyt udany. Bagaznik wersji kombi jest tragicznie maly - 400 litrow to przeciez tyle ila ma Skoda Fabia kombi! Konkurenci z tego segmentu robia okolo 500 litrowe bagazniki - Toyocie w zadnej generacji Corolli sie to nie udalo. Nic dziwnego, ze z tej wersji nadwoziowej w nowym modelu zrezygnowali. Ja w kazdym badz razie po raz pierwszy w zyciu spakowalem sie normalnie na wakacyjny wyjazd!
   Druga sprawa to zawieszenie - co prawda super wytrzymale i (zazwyczaj) bezawaryjne, ale niestety kiepsciutko zestrojone. Dopiero teraz wiem, jak samochod moze trzymac sie drogi w zakretach - a i tak 307-ka wcale nie ma zawieszenia wielowachaczowego.
   Podsumowywujac - Corolla E12 1.6 Wagon to bardzo przyzwoity samochod, ale z pewnoscia nie najlepszy samochod na swiecie.
Bo gdyby tak bylo, wszyscy jezdzili by Corollami - jakie to by bylo nudne... :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl