Autor Wątek: "chyba" chcę Kupić Camry V6 - kilka pytań  (Przeczytany 76800 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: "chyba" chcę Kupić Camry V6 - kilka pytań
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Lutego 2009, 13:06:30 »
Witaj,

Szukasz V generacji, czyli najbardziej łajbowatej Camry.

Automatu się nie obawiaj, w tych rocznikach ciężko o manual ( chyba, że kupisz Solarę z 2003 ). Skrzynię można sprawdzić, zarówno elektronicznie, jak i mechanicznie.

Przy takim aucie wizyta w ( wybranej przez Ciebie, a nie sprzedającego ) ASO jest obowiązkowa - muszą wrzucić auto na tester i sprawdzić wszystko - mały koszt za święty spokój.

Nie obawiałbym się również aut bez książki serwisowej. Wiadomo, że można trafić na minę, ale od tego właśnie jedziemy do ASO ( chłopaki z Wawy na pewno polecą coś sprawdzonego ).

Następna rzecz, której nie obawiałbym się, to zagraniczne pochodzenie auta - po prostu ciężko będzie Ci znaleźć Camry kupioną w PL ( nie była w ogóle w ofercie, sprowadzana na indywidualne zamówienia ). Za zachodnią granicą auto było sprzedawane do 2004, więc też łatwo nie będzie.

Pozostają "amerykany", a te najczęściej były ściągane bite, choć sporo przyjechało w całości, ktoś kupił tam nowe, pojeździł tu 2, 3, 5 lat, i teraz np. przywozi sobie następne. Stąd jedyne, co zalecałbym, to zapomnieć o komisach i wszelkiej maści handlarzach.

Gdybyś znalazł gdzieś w ogłoszeniach takie auto w Małopolsce, na Śląsku, Podhalu, czy ogólnie w południowej Polsce, to pisz - podjadę, obejrzę, ewentualnie zaoszczędzę Ci niepotrzebnej wycieczki i nerwów.

Co do spalania - nie mamy jeszcze na forum 1MZ w V generacji ( albo się nie ujawniła ), ale musisz liczyć 12-15 benzyny w mieście, w zależności od stylu jazdy.  Rozmawiałem kiedyś z panem w Twoim wieku, może z 10 lat starszym, który miał III generację, 1MZ w automacie, utrzymywał, że auto pali w mieście 8-9 litrów, więc pewnie baaaardzo spokojnie jeździł ( co potwierdził, kiedy spytałem ), a nie wyglądał na takiego, co brednie opowiada.

Także powiedzmy, że między 10 a 15 w mieście musisz wlać, żeby poruszać się 1MZ. Jest szansa, że V generacja po liftingu będzie palić trochę mniej - wsadzili jej VVTi, co wypłaszczyło krzywą momentu obrotowego, a w połączeniu z nową, 5 biegową automatyczną skrzynią na pewno pozytywnie odbiło się na spalaniu. Tyle, że właśnie po FL zaprzestano sprzedaży tego auta w EU.

Co do skrzyni jeszcze - przy właściwym użytkowaniu ( żadnych cudów, po prostu regularna wymiana płynu, i odpowiednie użytkowanie ), to one robią i pół miliona bez zastanowienia. Więc jeśli kupisz sprawną ( dlatego trzeba sprawdzić ), to jest duża szansa, że sprawną będziesz się długo cieszył.

Chyba tyle, na wszelkie inne pytania odpowiemy, a wątpliwości rozwiejemy ;)

o którym można rozmawiać godzinami.

Z takimi samymi "zakochanymi" wariatami  <diabel>

Pozdrowionka
M

3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Lutego 2009, 13:15:10 »
Brawo marcinm, powstrzymałeś się od komentarza o zasadności automatu w Camry.

Zgadzam się, że V generacja jest tragicznie brzydka, szczególnie tył. Ale wnetrze ma ładniejsze od IV generacji (IV ma chyba najbrzydsze).

PozDRo

P.S. Grzechoo wybrałeś najlepsze forum aby dowiedzieć się czegoś o tych furach.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Grzechoo

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Lutego 2009, 13:56:28 »
Serdeczne dzięki za błyskawiczne opinie i ciepłe przyjęcie na Forum.
Cieszę się zwłaszcza na ewentualną pomoc Marcina w "oblookaniu" samochodu (jeśli taki znajdę na południu - notabene ta jedyna, którą chciałem brać była z Katowic).
Generalnie czuję się uspokojony, dotyczy to głównie ASB. Marzę, aby się do tego przesiąść.

Spalanie zatem zgodne z moimi oczekiwaniami. Moja Primera 2.0 bierze w drodze do pracy ok. 14, zatem dla silnika 3.0 nie jest to dramat.
Co do podaży: od czasu, kiedy zacząłem szukać znalazłem 5 sztuk kupionych w polskim salonie - nie jest to wynik zły, prawda ?
Jedna lub dwie nadal są do wzięcia (notabene chyba w poniedziałek podjadę do Piastowa obejrzeć jedną z nich).
To ta:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7836028

Jedno, co mnie martwi w tym ogłoszeniu to fakt, że stoi w komisie a nie sprzedaje jej Właściciel (ale ze mnie maruda, nie - jednak chyba już jestem stary  :roll:)

Co do wyglądu: od dawna pogodziłem się z faktem, że samochody są coraz brzydsze. Pomimo 49 lat nie jestem i co najważniejsze nie czuję się "kapelusznikiem" i lubię czasem poganiać się z młodymi chłopakami spod świateł (moja Peśka nie jest w tym najgorsza, oj nie ), jednak przestałem już zwracać  uwagę na wygląd - dla mnie liczy się komfort i bezpieczeństwo (myślę tu o wielkości samochodu). Camry V generacji nie jest najbrzydsza, po dłuższej chwili wydaje się być ładniejsza od Maximy z tego samego rocznika.

przy okazji mam pytanie: czy to prawda, że ta generacja ma aluminiowe blachy ? vide link poniżej

http://admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=0821&f=iw_185.xml

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Lutego 2009, 14:19:29 »
No to ja też zaproponuję swoją pomoc. Jakbys znalazł Camry w okolicach olsztyna, warmińsko-mazurskie to ja też z chęcią podjadę i obejżę. Jest nas 2 z camry IV generacji z olsztyna. Jak coś podjedziemy i zobaczymy.

PozDRo

P.S. Camry w twoim linku wygląda przyzwoicie, ale przydało by się więcej fotek

.....ASB. Marzę, aby się do tego przesiąść.

wierzę i rozumiem
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 14:24:21 wysłana przez tabak »

Grzechoo

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Lutego 2009, 14:26:38 »
podjadę w poniedziałek ją obejrzeć.

dzięki tabak za propozycję pomocy, jesteście wszyscy b. uprzejmi i pomocni.
Aż chce się żyć !

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #65 dnia: 27 Lutego 2009, 14:28:40 »
Grzechoo, jak juz kupisz Camry to koniecznie pokaż sie  <fotograf> na spotkaniu warszawskiej sekty toyota klubu, info w odpowiednim dziale o spotach lokalnych. Żadna Camry do nas nie przyjeżdża jeszcze:(

no chyba, że chcesz nas wcześniej poznać, to zapraszam nawet nissanem <brawo>
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Lutego 2009, 14:36:20 »
chyba wszyscy ołnerzy toyot są mili.......... <diabel>

PozDRo

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Lutego 2009, 15:22:24 »
chyba wszyscy ołnerzy toyot są mili.......... <diabel>
Dobrze, że napisałeś chyba :|

V6 w automacie to jedyne rozsądne rozwiązanie dla takiego samochodu (marcinm nie komentuj tego zdania).

Mowa jest tylko o Marcine <diabel> Jedynym rozsądnym rozwiązaniem byłby manual, ale japońce przestali myśleć o europie i zaprzestali sprzedawać Camry na starym kontynencie a amerykanie są leniwi i nie wiedzą co jest dobry i tam montowali im w V6 + automat :-P

Kolega Grzechoo kombinuje dobrze z Camry :-) i jak była jakaś Camry w Siedlcach i okolicach to wal jak w dym :-)
pzdr

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 27 Lutego 2009, 15:35:43 »

Dobrze, że napisałeś chyba :|

A czemu dobrze?? Znasz jakiegoś niemiłego??

Mowa jest tylko o Marcine <diabel> Jedynym rozsądnym rozwiązaniem byłby manual, ale japońce przestali myśleć o europie i zaprzestali sprzedawać Camry na starym kontynencie a amerykanie są leniwi i nie wiedzą co jest dobry i tam montowali im w V6 + automat :-P

A ja tam wole automat. Wiem, że nie przekonam wielu do automatu, tak samo jak Oni mnie do manuala......... W Camry automat poprostu pasuje jak ulał.

PozDro

P.S. Grzechoo już wybrał automat i słusznie. (chyba wybrał).
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2009, 15:38:09 wysłana przez tabak »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #69 dnia: 27 Lutego 2009, 16:07:47 »
A czemu dobrze?? Znasz jakiegoś niemiłego??

Znać nie znam ale widać na drogach czasem takich....koniec ot

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #70 dnia: 27 Lutego 2009, 16:43:02 »
Co do aluminiowego nadwozia, to wystarczy opukać, i będzie słychać.

Szczerze mówiąc trochę w to wątpię, bo słyszałbym o tym, i Toyota na pewno chwaliłaby się aluminiowym autem.

Oczywiście, że automat nadaje się do Camry, bo auto jest przewidziane, jako limuzyna, a nie wyścigówka.

Jednak jest to kwestia osobistych preferencji, i ja odczuwam jakąś dziką przyjemność szarpiąc się z lewarkiem o skróconym skoku ;)

Co do konsoli, to, niestety, nie mogę się  z Tabakiem zgodzić ( znowu kwestia gustu ). Konsola, moim zdaniem ma być skierowana cała w stronę kierowcy, bo to on,a nie pasażerowie, mają z niej korzystać. Stąd 3 generacja bije na głowe wszelkie inne. 

Popatrzcie na konsolę Supry MK3 lub MK4.

Tak, czy inaczej  - ta z Piastowa wygląda sensownie. Komisu się nie bój, pod warunkiem, że dadzą Ci kontakt do właściciela.

Tyle, jak coś, to pisz.

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #71 dnia: 27 Lutego 2009, 18:22:32 »
Witam Grzechoo,
nie będę powielał wypowiedzi Tabaka.
Automatów się nie bój (rozumiem, że wyrosłeś w czasach, gdy automat był czarną skrzyną i każdy zalecał trzymać się od niego jak najdalej). Zjeździłem trochę samochodów spod znaku toyoty i lexusa z automatami i powiem Ci, że przez ostatnie 12 lat może raz lub dwa stwierdziłem, że manualem pojechałbym lepiej. Jeżeli wogóle nie masz pojęcia jak się jeździ samochodem z taką skrzyną i chciałbyś się przekonać to w następny weekend będę spowrotem w Warszawie - zapraszam pokażę, dam spróbować :-)
Koszty utrzymania camry są znikome - głównie paliwo. Poza tym : klocki, tarcze, oleje silnikowy, skrzynia, wspomaganie, gumy drążka stabilizatora, łączniki stabilizatora, górne mocowania amortyzatorów (te trzy ostatnie po wymianie na oryginały nawet w warunkach naszych dziurawych dróg wytrzymują dobre 50kkm). Ważne abyś kupił samochód nie bity (wtedy nie rdzewieje przez 15 lat), z suchym silnikiem mającym dobrą komresję oraz sprawną, nieszarpiącą skrzynią.

Jeśli upatrzysz coś i będę akurat mógł pomóc w oględzinach to zgłaszaj się. 'Trochę' znam camry.

Konkretnego modelu z wymaganego rocznika nie mogę polecić. Mój bardzo dobry kolega sprzedaje taką: http://allegro.pl/item564390577_toyota_camry_3_0_v6_sekwencyjny_lpg.html ponieważ właśnie kupił ... camry 2008 V6 (nie mogę się doczekać oględzin i jeżdżenia 270KM camry).

Powodzenia
Pozdrawiam
Maniek
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 28 Lutego 2009, 16:04:02 »

Konkretnego modelu z wymaganego rocznika nie mogę polecić.

jakiś powód jeżeli możesz

pozDRo

crab_79

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 28 Lutego 2009, 21:51:49 »
Kilka uwag odnośnie spalania, wprawdzie obecna solarka ale v6 3.3 vvti:
- w długiej trasie spalanie średnie przy jeździe w okolicy 120km/h to 8l/100km (ale po przekroczeniu 125-130km/h drastycznie rośnie)
- w długiej trasie po zwykłych drogach do 100km/h z większymi prędkościami przy wyprzedzaniu to około 7,5l/100km (raz gdy mi się nad morze nie spieszyło to z wawy wyszło mi średnie 6,9l/100km)
- miasto Warszawa, hmm zależnie od stylu jazdy ale średnie to 10-11l/100km przy jeździe w trybie sekwencyjnym i AC (w razie potrzeby zapraszam na lekcje oszczędnej jazdy, co nie znaczy powolnej  :laugh: )

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Marca 2009, 13:13:04 »
V6 3,3 VVTi hmmm, musi być fajnie.  :cool:

Jakieś dane, moc, moment, przyśpieszenie, pochwal się......

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2009, 13:16:41 wysłana przez tabak »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl