Autor Wątek: Dziwny dzwiek podczas jazdy.  (Przeczytany 8007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek_R

• Gość
Dziwny dzwiek podczas jazdy.
« dnia: 11 Sierpnia 2007, 18:15:54 »
Witam
Od kilku dni podczas jazdy slysze dziwny swist , podobny do pracujacej sprezarki tylko ze bardzo cichy , dzwiek ustaje kiedy odpuszczam pedal gazu , innymi slowy kiedy silnik nie ma obciazenia. Kiedy wyrzuce luz i dam gazu dzwieku nie slychac, co ciekawe dzwiek jest tak cich ze jak otwieram szybe zeby posluchac go z zewnatrz szum wiatru zaglusza ten dzwiek. Zastanawiam sie czy cos nie dzieje sie z skrzynia biegow.
A wlasnie apropo skrzyni biegow, powiedzcie mi jak dokladnie zmierzyc poziom oleju , wiem ze trzeba sie przejechac kilka kilometrow potem sprawdzic poziom oleju, ale mam problem bo czasami mi wychodzi za malo czasami dobrze, podpowiedzcie jak dokonujecie pomiaru, ile kilometrow z jaka predkoscia trzeba przejechac.
Pozdrawiam.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Dziwny dzwiek podczas jazdy.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2007, 22:05:42 »
V6 Turbo  :huh: :grin:

możesz napisać coś więcej o aucie ? 1MZ czy 3VZ ? manual, czy automat...

pzdr
3VZ.pl

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2007, 08:23:37 »
Raczej automat skoro pytanie dotyczy poziomu oleju, czy w manualnych Camrakach też jest bagnet?!
W kilku miejscach na forum możesz znaleźć jak sprawdzać poziom w automatach.
Ja przejechałem około 10-15km, tak by silnik dobrze się rozgrzał, celowo korzystając przy tym z wszystkich położeń dźwigni (L,D,R itd). Następnie zatrzymałem się i na włączonym silniku dokonałem pomiaru, dla pewności powtarzając go dwa lub trzy razy.

Pozdrawiam
In (T) we trust.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2007, 15:56:58 »
V6 Turbo  :huh: :grin:

możesz napisać coś więcej o aucie ? 1MZ czy 3VZ ? manual, czy automat...

pzdr
He he , szkoda ale mysle ze nie. Silnik V6 3VZ-FE automat.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sierpnia 2007, 08:41:52 »
OK
Poziom oleju dokladnie po srodku tak jak przewiduje instrukcja.  :roll:
Ale dzwiek mnie denerwuje , zastanawiam sie czy gdzies nie ma nieszczelnosci ukladu wydechowego.

olo23

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sierpnia 2007, 19:43:11 »
Witam. Ja mam 1mz-fe i mam podobny objaw ale nie zawsze?? Czekamy na sugestie?? Pozdro...

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2007, 21:30:46 »
olo , u mnie to tez nie zawsze wystepuje, powiedz czy jak stoisz na D z wcisnietym hamulcem nie slyszysz takiego dzwieku buczacego, ja caly czas podejrzewam uklad wydechowy , zwlaszcza ze dzwieki te nie sa dobrze slyszalne poza samochodem lecz w nim, tak jakby tworzyl sie jakis rezonans, jak znajde chwilke czasu to wejde pod samochod i obejrze ten uklad wydechowy, swoja droga jest on dosc nisko i latwo klamerka przywalic w cos od spodu, zdarzylo mi sie to juz kilka razy.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2007, 22:20:37 »
Ja mam podobnie w obu moich Camrach (manual) i jezdze z tym i nic sie nie dzieje . Wiec raczej to nic sie nie dzieje. Poprostu turbo :wink:

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2007, 11:35:18 »
Poprostu turbo :wink:
I tej wersji bede sie trzymał  :wink:

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpnia 2007, 14:55:47 »
Wiatraki chłodnicy są napędzane hydraulicznie. Czy to nie to?

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Sierpnia 2007, 17:09:26 »
Sienio, jakie wiatraki są napędzane hydraulicznie? :huh:
In (T) we trust.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2007, 20:48:59 »
Sienio, jakie wiatraki są napędzane hydraulicznie? :huh:
Witam
Wiatraki a w zasadzie wiatrak ktory dmucha na chlodnice. Tak przynajmniej jest u mnie. Co do tego dzwieku mysle ze nie bo slychac go tylko podczas jazdy przy znacznych predkosciach plus na postoju nic. Widac ze kiedy silnik jest obciazony zaczyna sie dzwiek. Dzis zrobilem 100km i nie slyszalem go wogle :huh:.

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpnia 2007, 19:13:55 »
:)
ja też czasem słysze pewne dzwięki. Kiedyś mój jedny kolega słyszał też jakieś dzwięki i wiecie co... mechanik mu poradził 4pak piwa i TVN Turbo. :)
a tak poważnie to ja też czasem słysze takie dzwięki. może coś wpada w wibracje truno mi jest to poweidzieć... może to jest coś w skrzyni biegów... przy dużych prędkościach coś tam takpracuje...

PS
stram się pić 4 piwa dziennie :)

Offline Pawello_d

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Września 2007, 08:36:59 »
witam - pozwolilem sobie na odswierzenie tego tematu poniewaz w swojej camry zauwazylem tez ten dziwny dzwiek . przypomina to piszczenie rolki lub paska , na luzie silnik pracuje normalnie dopiero po wrzuceniu d pojawia sie przy ok 2000 obr. powyzej cichnie . i tak na kazdym biegu. moze ktos z was odkryl tajemnice tych dzwiekow. moze zna jakiegos egzorcyste ? ;-)  niepokoi mnie to i zarazem denerwuje ze taka fura a popiskuje jak stary grat.

tomingtoon

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Września 2007, 09:43:13 »
Zgadzam się z dziadkiem_tadeuszem mam taki sam cichy świst w górnej fazie obrotów i nie zauważyłem niczego
niepokojącego,chociaż muszę przyznać że zaczęło się to po wymianie sprzęgła (turbina się szybciej załącza).O co chodzi nie wiem ale wszystko gra :oops:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl