Autor Wątek: Brak Mobila w ofercie ASO  (Przeczytany 9514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arthur

• Gość
Odp: Brak Mobila w ofercie ASO
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2007, 22:35:42 »
Witam!
Olej "ciemnieje" bo sie zużywa - gdyby się nie zużywał to by nie trzeba go było wymieniać, itd...
Oleju "od wymiany do wymiany" zawsze ubywa, ile, to zależy od stanu technicznego silnika, ale również od paliwa - silniki napędzane gazem mają tendencję do "brania" oleju, im starsze tym więcej. Do tego dochodzą wycieki, nie zawsze się je opłaca usuwać (przykre).
Jeździć do aso z własnym olejem (?) - brzmi jak "wozić drzewo do lasu" - może prościej zmienić stację obsługi...
Osobiście używam mobil1, przyzwyczajenie...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2007, 23:21:21 »
Jeździć do aso z własnym olejem (?) - brzmi jak "wozić drzewo do lasu" - może prościej zmienić stację obsługi...
Osobiście używam mobil1, przyzwyczajenie...

Ja zawsze jeżdzę do ASO z własnym olejem, więc nie widzę w tym nic dziwnego

somoza

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Października 2007, 08:38:20 »
Piszecie że jedziecie na przeglądy z własnym olejem a ja mam pytanie: czy wtedy od ceny przegladu odliczaja cenę oleju?
Bo na usługę składa sie robocizna i części (w tym olej). Jeżeli przywiozę swój olej to powinni odliczyc jego cenę (wg własnego cennika) od całosci...
Czyli przegląd powinien byc tańszy  :huh:
Jak to jest?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Października 2007, 12:37:45 »
Piszecie że jedziecie na przeglądy z własnym olejem a ja mam pytanie: czy wtedy od ceny przegladu odliczaja cenę oleju?
Bo na usługę składa sie robocizna i części (w tym olej). Jeżeli przywiozę swój olej to powinni odliczyc jego cenę (wg własnego cennika) od całosci...
Czyli przegląd powinien byc tańszy  :huh:
Jak to jest?
Dziwne pytanie. Nic nie odliczają - po prostu koszt przeglądu( robocizna, w tym czynnosć wymiany oleju oraz wkładane części - filtry, klocki, smary,płyny hamulcowe itp + rabat)  nie obejmuje pozycji olej i ceny jaką ASO za niego żąda.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Października 2007, 13:14:11 »
u mnie zawsze odliczali, ale fakt w Peugeocie, koszt oleju. Oczywiście wychodziła połowa tego co kupiłem, ale zawsze. Nie wiem jak to jest w Toyocie, ale jak jeździłem brata rolką na serwis, to też odliczali za olej

somoza

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Października 2007, 13:59:13 »
Co w nim takiego dziwnego YogiBabo????
Powiedzmy że dany  przeglad kosztuje 600 pln.W jego skład wchodzi:wymiana oleju,filtru oleju,  płynu hamulcowego i sprawdzenie stanu auta.(nie mówie tu o klockach, tarczach, żarówkach itp bo te wymieniasz w momencie zuzycia a nie po danym przebiegu). Jeżeli jedziesz ze swoim olejem to płacisz 600 minus wartość oleju który sam przywiozłeś.
Tak przynajmniej powinno być. I stąd moje pytanie czy tak jest???
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2007, 14:01:25 wysłana przez somoza »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Października 2007, 15:24:58 »
samoza niestety nie płacisz 600 minus wartość oleju który przywiozłeś. Płacisz 600 zł - np. 50 bo tyle wg nich kosztował by ich olej i tyle. Koszt oleju ustalają oni, a że przychodzisz ze swoim, to odliczają "połowę" jego rzeczywistej wartości

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Października 2007, 14:30:59 »
Jak dzwonię z pytaniem ile kosztuje przegląd to pytam o cenę z olejem i bez. W pierwszym przypadku jest to np 300 ( robocizna + elementy, które napewno trzeba wymienić), a w drugim 450 lub 500 w zależności od serwisu czyli, że ASO do robocizny dolicza sobie cenę oleju jako odrębną pozycję na fakturze. To nie jest tak, że przegląd z olejem to 500 i za każdy litr odliczamy sobie np 50 zł. Robocizna, w tym przypadku takżę wymiana oleju nia jest, to jedno, a sam olej to drugie, tak jak klocki, filtry itp -  na to musi być odrebna pozycja na fakturze. Uff
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2007, 19:02:31 wysłana przez Radex E9 »
E18_Prestige_MultidriveS

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Października 2007, 20:12:39 »
Pierwsze słyszę, żeby w cenie przeglądu w ASO wliczano od razu koszt oleju. Mnie zawsze pytali, czy mam swój (czy to w Toyocie,czy we Fiacie). Opłaca mi się przywozić właśny olej, bo raz wiem, że leją z butelki na pewno mój (widze przez szybę), a nie jakiś tam z beczki, co do którego nie mam pewności, czy jest tym za który słono płacę, po drugie za Mobila w ASO liczyli 220zł (standardowo do Yarisa bez względ ile wejdzie), a w sklepie kosztuje 180zł. Ja kupiłem 3 litry Shell Helix(57zł za litr) i zapłaciłem za przegląd tym samym mniej o jakies 50zł, które ASO bierze drożej za swój olej! Trzeba umieć liczyć, proste   :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl