Autor Wątek: swieci sie CHECK ENGINE I PODUSZKA  (Przeczytany 17581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
swieci sie CHECK ENGINE I PODUSZKA
« dnia: 19 Sierpnia 2007, 11:59:39 »
witam wszystkich i mam problem dziś wracając z warszawy zapaliła mi sie kontrolka CHECK ENGINE i poduszka powietrzna, cały czas sie świeci podczas jazdy natomiast jak zdejme klemy od aku i potem założe to jest ok już raz tak miałem i teraz pojawił sie ten problem kolejny raz. Wiecie co to jest? pozdr :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: swieci sie CHECK ENGINE I PODUSZKA
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2007, 09:01:17 »
Po zapalaniu się tych kontrolek odczytaj błędy z kompa - zwora w TE1 i E1. Opis błędów był juz 150 razy na TKP..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

olo23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2007, 13:04:30 »
U mnie się też zapaliła podczas jazdy na lpg. Zdarzało się to już wcześniej i pokazywało błąd lambdy. Kwestia regulacji. Po regulacji wszystko było ok przez jakieś pół roku aż tu nagle znowu. Ściągnąłem klemy z aku i skasowałem błąd. Podczas jazy na PB błąd pojawił się znowu a więc już nie kwestia regulacji lpg. Pojechałem do ASO na diagnostykę. Podłączyli to badziewie i nic. Komputer nie rozpoznaje auta bo wersja USA. Próbowałem też połączyć zworki Te1 i E1 ale nie udało mi się nic odczytać??
HELP....

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2007, 13:12:17 »
witam wszystkich i mam problem dziś wracając z warszawy zapaliła mi sie kontrolka CHECK ENGINE i poduszka powietrzna, cały czas sie świeci podczas jazdy natomiast jak zdejme klemy od aku i potem założe to jest ok już raz tak miałem i teraz pojawił sie ten problem kolejny raz. Wiecie co to jest? pozdr :-)
podaj nr błędu będziemy starali się jakoś pomóc.

Pozdrawiam
Obi

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2007, 14:25:20 »
niger, czy auto jest po dzwonie? ta poduszka 'dziala'?

bo to dla mnei osobiscie dziwne ze zapala sie i poduszka i CE, bo jak dla mnie to srednio to sie laczy ze soba...

jesli auto po dzwonie to norma jest to, iz nie dzialajace poduszki (ich kontrolki) podlacza sie do innych, aby wogole cos sie zapalalo przy odpalaniu auta...

to oczywiscie nie odpowiada na pytanie czmy zapala sie kontrolka CE...
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2007, 14:27:28 wysłana przez Red_Point »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

olo23

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2007, 14:56:12 »
Cytuj (zaznaczone)
podaj nr błędu będziemy starali się jakoś pomóc.

Pozdrawiam

No właśnie nie mogę odczytać numeru błędu. Będę musiał popracować jeszcze nad tymi zworkami Te1 i E1....

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2007, 20:51:38 »
delikatne była walnieta ale nawet poduchy nie walneły wiec co to mogło być? zaznacze że już ten problem zniknoł. pozdr

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2007, 07:43:12 »
To wie Wielki Duch Prerii........ my możemy tylko gdybać.

Pozdrawiam
Obi

olo23

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2007, 10:39:24 »
czy może ktoś krok po kroku opisać odczytywanie błędów z gniazda diagnostycznego. Podłączam kabelki do tego gniazda pod kierownicą, kluczyk na on i nic.....

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Października 2007, 21:32:38 »
Pojechałem do ASO na diagnostykę. Podłączyli to badziewie i nic. Komputer nie rozpoznaje auta bo wersja USA. .

no to dziwne bo jak byłem na regulacji LPG to gościu wpioł się takim małym kpmputerkiem i odczytał błędy bez problemu...

czy może ktoś krok po kroku opisać odczytywanie błędów z gniazda diagnostycznego. Podłączam kabelki do tego gniazda pod kierownicą, kluczyk na on i nic.....

spróbuj połączyć w złączu diagnostycznym pod maską
16l / 100 LPG

Offline jaceklibuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2008, 14:55:12 »
witam
czy możliwość odczytania kodu błedu bez specjalnego urządzenia w camry 2005?

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2008, 23:36:05 wysłana przez SZYMON14 »

olo23

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Stycznia 2008, 15:50:22 »
Cytuj (zaznaczone)
witam
czy możliwość odczytania kodu błedu bez specjalnego urządzenia w camry 2005?

Nie. OBDII tylko przez urządzenie diagnostyczne. Masz wersję USA więc to kolejne utrudnienie. Ja też mam amerykańską wersję i przez miesiąc szukałem warsztatu, który mógłby mi zrobić diagnostykę silnika. Pozdro.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Stycznia 2008, 02:04:43 »
Mi to wyglada jakby samochod byl kiedys uderzony i ktos podlaczyl kontrolke poduszeck pod CHECK ENGINE.

DD43

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lutego 2008, 17:44:48 »
Przy temperaturze silnika 0kolo 30stopni zapala sie chec pod kontrolka ABS i swieci sie ciagle, na sprawdzeniu w komputerze wyszlo ze powodem sa czujniki spalania stukowego prosze o info czym moze to byc spowodowane i jak to usunac, spalanie nie wzroslo, silnik od chwilizakupu kuleje a jezdze nim juz 5 rok i jak dotad nikt nie moze mi poradzic nic, oleju ubywa okolo 0,8 litra na 4000km

zapomnialem dodac ze jest to camry 1992 3l automat przebieg 280000km przy okazji szukam kapsli do alufelg 15

Watki scalam - proszę używać opcji "szukaj".

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2008, 23:35:40 wysłana przez SZYMON14 »

owca

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2008, 09:11:32 »
Przy temperaturze silnika 0kolo 30stopni zapala sie chec pod kontrolka ABS i swieci sie ciagle, na sprawdzeniu w komputerze wyszlo ze powodem sa czujniki spalania stukowego prosze o info czym moze to byc spowodowane i jak to usunac, spalanie nie wzroslo, silnik od chwilizakupu kuleje a jezdze nim juz 5 rok i jak dotad nikt nie moze mi poradzic nic, oleju ubywa okolo 0,8 litra na 4000km

zapomnialem dodac ze jest to camry 1992 3l automat przebieg 280000km przy okazji szukam kapsli do alufelg 15

Watki scalam - proszę używać opcji "szukaj".

Szymon14

Miałem ten sam problem i opisywałem go już na forum. Generalnie używane czujniki to koszt 70zl/szt. Wymiana ich to niestety nie fajna sprawa bo trzeba zdjac caly kolektor dolotowy (ten górny duzy i te dwa co sa pod nim) a pozniej tam w srodku widac dwa czujniki - pewnie przy wyjmowaniu ci sie rozkrusza (co by niebylo to jest tylko plastik, a temperatura i czas zrobily swoje). wkladasz nowe, podlaczasz przewody i jazda

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl