Autor Wątek: swieci sie CHECK ENGINE I PODUSZKA  (Przeczytany 17597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: swieci sie CHECK ENGINE I PODUSZKA
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lipca 2008, 17:30:21 »
Witam jak zgaśic kontrolke CHECK  ENGINE dziś po wyczyszczeniu przepustnicy zapaliła mi sie i nie wiem jak ją zgaśic, odłączałem aku na kilkanaście minut i nic łączyłem zwory TE1 i E1 ale nie udało mi sie odczytac błedu,jeśli miga mi ta kontrolka to ona powinna sama zgasnąc? i po odpaleniu śilnika nie zapali sie? jak to jest? :-)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Lipca 2008, 22:35:03 »
I udało sie zgaśic CHECK ENGINE okazało sie że jakimś sposobem nie była podpieta kostka do obudowy filtra powietrza nie wiem jak sie stało to ale znalazłem przyczyne i jest już ok
PS: dzieki wszystkim za pomoc i rady które były udzielane mi na gg

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2009, 15:49:21 »
jak w temacie ale bez poduszki

No i zdenerwowała mnie camry. Jechałem sobie, dość dynamicznie i nagle zapaliła się pomarańczowa, niedobra kontrolka. Żadnych obiawów nie było, moc ciągle ta sama. Zatrzymałem się, odpiąłem aku, poczekałem 5 min. Po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła. Było to raptem przedwczoraj. I dziś to samo. Krew mnie zalała. Zamierzam się wybrać na tester diagnostyczny celem sprawdzenia błędów bo spinaczem nic nie wskóram. Ale ma pytanka...

1. Jechałem na LPG. Czy wiązać to bezpośrednio z instalką, jechać do gaziarzy?? Instalka jest na gwarancji to może za friko odczytają kod błędu jak im powiem, że stało się to    na LPG.

2. Czy to, że kontrolka po odpięciu aku zgasła (fakt, na 2 dni) mówi nam, że to był chwilowy błąd, ale niestety wystąpił ponownie??

3. Jeżeli nie byłby to błąd chwilowy, czy kontrolka powinna zgasnąć wogóle po odpięciu aku (resecie)??

PozDRo

p.s. obraziłem się na toyotę...... :grin:
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2009, 16:15:01 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

owca

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Czerwca 2009, 16:25:07 »
jak w temacie ale bez poduszki

1. Jechałem na LPG. Czy wiązać to bezpośrednio z instalką, jechać do gaziarzy?? Instalka jest na gwarancji to może za friko odczytają kod błędu jak im powiem, że stało się to    na LPG.

Wiadomo, dopóki nie odczytasz błędu to tylko gdybanie.

Miałem identycznie jak ty, pare miesięcy po założeniu instalacji. Po skasowaniu kontrolki następnego dnia zapałiła się.
Problem był w instalacji, zapchała się syfiastym gazem i komp wyrzucał błąd lambdy bo mieszanka była zła

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Czerwca 2009, 16:36:09 »
Za 2 miechy miałem się zgłosić na przegląd gwarancyjny bo akurat stuknie rok. Więc przyśpieszymy ten przegląd.

A czy sam filterek Ci wymienili?? Czy coś jeszcze wymieniali lub czyścili??

PozDRo

owca

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwca 2009, 21:06:17 »
U mnie problem był gdzieś głębiej.
Wszystko zaczęło sie jak zatankowałem na jakiejś wiejskiej stacji. Efekt tego był taki, że jadąc nagle brakowało mocy i autko przełączało się na benzyne (zupełnie jak gdyby brakowało gazu) - po wymianie filterka i czyszczeniu jakiś elementów na chwilę przesta ło, aale później zapaliła się kontrolka check.

Panowie rozkręcili całkowicie całą instalację i zaczeli czyscic dokladnie wszystkie elementy - problem zniknął, ale teraz tankuje tylko na orlenie, bp, shellu albo lukoilu :)

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Czerwca 2009, 21:12:56 »
Te małe przydrożne stacje to wielkie dziadostwo,robiłem sobie nawet testy w ramach spalania i dynamiki camry,różnice były odczuwalne.
Teraz tankuje na orlenie i bp tylko i wyłącznie i jest wszystko dobrze :-)

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwca 2009, 17:31:08 »
dziś pojawił mi się znowu CE. Pojechałem do gazowników. Błąd to za bogata mieszanka. Błąd został skasowany. W piątek regulacja......

PozDRo

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwca 2009, 20:53:59 »
Zbyt bogata jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)

pzdr
3VZ.pl

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Czerwca 2009, 01:23:45 »
Zbyt bogata jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)

To zależy jak bogata :P  Bywa i tak że przy "zbyt" bogatej trzeba tłumik zanieść do krawcowej żeby go pozszywała ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Czerwca 2009, 11:36:31 »
Jeszcze nie słyszałem o zajechanym tłumiku w camry (Marcin wymieniałeś już w swoim promie kosmicznym? :D ).
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Czerwca 2009, 15:43:37 »
Jeszcze nie słyszałem o zajechanym tłumiku w camry (Marcin wymieniałeś już w swoim promie kosmicznym? :D ).

Perzan chyba pisał o rozerwanym w momencie dopalenia niespalonej mieszanki w wydechu ;) Przynajmniej tak to odebrałem...

Wymieniałem końcowy w 2.2 po 285kkm, dwururkę w 2.2 po 320kkm, jak również dwururkę w V6 po 430kkm ( która była już kilkakrotnie spawana ). W V6, którą niedawno kupiłem ( uczciwe 306kkm ) był wymieniany kat a dwururka nadawała się tylko do pocięcia w celach demonstracyjno-naukowych. Środkowy wydech był pogięty i połamany.

W 3VZ najszybciej lecą dwururki ( ciągle ktoś dzwoni i pyta ), a 3VZ, z którymi miałem do czynienia, mogę podzielić na 3 grupy :

1) nie wymieniała jeszcze dwururki, ale już wymieniała łączniki
2) wymieniała dwururkę
3) będzie wymieniać dwururkę, lub spawać łączniki   <diabel>

Co do wydechu w Camry, nie lecą rury, tylko najczęściej flansze wydech-kat i wydech-wydech ( o łącznikach giętkich nie wspominając ).

I, o dziwo, końcowe z V6 są jakieś długowieczne, bo mam 3 sztuki na stanie, i wszystkie wyglądają bardzo rześko :)

pzdr

« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2009, 15:45:21 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl