Autor Wątek: szrpanie silnika (F)  (Przeczytany 42791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vvti

• Toyot Leżący
  • *
Odp: szrpanie silnika (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lipca 2009, 21:03:10 »
Byłem dziś u magika-elektronika i oto rezultaty.Po piersze zero błędów ECU.Po drugie po testach, wydrukach które porobił z kompa wszystko jest w normach.Kąt zapłonu jest=10stopni czyli wg niego ok.Jedyne co go zastanowiło to fakt,że sprężanie ma następujące wartości: 14,9  14,6 14,6 14,9 i twierdziże to za dużo bo ma normy dla 3sfe i powinno mieścić sie w zakresie od 9,3 do 12,8 i twierdzi,że może być np problem z rozrządem, zbyt naciągniety pasek,źle założony itd. Ja rozrządu jeszcze nie wymieniałem i i tak miałem to zmienić w przyszłym tygodniu. Poza trym mówił że wg jego danych Carina z 3sfe ma miec 700rpm +/-50 czyli moje około 600rpm nie jest niczym anormalnym wg niego.Do tej pory w ksiazce (Haynes Carina E)wyczytałem,że ma byc 750rpm +/-50rpm wiec sam juz nie wiem.Ale słuchajcie po tym magiku podjechałem do mojego mechaniora by sie umówić na ten rozrząd i mówi, że to ze wysoka kompresja to dobrze siadczy o silniku itd, że to nie ma nic do spuszczania obrotów momentami na 500rpm i przenoszenia sie lekkich drgań do kabiny.Mówi,że gdyby pasek był źle założony to by auto było słabe i ciagle się telepało.Tak czy siak musze wymienic rozrząd i wtedy zobaczę.Przyszło mi na myśl jeszcze jedno, czy czasem przyczyną drgania silnika może być fakt,iż trzeba wyregulować zawory?????? Bo nie wiem czy to robic...    Proszę o waszą opinie.Co o tym sądzicie?????

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lipca 2009, 00:01:58 »
Jak już zrobisz rozrząd, to sprawdź dla spokojności ducha te zawory.
A przy okazji wymień świece i zrób test przewodów WN.
Cewki się nie czepiaj. Jeżeli pali, to znaczy że dobra.
600 obr/min to ciut mało. Może niedokładnie wyczyścili przepustnicę i zawór jałowego ?
Ta kompresja też podejrzanie wysoka. O ile dobrze pamiętam, Haynes twierdzi 9,5-13 czyli masz tak z 1,5-2 za dużo.
Może manometr pomiarowy mieli walnięty ?? Powtórz pomiar po wymianie rozrządu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline vvti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lipca 2009, 14:22:07 »
Zrobie jak mowisz,inny mechanik mogla byc pla cos tam glowica za bardzo i to moze byc powod.Zalecil lanie 98 PB i obserwowac...Odezwe sie jak bede po rozrzadzie i mierzeniu kompresji...Dzieki wielkie A i manometr raczej maja ok bo maja tam duzy ruch wiec malo prawdopodobnei sie to wydaje...
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2009, 14:25:32 wysłana przez vvti »

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Września 2010, 22:06:17 »
Witam,mam problem jak w opisie tylko ze,zaczelo sie na biegu jalowym troche  tak jak by chodzil na trzy gary,dostal gazu i przedmuchalo a potem pare razy w czasie jazdy przy minimalnym nacisku gazu przy jezdzie jednostajnej.Komp sie nie zapala,nie mam gazu z tego co wiem to filtr paliwa byl wymieniany 80tys km temu,nowe swiece,dzieki i pzdr.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 12 Października 2010, 11:23:35 »
Witam,silnik wciaz szarpie,dopiero jak sie rozgrzeje i tylko pod obciazeniem.Wymienilem palec,kopulke,przewody,swiece i filtr paliwa.Gdzie dalej szukac?pzdr.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Października 2010, 11:28:29 »
A sprawdzałeś sprzęgło?Idąc w drugą stronę to przed wymianą sprzęgła był czasami dramat z hamowaniem silnikiem bo szarpało.Po wymienie znienawidzonego przez niektórych Aisina wszystko wróciło do normy.Pamiętaj ,że skrzynia też się nagrzewa a jeśli szarpie na obciążonym silniku to sprzęgło mocniej dostaje popalić i może się lekko ślizgać czego nie odczujesz patrząc na obrotomierz.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Października 2010, 12:47:09 »
Witam,silnik wciaz szarpie,dopiero jak sie rozgrzeje i tylko pod obciazeniem.Wymienilem palec,kopulke,przewody,swiece i filtr paliwa.Gdzie dalej szukac?pzdr.
Czyszczenie przepustnicy ( najczęściej taki efekt jest w 2,0 nie wiem jaki masz silnik) regulacja zaworów.

A co do sprzęgła to podczas jazdy nie ma ono żadnego znaczenia, ma przy ruszaniu, zmianie biegów.
Przy hamowaniu silnikiem, podczas jady na biegu, sprzęgło nie bierze udziału.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Października 2010, 14:18:41 »
NAJLEPSZE JEST TO ZE SZARPIE PRZEZ JAKAS 1 MINUTE A POTEM ZNOWU JEST SPOKUJ.BIORE SIE ZA PRZEPUSTNICE.DZIEKI I PZDR.

a czemu krzyczysz
KRYSPIN
:police:
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2010, 14:21:14 wysłana przez Kryspin »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Października 2010, 20:48:29 »
Wyciągnij wtyczkę od regulatora wolnych obrotów i zobacz czy się sytuacja poprawi.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Października 2010, 11:22:38 »
A gdzie ta wtyczka?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 13 Października 2010, 11:29:02 »
Nie napisałeś jaki masz silnik.Jeśli 1,6 to regulator wolnych jest na wierzchu pod przepustnicą a jeśli 2,0 to jest pod przepustnicą ale na przeciwko kielicha amortyzatora.Takie małe ,żółte pudełeczko skręcone dwoma śrubami.

czupryn

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 13 Października 2010, 17:42:38 »
1.8

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Października 2010, 19:21:37 »
Odłącz wtyczkę przy tym.Jak ją podłączysz spowrotem a silnik zgaśnie to będzie znaczyć ,że krokowiec jest ok choć nie zawsze tak jest.Krokowiec jest od wolnych obrotów i moim zdaniem nie ma wpływu na szarpanie na wyższych obrotach.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Października 2010, 20:39:56 »
Krokowiec jest od wolnych obrotów i moim zdaniem nie ma wpływu na szarpanie na wyższych obrotach.

Jak przeczytasz jeszcze raz wypowiedz kolegi to dowiesz się na jakich obrotach jest szarpanie.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Października 2010, 20:41:42 »
A no faktycznie.Przepraszam  :grin:
Krokowiec lubi się zapychać jak się jeździ na LPG.Na początek wyczyść przepustnicę i krokowca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl