Autor Wątek: zmiana silnika  (Przeczytany 4759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
zmiana silnika
« dnia: 24 Sierpnia 2007, 20:52:55 »
witam wszystkich i mam pytanko czy jest taka możliwosc wstawienia silnika 3.0 v6 na miejsce 2.2? pozdro :-)

owca

• Gość
Odp: zmiana silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2007, 21:05:49 »
witam wszystkich i mam pytanko czy jest taka możliwosc wstawienia silnika 3.0 v6 na miejsce 2.2? pozdro :-)

gdy podliczysz wszystko, lacznie z wymiana skrzyni i elelemntow elektrycznych, to taniej cie wyjdzie kupno camry 3.0 i przelozenie swoich dobrych czesci blacharskich/zawieszenia ddo tej 3 litrowej

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2007, 21:24:00 »
A jeszcze taniej znalezienie takiej, której nie trzeba będzie łatać = dać więcej i jeździć bezproblemowo..
Co niger- mocy brakuje ? :D "ja wiedziałem, że tak będzie.."
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2007, 11:45:01 »
troche brakuje ale idzie jeszcze wytrzymac, natomiast zastanawiam sie z wymiano oleju w silniku? zastanawiam sie jaki zalac mobil czy zostac na elfie? w tej chwili mam elfa 15w/40 i zastanawiam sie nad mobilem 15w/40 bo powrucic na pólsyntetyk to troche ryzykowne z tego co opisują inni

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2007, 10:13:24 »
troche brakuje ale idzie jeszcze wytrzymac, natomiast zastanawiam sie z wymiano oleju w silniku? zastanawiam sie jaki zalac mobil czy zostac na elfie? w tej chwili mam elfa 15w/40 i zastanawiam sie nad mobilem 15w/40 bo powrucic na pólsyntetyk to troche ryzykowne z tego co opisują inni

ja w camry po zakupie zalalem texaco 15w40 lanym z beczki i byla to najwieksza porazka, spalilo mi litr oleju na okolo 3000 km, przy 3500obr silnik wpadal w jakis "rezonans" i objawialo sie to nieladnym dzwiekiem.

pozniej zmienilem na mobil 15w40 i ogromna roznica (niewiedzialem ze tak to odczuwalne jest) - przestalo sie obijac przy 3500 obr i o wiele mniej spalil oleju.

Obecnie zostalem przy marce mobil, ale juz nie 15w40 a 5w40 ;)

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sierpnia 2007, 19:59:18 »
Ja chwalę sobie stosunek ceny do jakości - mam na myśli shell helix. Moja Carinka z racji wieku i przebiegu pozwala sobie spalić nieco smarowidła i gdy kiedyś zalałem Lotos City, to okazało się, że smarowidła ubyło podwójnie na tym samym dystansie  :cool: Po powrocie na helix'a wszystko wróciło do poprzedniego stanu.
In (T) we trust.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Września 2007, 15:19:39 »
rozumiem ale zastanawiam sie czy z oleju mineralnego moża przejsc na pólsyntetyk np: mobil 10w/40 co myślicie?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2007, 17:02:29 »
nie jest to zalecane, ale można

jeśli silnik jest szczelny, to chyba lepiej lać do niego lepsze smarowidło, niż jakiś gnój...

ostatnio zalałem Motula 4100 10W40, za namową mojego znajomego, i jestem bardzo pod wrażeniem - nic nie zjadła przez ostatnie 10kkm, i jakoś tak "inaczej" pracuje silnik...

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Września 2007, 19:21:02 »
ale chodzi mi o to czy można przejść z mineralnego na półsyntetyczny olej i na jaki. bo na dniach chce zmienic olej, troszke mi ucieka olej,  podejrzewam że to z rozrządu lub pompy olejowej, bo plama oleju pojawia sie dokładnie w tej częśći co rozrząd i na plastiku jest olej. musze wstawic ją do obejrzenia. pozdr :-)

owca

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września 2007, 08:45:15 »
ale chodzi mi o to czy można przejść z mineralnego na półsyntetyczny olej i na jaki. bo na dniach chce zmienic olej, troszke mi ucieka olej,  podejrzewam że to z rozrządu lub pompy olejowej, bo plama oleju pojawia sie dokładnie w tej częśći co rozrząd i na plastiku jest olej. musze wstawic ją do obejrzenia. pozdr :-)

nie chce byc tu tym co zawsze widzi wszystko na czarno (ale tak jest odkad "urwalem" kolo w solarze ) ale jesli ci teraz cieknie na mineralnym to na rzadszym oleju polsyntetycznym bedzie ci napewno bardziej lało - jak chcesz to probuj i wlej jakiegos 10w40

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Września 2007, 11:44:07 »
ale tak jest odkad "urwalem" kolo w solarze
CO ZROBIŁEŚ ????????
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

owca

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2007, 14:08:54 »
ale tak jest odkad "urwalem" kolo w solarze
CO ZROBIŁEŚ ????????

zaraz sie pochwale w watku o mojej solarze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl