Autor Wątek: E9 ulatniający gaz??  (Przeczytany 7745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TRD

• Gość
E9 ulatniający gaz??
« dnia: 29 Października 2004, 22:39:07 »
mam mały problem mianowicie jak pojeżdze na małych odcinkach to często czuć gaz nawet w samochodzie nie wiem czy to po prostu niewypalony gaz czy nieszczelna instalacja
moja toyka jest jeszcze na gaźniku (może to z niego) ale instalacjęmam dopiero 4 miesiące

jak sprawdzić szczelność instalacji??   :P
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2010, 13:56:09 wysłana przez Janmor »

Bisua

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2004, 00:43:58 »
najlepiej pojedz do gazmajstrów w takim przypadku lepiej nie ryzykowac

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2004, 09:35:12 »
Cytat: Bisua
najlepiej pojedz do gazmajstrów w takim przypadku lepiej nie ryzykowac

Z gazem nie ma żartów! Poczytajcie
http://obd2.pl/forum/viewtopic.php?t=6969&highlight=wybuch
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

marwyk

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2005, 23:24:21 »
Moim zdaniem czuć gaz dlatego ze samochód sie jeszcze nie rozgrzał- w reduktorze zalega gaz w stanie płynnym i on pod wpływem czasu przechodzi w stan gazowy. Niestety nie ma podciśnienia w układzie dolotowym (silnik nie pracuje) i czuć go w okolicach filtra powietrza.
To łatwo sprawdzić - spróbuj sciągąć obudowe filtra i powąchaj czy nie czuć gazu bardziej.

Chyba że robiłeś coś przy istalacji gazowej - ja kiedyś nie dokręciłem dobrze filtra gazowego.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2005, 09:59:21 »
Też mi siętak widzi. TRD, nie sprecyzowałeś czy czuć gaz w czasie jazdy czy po zatrzymaniu ? Po zatrzymaniu i krótkim odcinku ma sznsętrochęzalatywać. Gdzie masz wlot do filtra powietrza ? Pod maską czy wyprowadzony gdzieś na zewnątrz ?
Szczelność instalacji sprawdzisz np. na każdej stacji diagnostycznej gdzie robią przeglądy z LPG. Pryskają sprayem na połączeniach i chyba w razie nieszczelności lecą bąbelki czy cuś ? Nie wiem dokładnie - zawsze miałem szczelne :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

RafaÂł

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2005, 22:59:23 »
Lub w ostateczności kupujesz sobie taki spray w sklepie :) Ja miałem okazje być u takich gazowników co szczelność instalacji sprawdzali rozcieńczonym płynem do naczyń  :shock:
To też jest sposób :)

TRD

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Stycznia 2005, 00:29:42 »
Cytat: Perzan
Też mi siętak widzi. TRD, nie sprecyzowałeś czy czuć gaz w czasie jazdy czy po zatrzymaniu ? Po zatrzymaniu i krótkim odcinku ma sznsętrochęzalatywać. Gdzie masz wlot do filtra powietrza ? Pod maską czy wyprowadzony gdzieś na zewnątrz ?
Szczelność instalacji sprawdzisz np. na każdej stacji diagnostycznej gdzie robią przeglądy z LPG. Pryskają sprayem na połączeniach i chyba w razie nieszczelności lecą bąbelki czy cuś ? Nie wiem dokładnie - zawsze miałem szczelne :)
Pozdro.

gaz czuć po zatrzymaniu a nawet po dłuższym postoju wlot filtra mam pod maską tylko wygięty w stronęśrodka auta bo seryjnie był przy lampie ale wtedy mi gasł silnik

byłem na sprawdzaniu szczelności silnika raz za pomocą sprayu a raz za pomocą jakiegoś czujnika, nic nie budziło zastrzeżeń spaliny były w normie ale pod maską i tak zalatywało gazem  :bwhatsup

p_flori

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2005, 01:41:54 »
sprawdź szczelność połączeń przed parownikiem - koniecznie - tu największe ciśnienia i tu najniebezpieczniej (spray, płyn do mycia naczyń - bąbelki) na wszystkich połączeniach rurek i filtra - to robią standardowo na przeglądach. Nieszczelność możesz mieć również za parownikiem - węże, opaski, śruba bądź silnik krokowy, wąż idący od dyszy wolnych obrotów do kolektora, mocowania wężyków itp. Jak szczelne - Sprawdź czy działają elektrozawory np. przy pracy na benzynie zdejmij kabel z zaworu benzyny - ma zgasnąć (po wypaleniu benzynki z gaźnika) i vice-versa - były przypadki przepuszczania elektrozaworów. Kolejna sprawa - dziurawa membrana na wyłączonym silniku włącz zapłon, poczekaj chwilę- jeśli istnieje przeciek - parownik będzie zimny.
Rozumiem, że silnik pracuje ok. tzn równo , nie pali za dużo, brak kłopotów z odpaleniem.
Jeśli masz długi wąż od parownika do miksera - to może istnieć sytuacja, że jak zgasisz silnik - gaz niezassany przez kolektor wydostaje siędo filtra - tak jest w gaźnikach własnie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2005, 02:55:24 »
Cytat: TRD
gaz czuć po zatrzymaniu a nawet po dłuższym postoju wlot filtra mam pod maską tylko wygięty w stronęśrodka auta bo seryjnie był przy lampie ale wtedy mi gasł silnik

Jak na mój gust, skoro instalacja szczelna, to nie przejmuj się. Po zgaszeniu resztka gazu wyłazi jeszcze z parownika, węża, kolektora itd. przez filtr powietrza, stąd ten smrodek.
Zrób jeszcze jeden eksperyment. Po zatrzymaniu przerzuć na benzynęniech chwilępochodzi, przegazuj kilka razy i zgaś. Sprawdź czy wtedy też czuć. Stawiam że nie będzie :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

TRD

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2005, 22:52:28 »
Cytat: p_flori
Rozumiem, że silnik pracuje ok. tzn równo , nie pali za dużo, brak kłopotów z odpaleniem.

Z odpalaniem nie ma kłopotów odpalam zawsze na gazie ,silnik też równo chodzi ale pali trochędużo bo to 1.3 a w mieście tak 10-12l kilka razy nawet 14  :shock:

p_flori

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2005, 11:33:26 »
oj hyba dużo - sprawdź koniecznie szczelność, , ewentualnie membrany + filtry do wymiany, potem regulacja i będzie git.
Powodzenia

CarinaGTI

• Gość
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2005, 18:53:18 »
Cytat: p_flori

Z odpalaniem nie ma kłopotów odpalam zawsze na gazie ,silnik też równo chodzi ale pali trochędużo bo to 1.3 a w mieście tak 10-12l kilka razy nawet 14  :shock:

to moja GTI przy bardzo dynamicznej jeździe pali 14l przy 180-200 na A4, a średnio mi pali 10-12l, więc twoja E9 powinna palić około 8l gazu :-DD
kup sobie specjalny szprej którym psikasz po wężykach i jeśli bedzie to bąbelki wyjdą w miejscu neiszczelności

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
E9 ulatniaj±cy gaz??
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2005, 21:18:45 »
Z odpalaniem nie ma kłopotów odpalam zawsze na gazie ,silnik też równo chodzi ale pali trochędużo bo to 1.3 a w mieście tak 10-12l kilka razy nawet 14

To dużo, a nawet bardzo dużo :(
1. Dbaj o filtr powietrza. Brudny zwiększa zużycie.
2. Regulacja.
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl