Autor Wątek: Jakie amorki do kamry??  (Przeczytany 8733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kulet

• Gość
Jakie amorki do kamry??
« dnia: 20 Września 2007, 14:06:09 »
Witam Camrowiczow.

Ostatnio zaliczylem przeglad mojej Clamerki V6 93r (230 tys km) w ASO łódź. (Tradycyjny przegląd + wymiana rozrząd , klocki i pompa wody).  A na koniec Panowie mnie pocieszyli ze czeka mnie wymiana przednich i tylnych amorkow, lacznikow, gum stabilizatora oraz Drazkow wahacza tyl.

W z wiązku z tym pytanie jakiej firmy Amorki mi polecacie bo ze wzgledu na koszty zastanawiam sie czy nie powymieniac tego juz poza ASO.
Slyszalem ze drazki wachaczy tylnych (4 szt) nie maja zadnych zamiennikow i jeden kosztuje 500 PLN !!!!!!!!
totalna masakra. jezeli to jest prawda to pozostaje mi tylko jakis szrot.

Pozdrawiam
Jurek

Arek_R

• Gość
Odp: Jakie amorki do kamry??
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Września 2007, 19:36:32 »
Witam
NIe wiem jak jest w Łodzi ale w GD przod to koszt 1000pln troche wiecej. Co do amorkow to trzeba montowac Kayaba ktore sa dobre a nawet bardzo dobre. Co do łączników to chyba nie masz racji laczniki do przedu kosztuje okolo 80 za sztuke nie chce mi się wierzyć żeby nie było do tyłu łączników. Skontaktuj się z firmą JC lub japparts i zadaj pytanie. Ja wiekszosc czesci mam z tej firmy choć są takie kóre kupuje w aso a potem montuje sam lub w warsztacie poprostu niektore czesci sa smiesznie drogie w stosunku do tego co oferuja zamienniki poprostu trzeba wyczuc co i jak. Z amorkami zwroc uwage na jakość osłon gumowych to bardzo wazne.
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2007, 19:40:00 wysłana przez Arek_R »

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2007, 17:18:54 »
Amorki na tył są po 249 za sztuke, do tego oldboje z osłonami po 30 za sztuke w jc, pzednich jeszcze nie wymieniałem  :|  łączniki w JC - 45-69zł przód i 48-88zł tył

gumy dążka za 18 tył i 7 przód - ja wymieniałem z tyłu i OSTZEGAM - to są tylko 4 śruby ale zabawy może być dużo ze względu na urywające się śruby.

co do drazków wachaczy tylnych też to właśnie przechodze - w TEDGUMie mają gumy do tych drążków po 40 zł za sztuke a w ASO dostępny jest tylko drążek za 541 czyli albo gumy za 320 albo drążki za 2200zł.
albo kupić używki z dobrą gumą.

PS ile wzieli za wymiane rozrządu ??

adres sklepu moto.sklep.pl i http://www.tedgum.pl/
16l / 100 LPG

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2007, 18:29:04 »
Co do tych gum z Tedgum to nie jest tak fajnie.  Wyglądają ładnie ale z umieszczeniem ich na miejscu nie jest tak rozowo :-(

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2007, 19:27:56 »
Co do tych gum z Tedgum to nie jest tak fajnie.  Wyglądają ładnie ale z umieszczeniem ich na miejscu nie jest tak rozowo :-(

znaczy ?? rozwin prosze bo czeka mnie to juz niedlugo  :oops: jest jakies inne wyjscie??
16l / 100 LPG

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2007, 20:16:18 »
Mnie sie wydaje ze tak jak w kazdym no moze nie w kazdym samochodzie takie gumy w warunkach domowych ciezko sie wymienia. W audi wymieniałem na prasie hydraulicznej bo z wlozeniem bylo w miare ok ale wyjecie tragedia. Mozna tez robic na odpowiednim imadle poprostu trzeba miec przelozenie sily. 

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2007, 20:36:02 »

znaczy ?? rozwin prosze bo czeka mnie to juz niedlugo  :oops: jest jakies inne wyjscie??

Wyjać stare nie jest trudno, ale włożyc nowe to trzeba pokombinowac bo te drazki w miejscu gdzie sa te tulejki na końcu są stożkowe i cała tulejka nie chce sie zmiescic :oops: Ale jak juz sie pokombinuje to tulejka spełnia swoje zadanie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2007, 13:08:17 »
Tedgum odpada - gumy od górnej poduchy silnika ( ten łącznik na nadkolu ) rozsypały się po 40 kkm...

pzdr

3VZ.pl

kulet

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2007, 14:51:41 »
Dzięki za tak obszerne odpowiedzi wiedziałem że mogę na Was liczyć:)

Za wymianę rozrządu zapłaciłem 488 pln + 742 materiały

Na nowe drążki wahcacza tył raczej się nie zdecyduje, pozostaje mi jedynie szrot. a może po wymianie samych amorków nie będzie tak źle i dalej będę jeździł.
Mam jeszcze pytanie o osłony gumowe amortyzatora, czy kupuje się je razem w komplecie z amortyzatorem czy też osobno?

Pozdrawiam
Jurek

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2007, 19:23:53 »
Dzięki za tak obszerne odpowiedzi wiedziałem że mogę na Was liczyć:)

Za wymianę rozrządu zapłaciłem 488 pln + 742 materiały

Na nowe drążki wahcacza tył raczej się nie zdecyduje, pozostaje mi jedynie szrot. a może po wymianie samych amorków nie będzie tak źle i dalej będę jeździł.
Mam jeszcze pytanie o osłony gumowe amortyzatora, czy kupuje się je razem w komplecie z amortyzatorem czy też osobno?

Pozdrawiam
Jurek

osłony amorów w Camry to ciężki temat - są razem z górą, tj gumą między sprężyną a górną poduchą amora

w ASO ok 180/szt

robi się to najczęściej tak, że ucina się osłonę, zostawiając tą górną gumę, a do tego zakłada się osłony kupione w JC ( polecam Monroe - zintegrowane z odbojami, solidnie wyglądają ) - 85zł za 2 szt

osłony JC nie przypadły mi zbytnio do gustu - jakoś taniochą zalatywały :/

pzdr
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2007, 07:24:03 »
Wymienialem wszystkie amortyzatory za jednym zamachem.Nie bawilem sie w zamienniki gdyz inni oferowali nie kompletne i drozej niz orginal.W Toyocie dostalem cene najnizsza niz u innych znanych firm.takze kupilem cztery kompletne nogi  z wmontowanymi amortyzatorami.Po wymontowaniu starych z samochodu musialem z starych kolumn sciagnac sprezyny i przelozyc do nowych kolumn,po zamontowaniu wszystkiego do karoseri a zajelo prawie 5 godzin,wymienilem odrazu wszytkie gumy mocujace oba przedni i tylni stabilizator.Pozmontowaniu i dokonaniu probnej jazdy natychmiast udalem sie do firmy ktora ustawia geometrie zawieszenia.Po po ustwieniu na stanowisko okazalo sie ze przod i tyl zawieszeina sa calkowicie rozregulowane.Najpierw ustawilismy tyl drazkami a nasteopnie przod takze wszystko bylo w swoich tolerancjach.Samochod odzyskal swoje wlasciwosci takie jak byl nowy,cichy swietnie trzymajacy sie jezdni i nie piszczacy na zakretach.Tej operacji dokomnalem po 400 000km zreszta przyznam sie szczerze ze bylo robione poprzednio po 200 000km tez.Calej zmiany dokonalem sam osobiscie uzywajac dobrych narzedzi pneumatycznych i sciagaczy profesjonalnych.Tylko geometrie zawieszenia wykonala firma zaprzyjazniona.
W zawieszeniu sa najwazniejsze te katy,Caster-wyprzedzenie osi,Camber pochylenie navy,Toe in zbieznosc i Toe out- rozbierznosc.
Pzdr.Camry 2.2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudnia 2007, 09:54:28 »
W Toyocie dostalem cene najnizsza niz u innych znanych firm.

Czyli ile?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Grudnia 2007, 19:38:24 »
Witaj Toyocie pelzajacy,
 streszczam sie Za jedna sztuke z przodu firma sprzedajaca wszystkie czesci samochodowe rzadala 1174sek bodajze Monroe rowniez "kompletna noga" ale produkowana gdzies w Wloszech. Oczywiscie bez malych dupereli ktore Toyota dostarcza tak jak w orginale nowe to nowe a nie sztukowane.
Za tyl jedna sztuka kpl 1248 sek oczywiscie bez sprezyn. czyli za cztery razem 4844sek.

Natomiast Toyota dostarczyla wszystko z drobiazgami za 4742 sek i  tez bez sprezyn  ale co najwazniejsze orginaly ktore wiem ze wytrzymaja lekko 200 tys.km.
Oczywiscie mowa o modelu Camry 2.2 jak chcesz to podaje numery;
485 20 33011  lewa    przod
485 10 33011  prawa przod
485 40 39525  lewa   tyl
485 30 80126  prawa tyl
czy to napewno prawa czy lewa nie pamietamn nie zaznaczylem na rachunku.
Pzdr.Camry 2,.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Grudnia 2007, 16:54:40 »
ja mam na tyle kayaby i bardzo je sobie chwale zapłaciłem za komplet 540zł (z gumami,osłonami  itp) oczywiście zamowiłem z internetu bo w JC zaśpiewali mi 390ł za sztuke wiec nie zastanawiałem sie ani chwili i 2 lata gwarancja, a wymieniałem je w lato(maj) oto stronka http://www.toyota.amorki.com/wersja.php?wer=878&m=16&o=265
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2007, 17:01:23 wysłana przez niger »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2007, 16:13:03 »
ja mam na tyle kayaby i bardzo je sobie chwale zapłaciłem za komplet 540zł (z gumami,osłonami  itp) oczywiście zamowiłem z internetu bo w JC zaśpiewali mi 390ł za sztuke wiec nie zastanawiałem sie ani chwili i 2 lata gwarancja, a wymieniałem je w lato(maj) oto stronka http://www.toyota.amorki.com/wersja.php?wer=878&m=16&o=265
A nie jest przypadkiem tak ze jak wymieniasz sam to Amorki traca gwarancje. Tylko autoryzowany serwis Kayab moze je montowac.
Pozatym uwazam ze Kayab to jeden z najlepszych amorkow.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl