Autor Wątek: sprzęgło czy koło dwumasowe?  (Przeczytany 6994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

norbas33

• Gość
sprzęgło czy koło dwumasowe?
« dnia: 01 Października 2007, 19:05:21 »
Witam.
Posiadam avensis d4d 2001r przebieg 160 000 km i od jakiegos czasu slysze metaliczne tykanie spod maski. ale u mnie tyka przy wcisnietym pedale sprzegla a na luzie cichnie. drążek zmiany biegów drży na piątce i ciężko jest ruszyc płynnie z dwójki bez gazu. czy to moze byc koło dwumasowe czy moze problem ze sprzęgłem?
Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi

przemo2.0td

• Gość
Odp: sprzęgło czy koło dwumasowe?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2007, 20:12:26 »
hm. .to jedna robota i tak, ale to raczej łożysko:)koło kręci się cały czas niezależnie od wciśnięcia sprzęgła!Pozatym jeżeli nie ma więcej objawów od opisywanych to olej to; takie łożysko może się rozpadać jeszcze 150kkm:),uznaj że tego nie słyszysz.I jeszcze coś widziałeś auto które rusza na 2 biegu bez gazu i niby po co tak robisz ????co chciałeś przez to napisać :oops:??

norbas33

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2007, 20:49:32 »
hm. .to jedna robota i tak, ale to raczej łożysko:)koło kręci się cały czas niezależnie od wciśnięcia sprzęgła!Pozatym jeżeli nie ma więcej objawów od opisywanych to olej to; takie łożysko może się rozpadać jeszcze 150kkm:),uznaj że tego nie słyszysz.I jeszcze coś widziałeś auto które rusza na 2 biegu bez gazu i niby po co tak robisz ????co chciałeś przez to napisać :oops:??
bo gdzies ktos pisal ze to jakis zly objaw wiec sprobowalem ruszyc z dwojki samym sprzeglem. dzieki za odpowiedz

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Października 2007, 15:07:52 »
Ja mam identyczne objawy od pewnego razu. I to ja pisałem że auto już nie rusza bez gazu z "2", ale nie że to potrzebne, tylko że kiedyś sprawdzałem ruszało a teraz szarpie. A co do tych odgłosów to przejechałem już z nimi 2 ttk i nic się nie dzieje. Ucho mi się przyzwyczaiło. Oby to koło wytrzymało jak najdłużej. :|
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

marcin07

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Października 2007, 15:23:38 »
A czy trzesie autem na luzie mocniej?

norbas33

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Października 2007, 19:59:17 »
A czy trzesie autem na luzie mocniej?
tak naprawde to ja nie zauwazylem zeby trzęsło autem w ogóle! tylko czasem przy 3000 obr wpada w delikatny rezonans

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2007, 21:40:48 »
Witam, temat koła dwumasowego powraca jak bumerang w różnych wątkach. Rady są różne, od "wymieniać" - > aż po "radio głośniej" :-) ...
Dla niezorientowanych (pod rozwagę), podsyłam linki do dyskusji w podobnym temacie, prowadzonych na innym forum. Dodam, że sam jestem po zbiegu wymiany tego "szlachetnego" (chociażby z racji ceny) elementu [podczas drugiej wizyty w warsztacie od zakupu mojego używanego autka (pierwsza to filtry, olej i pasek rozrządu)] i nie żałuję wyłożonej kasy (D.J-PARTS Wrocław). Swoją drogą pierwotnie chciałem "iść na skróty" - miałem już nawet założone tzw. "zregenerowane" koło (później okazało się, że ... na sztywno), ale praca skrzyni biegów i b.silne przeczucie że jednak popełniam błąd poskutkowało. Firma zgodnie z umową (wie pan, "jak będzie coś nie tak") przyjęła swój produkt i oddała pieniądze, a ja od blisko 20.000 km nie mam żadnych problemów z samochodem.
Aaa, obiecane linki:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3110
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3235
Pozdr.     

Offline zdzichu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Października 2007, 21:35:22 »
Witam, temat koła dwumasowego powraca jak bumerang w różnych wątkach. Rady są różne, od "wymieniać" - > aż po "radio głośniej" :-) ...
Dla niezorientowanych (pod rozwagę), podsyłam linki do dyskusji w podobnym temacie, prowadzonych na innym forum. Dodam, że sam jestem po zbiegu wymiany tego "szlachetnego" (chociażby z racji ceny) elementu [podczas drugiej wizyty w warsztacie od zakupu mojego używanego autka (pierwsza to filtry, olej i pasek rozrządu)] i nie żałuję wyłożonej kasy (D.J-PARTS Wrocław). Swoją drogą pierwotnie chciałem "iść na skróty" - miałem już nawet założone tzw. "zregenerowane" koło (później okazało się, że ... na sztywno), ale praca skrzyni biegów i b.silne przeczucie że jednak popełniam błąd poskutkowało. Firma zgodnie z umową (wie pan, "jak będzie coś nie tak") przyjęła swój produkt i oddała pieniądze, a ja od blisko 20.000 km nie mam żadnych problemów z samochodem.
Aaa, obiecane linki:
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3110
http://forum.tdi-tuning.pl/viewtopic.php?t=3235
Pozdr.     

Mozesz opisac jak wyglada jakie sa objawy gdy kolo jest ustawione na sztywno? Mam auto z drugiej reki i nie wiem czy przypadkiem u mnie nie przeprowadzil ktos takiego zabiegu.

Offline sandr

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Października 2007, 22:15:23 »
Z tego co pamiętam, takim wyraźnym wskaźnikiem jest "twarda" praca turbosprężarki. Podczas łagodnego przyspieszania (z 1500 obr./min na III lub IV biegu), załączająca się sprężarka sprawiała wrażenie podłączania do silnika młotka udarowego (metaliczny hałas i wyraźne, nieprzyjemne drgania). Po wymianie koła jest cicho, a praca sprężarki wyczuwalna jest poprzez występowanie delikatnych wibracji. Swoją drogą, nie szukaj "na siłę" usterek, jeżeli nic cię wyraźnie nie niepokoi - odpuść sobie :-) ... 

Offline zdzichu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Października 2007, 22:19:31 »
Z tego co pamiętam, takim wyraźnym wskaźnikiem jest "twarda" praca turbosprężarki. Podczas łagodnego przyspieszania (z 1500 obr./min na III lub IV biegu), załączająca się sprężarka sprawiała wrażenie podłączania do silnika młotka udarowego (metaliczny hałas i wyraźne, nieprzyjemne drgania). Po wymianie koła jest cicho, a praca sprężarki wyczuwalna jest poprzez występowanie delikatnych wibracji. Swoją drogą, nie szukaj "na siłę" usterek, jeżeli nic cię wyraźnie nie niepokoi - odpuść sobie :-) ... 

U mnie jest cos takiego ze gdy wysprzeglam silnik (czyli wciskam do konca pedal sprzegla) na 1 lub 2 biegu powolutku sie toczac, najczesciej bez gazu raz na jakis czas czuc takie szarpniecie skrzynia. Zastanawiam sie czy to moze cos ze sprzeglem/kolem/poduszkami skrzyni... Przejechalem autem 6000km od kupna, objaw caly czas wystepuje i nic wiecej sie nie dzieje, wiec raczej odpuszcze z doszukiwaniem sie na sile przyczyny na tym etapie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl