Autor Wątek: Jaki olej ? (F)  (Przeczytany 38665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: Jaki olej ? (F)
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Marca 2010, 12:40:07 »
dzięki Eddie za przeniesienie, co prawda troche kwadratowo to wygląda teraz, bo nie wiadomo do c zego odnosi sie post Dagona, ale luzik, ważne, ze my wiemy ocb.:P
spojrz jeszcze raz ;)
Eddie

no zobaczymy w piątek co z tego wyjdzie.
być moze skonczy sie wlasnie na zrzuceniu pokrywy i ocenie stanu wszystkiego.
dam znać jak juz bedzoe "po" na co sie zdecydowałem;)
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2010, 14:20:44 wysłana przez eddie »
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 19 Czerwca 2010, 13:09:01 »
Pytanie nieco z innej beczki. Ile oleju wchodzi do układu smarowania w silniku 4A-FE?
Instrukcja mówi 2,8 + 0,2 filtr = 3 litry. Strony producentów oleju podają 3,3 litra, a na forum widziałem, że 3,5 litra.
Pytam, bo dziś dałem auto do warsztatu, aby mi wymienili olej. Wybrałem Shell Helix Ultra 5W/40. Przy zapłacie okazało się, że wlali mi rzekomo 4 litry i za tyle mnie skasowali. Olej był z beczki, więc ciężko to zweryfikować. Powiedziałem serwisantowi, że wg. instrukcji jest to 3 litry, ale on dalej się upierał, a mi o 32 zł nie chciało się kruszyć kopii. Faktem jest, że jak sprawdziłem poziom na bagnecie to je niemal na kresce z MAX. Od lini MIN do MAX jest 1 litr oleju.
Więc ile oleju wchodzi do Carinki 1.6?

Offline lecho48

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Czerwca 2010, 18:17:13 »
Na płycie serwisowej AUTO DATA 2004 podają 3,3L do Twojego modelu.

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Czerwca 2010, 15:50:48 »
Witam . A to dobre . Mam 1,6 i sam zmieniam olej 2,5 l do polowy bagnetu 3,3 l do fula a 4l to ci sie przeleje . Ale to warsztaty i tak robią . Pozdro .

Offline DawidMisiak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Czerwca 2010, 16:57:25 »
Poziom sprawdziłem, jest przy MAX, ale nie jest przelane.
Tak jak myślałem - naciągnęli mnie na 0,7 litra oleju. Koszt nieduży, bo jakieś 22 zł, ale niesmak większy.
Zwróciłem na to uwagę serwisantowi nim zapłaciłem to zaczął się migać, że do filtra trochę wchodzi, to mu odparłem, że to maksymalnie 0,3l. On na to że instrukcja serwisowa może mieć błąd, a na końcu stanęło na tym, że podpisałem zlecenie serwisowe a tam była "4" i tak im wyszło na pompce przy wlewaniu oleju.
Machnąłem ręką i zapłaciłem, ale jak pisałem niesmak pozostaje. Następnym razem będę baczniej czytał zlecenie serwisowe lub zmienię serwis.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 21 Czerwca 2010, 18:01:00 »
Na początku postu pisałem, że mam metaliczny klekot na zimnym silniku. Po zlaniu półsysntetyka z tym badziewnym dodatkiem, zmianie oleju na Mobil Super M klekot nadal występuje. Po odpaleniu zimnego auta przez pół minuty jest cicho, potem zaczyna klekotać aż do osiągnięcia ~80stopni. Potem to ustaje dopóki znów temperatura nie spadnie do ~70stopni.
Na rozgrzanym silniku kiedy go wkręcę na wyższe obroty, to głośno pracuje góra silnika, jednak mechanik twierdzi, że luz zaworowy jest w normie.
Miałem te same objawy na mobilu- ulge przynisoła zmiana na texaco 10w40. Jest cichutko od pierwszego uruchomienia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl