Autor Wątek: nowe tarcze,klocki hamulcowe E12  (Przeczytany 21438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Admin

• Gość
Odp: nowe tarcze,klocki hamulcowe E12
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Lutego 2008, 08:28:23 »
Nie zgadzam się z tym, nowa Corolla również należy do aut bezawaryjnych  porównywalnie do E10 itd.

O tym to możemy pogadać za 10 lat. Bo z tego co widać nawet na tym forum to mysle ze tak pieknie nie bedzie. Poza tym np w E11 zrezygnowano z wielu rozwiazan jakie stosowano w E10 np. powróciła linka gazu czyli krok w stecz.

To że kończa sie szybciej klocki i tarcze nie oznacza że samochód jest awaryjny!!!
A gdzie ja to napisałem he ?

Po prostu producenci klocków stosuja zupelnioe inne materiały niz kiedys. Porównując skutecznośc ukł hamulcowego E12 do E10 o wiele lepiej wypada ta pierwsza.
Tzn o ile lepiej. Daj jakiegos linka do pomiarów testów chetnie poczytam.

Poza tym chodzi o to by auto miało jak najkrótsza droge hamowania a nei jak najdłuzej jezdzilo na jednych klockach czy tarczach !!!

Nie. Jest to kompromis miedzy kosztami a drogą hamowania. Jeśli zależało by im tylko na drodze hamowania to mozna ją znacznie skrócić. Wystarczy założyć np frezowane tarcze. Czemu tego nie robi Toyota skoro tak im zalezy na drodze hamowania.

jak kogos nei stac na klocki lub tarcze do TOYOTY niech sobie kupi matiza, klocki są o wiele tańsze i to w oryginale.

A tego nie skomentuje szkoda mojego czasu.

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Lutego 2008, 13:09:09 »
Gadu ,gadu -a jakie tarcze klocki warto zakładać?Próbował ktoś tarcz ATE,klocków EBC/

Posejdonek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marca 2008, 13:45:20 »
Witam,

Mam zamiar kupić klocki hamulcowe od Toyoty Corolli, rocznik 2003, silnik 2.0 D-4D 90KM. Jakiego wymiaru klocki na oś przednią i tylką powieniemem kupić. Według Inter Cars do mojego auta pasują:

przód - 132 x 57,3 x 17,5 mm
tył - 96 x 37,9 x 16,2 mm
długość x szerokość x wysokość

Niestety kupowałem u nich zamiennik filtra powietrza, kupiłem filtrona bo taki był polecany przez użytkowników na forum. No i klops, filtr był za wąski o 3 mm i nie pasował do ramki.

Czy może to mieć związek z tym, że moja Corolla jest produkowana w Japoni?

Admin

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marca 2008, 12:34:49 »
Gadu ,gadu -a jakie tarcze klocki warto zakładać?Próbował ktoś tarcz ATE,klocków EBC/

Fajny i skuteczny zestaw.

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Marca 2008, 14:39:13 »
A czy jezdzi ktoś na tarczach Boscha?

Czy ktoś jeżdzi na tarczach oferowanych na allegro lub w sklepach internetowych.
W jakie marki warto iść?
« Ostatnia zmiana: 08 Lipca 2008, 14:30:53 wysłana przez Radex E9 »

Offline stood456

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Czerwca 2016, 00:08:05 »
Witam ,
nie chciałem zakładać nowego tematu wiec piszę tutaj .

Chciałbym Was prosić o poradę/ opinię, ponieważ dziś okazało się, że moje klocki i tarcze hamulcowe w rolce e12 nadają się do wymiany.
Byłem w hurtowni i tam znajomy polecili mi klocki i tarcze firmy :

- Protechnic
albo
- Breck

Jako nauczony życiem wiem , że lepiej zapytać niż potem żałować i wierzyć komuś kto chce coś sprzedać bardzo prosze Was o opinię .

Czy ktoś coś od tych producentów montował , czy można polecić czy raczej omijać szerokim łukiem  :o

Bardzo proszę o pomoc  :-)

"Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl