Autor Wątek: E12 dziwne piski  (Przeczytany 2016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
E12 dziwne piski
« dnia: 10 Grudnia 2007, 22:49:57 »
Witam! Nie mogłem się nigdzie doszukać a mam problem z dziwnym piskiem pod deską rozdzielczą z prawej strony. Dzieje się to gdy jest zimny samochód i ruszając skręcam w lewo, wtedy wydobywają sie te dziwne piski. Kiedyś podobne piski słyszałem w polonezie jak miał zimną linkę od prędkościomierza. Ale w mojej Toyce wyraźnie słychać je z prawej strony pod deską. Jak Toyka się rozgrzeje wszystko jest ok. I mam jeszcze jedno pytanie, czy wy też macie ok 600 obrotów na biegu jałowym, czy coś się spsuło? Toyka ma silnik 1.4VVTi z 2003 roku, benzyna oczywiście, przebieg 45 000. Może mam jakieś problemy z przepływomierzem odnośnie tych niskich (jak mi sie wydaje) obrotów. Samochód wpada wtedy w lekkie drgania i piszczy coś z okolic tłumika, bliżej kolektora. Bardzo proszę o fachową pomoc, bo zbliża się zima i muszę coś z tym zrobić.   
d.s.

tomekg75

• Gość
Odp: E12 dziwne piski
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2007, 10:14:09 »
Obroty ok, też mam około 600, byłem pytać w aso i tak ma być, u mnie też minimalnie drży na wolnych. Co do piszczenia pod autem u mnie tak piszczy już drugą zimę latem pisk ustępuje, zeszłej zimy kumpel (pracownik aso toyoty) rozkręcił wydech, przesmarował czymś, niestety pomogło tylko na tydzień potem znowu popiskiwało na wolnych. Na wiosnę po ociepleniu się popiskiwanie znikło samo. Co do popiskiwania w desce niestety nie pomogę u mnie tego nie ma. Pozdr

Offline jads72

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: E12 dziwne piski
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2007, 11:25:51 »
Dzięki za odpowiedź tomekg75, uspokoiłeś mnie trochę z tymi obrotami, te piski pod podwoziem są też i latem to zależy od tego czy Toyka jest zimna czy nie, jak złapie stałą temp. to zaczyna piszczeć, niepokoją mnie natomiast te dziwne odgłosy spod deski z lewej strony, ale jak samochód jest ciepły to wszystko gra, nie wiem może ten typ tak ma. Czekam na inne opinje i doświadczenia z E12 1.4.
Pozdr.
d.s.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl