Autor Wątek: Padające skrzynie w E12!  (Przeczytany 26757 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MaciekB

• Gość
Padające skrzynie w E12!
« dnia: 13 Grudnia 2007, 02:25:34 »
Niestety niezawodność można między bajki włożyć...

Moja rollka 1.6 ma 66.000km przebiegu i nie nadaje się do jazdy!

Kilka tygodni temu wydawało mi się że słyszę jakiś "obcy" dźwięk dobiegający m/w z komory silnika bądź skrzyni biegów - był ledwo zauważalny - w ASO nic nie słyszeli.

Z biegiem czasu  dźwięk narastał, w końcu ewidentnie coś było nie tak - w zeszłym tygodniu pojechałem jeszcze raz do ASO i wyciągnąłem doradcę serwisowego na przejażdżkę - po chwili padł wyrok - poleciały łożyska przy skrzyni biegów, koszt ok. 1.800 zł z robocizną.

Po rozebraniu okazało się że jeszcze synchronizatory trzeba wymienić - nie wiadomo czy zamknę się w 2.500zł :furious3:

Werdykt - szukam nowej skrzyni - wyjdzie taniej.

Pytałem się czy może jakoś nieumiejętnie zmieniałem biegi czy cholera wie co, a oni mi na to "coraz więcej przypadków z tą skrzynią, normalna sprawa"

W warsztacie gdzie teraz robię skrzynię pada tekst "to czwarta Corolla ze skrzynią w tym tygodniu" (!)

słyszeliście o takich przypadkach?

Podobno w ostatnich miesiącach nasiliły się takie awarie benzynowych Corolli z lat 2002-2004...

pankuba

• Gość
Odp: Padające skrzynie w E12!
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2007, 14:40:48 »
a twoja to HB czy sedan/kombi ?

moja jest sedan 2003 i ma jakieś 88k i nic się nie dzieje

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2007, 11:18:09 »
HB, 2003 rok.

W końcu wymieniłem same łożyska, synchronizatory zostały - końcowy werdykt był że są OK.
I jest spokój, zobaczymy na jak długo...

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2007, 13:42:34 »
HB, 2003 rok.

a no właśnie i tu jest pies pogrzebany, czyli made in GB  :|

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2007, 23:42:53 »
jest to prawdopodobne  :furious3:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Grudnia 2007, 07:13:38 »
HB, 2003 rok.

a no właśnie i tu jest pies pogrzebany, czyli made in GB  :|
Witam.
Pewnie zdajesz sobie sprawę gdzie są trzepane sedany? Jeśli nie to podpowiem że przez Turków :wink:.
Choć zdarzają się sorty rodem z Japonii. Apropos tego to sam nie wiem czy chciałbym mieć samochód klepany przez Turków czy Angoli...

Pozdrawiam
Obi

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Grudnia 2007, 07:29:37 »
HB, 2003 rok.

a no właśnie i tu jest pies pogrzebany, czyli made in GB :|
Witam.
Pewnie zdajesz sobie sprawę gdzie są trzepane sedany? Jeśli nie to podpowiem że przez Turków :wink:.
Choć zdarzają się sorty rodem z Japonii. Apropos tego to sam nie wiem czy chciałbym mieć samochód klepany przez Turków czy Angoli...

Pozdrawiam
Największym problemem jest nie fakt produkcji (składania auta) czy to przez Turków czy Angoli ale fakt, iż części na montaż dostarczane są przez tych samych dostawców co do aut europejskich... np. Bosch zamiast DENSO, Valeo zamiast KIOTO, Luk zamiast AISIN itd itd... a jakość tych części jest taka jaka jest co widać po oplach, pancerwagonach, fordach etc.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Admin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudnia 2007, 07:36:34 »
Największym problemem jest nie fakt produkcji (składania auta) czy to przez Turków czy Angoli ale fakt, iż części na montaż dostarczane są przez tych samych dostawców co do aut europejskich... np. Bosch zamiast DENSO, Valeo zamiast KIOTO, Luk zamiast AISIN itd itd... a jakość tych części jest taka jaka jest co widać po oplach, pancerwagonach, fordach etc.

Dokładnie. To samo tyczy sie niestety nismo mojego. Coraz mniej japońca w japońcach. I dlatego czas na mazde

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudnia 2007, 16:44:25 »

że przez Turków :wink:.
Choć zdarzają się sorty rodem z Japonii.

no i tu jest klucz do zagadki, Turcy do dokładają akumulator, uszczelki żarówek reflektorów, przykręcają parę śrub... i nie wiele więcej, zresztą już nawet tego nie robią  :-P, co też o czymś świadczy (takie dziwne zbiegi okoliczności)   :roll:

Turków czy Angoli ale fakt, iż części na montaż dostarczane są przez tych samych dostawców co do aut europejskich... np. Bosch zamiast DENSO, Valeo zamiast KIOTO, Luk zamiast AISIN itd itd...

a no właśnie, w tureckich fabrykach składany był zestaw do montażu przywożony z Japonii, a nie robiony na miejscu   :cool:

STAMP

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Grudnia 2007, 17:01:31 »
Cytat: Piotr Sas
Apropos tego to sam nie wiem czy chciałbym mieć samochód klepany przez Turków czy Angoli...
Jeszcze taka uwaga. To że jest składany w GB wcale nie znaczy że składają go Angole. Fabryka w Turcji jest stosunkowo nowa z nowym personelem jeszcze nie zmanierowanym.  Ja tam na mojego "tureckiego" sedana nie narzekam. Chociaż przy niskich temperaturach zimą to trójka lekko haczy :| Także coś na rzeczy z tymi skrzyniami jest.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudnia 2007, 11:13:25 »
Chociaż przy niskich temperaturach zimą to trójka lekko haczy :| Także coś na rzeczy z tymi skrzyniami jest.
Nie przejmuj się tym zbytnio - podobno ten typ tak ma. Wielu uzytkowników potwierdza haczenie (lekkie ale jednak) przy wrzucaniu trójki  :grin:
E18_Prestige_MultidriveS

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Grudnia 2007, 14:19:47 »
Cytat: Piotr Sas
Apropos tego to sam nie wiem czy chciałbym mieć samochód klepany przez Turków czy Angoli...
to trójka lekko haczy :| Także coś na rzeczy z tymi skrzyniami jest.

tiaa przypadłość charakterystyczna dla Corolek, jeszcze w E10 mi się to zdarzało

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudnia 2007, 21:08:22 »
wolałbym haczącą trójkę, wierzcie mi... :|

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2007, 18:50:15 »
Miałem HB 2002 z GB. jedna wielka porażka ze skrzynia. Wypadająca 4 i głośna praca mimo napraw. Biegi też "wchodziły" kiepsko. Zmieniłem na sedana z Japonii i problemu nie ma.

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Stycznia 2008, 00:05:14 »
dzięki za słowa otuchy  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl