Autor Wątek: Padające skrzynie w E12!  (Przeczytany 26759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kroket

• Gość
Odp: Padające skrzynie w E12!
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2008, 22:21:18 »
wolałbym haczącą trójkę, wierzcie mi... :|
Mam 1.6 HB z 2004. Po kilkunastu kilometrach wiedzialem, ze skrzynia jest kiepska (wycie na 4-5 biegu). Doczekalem do ok. 40kkm, kiedy zaczela cieknac. Wymienili mi wtedy lozyska, uszczelniacze polosi i do dzisiaj mam spokoj (obecnie przekroczone 80kkm).
Ale trojka haczy i mimo wielu wizyt oraz dobrych relacji w ASO nie udalo mi sie nic wskorac. Pomaga powolne wrzucanie i to niestety dowodzi, ze winne sa synchronizatory.

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Stycznia 2008, 00:16:20 »
albo od początku niedopracowana konstrukcja...

STAMP

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Stycznia 2008, 20:46:43 »
No ale u mnie haczy jedynie wtedy gdy są ciężkie mrozy :wink: A że mrozy ostatnio jakoś u nas nie występują to i problemu nie ma :grin: Do czasu :eusa_naughty:

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lutego 2008, 22:11:35 »
Czy z moja skrzynia moze byc cos nie tak???
1.6 2003 kombi 98kkm
- na jedynce i dwojce przy niskich obrotach wyraznie slychac prace przekladni
- na czworce przy hamowaniu silnikiem okolo 70-80 km/h slychac slaby gwizd/wycie z przekladni

Wczesniej jezdzilem tylko japonskimi automatami i pracy przekladni w ogole nie bylo slychac.
 Ze zmiana biegow nie ma problemow, czasem tylko trojka haczy :oops: ale to juz wielu z Nas na to sie skarzylo

pozdrawiam
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

prezes_misiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Maja 2008, 16:25:48 »
Czesc,

to samo u ojca w E12 1,6 kombi, 2002, 95 kkm. ASO powiedzialo, ze lozyska do wymiany i wycenilo na 3 k PLN. Objawy? "Terkotanie" podczas przyspieszania, szczegolnie na 3 i 4 biegu.

Czy nie taniej bedzie wymienic cala skrzynie? Czy ktos z Was orientuje ile moze kosztowac i gdzie mozna (poza ASO) kupic nowa skrzynie (wzglednie uzywana ale zeby miala jakas gwarancje)? Albo gdzie poza ASO mozna dostac te feralne lozyska? Nie jest latwo dostac te szpeje...

Bede wdzieczny za informacje,
pozdrawiam!

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maja 2008, 22:13:03 »
Właśnie terkotanie skrzyni biegów jest pierwszą oznaką zużycia się łożysk. Jest to bardzo poważne uszkodzenie i nie należy tego bagatelizować. W miarę postępowania zużycia koła zębate odsuwają się od siebie i zaczynają uderzać w wierzchołki zębów zamiast pracować na gradacji (półkoliste przejście,zwężenie zęba). Normalnie zęby o siebie nie uderzają, tylko wsuwają się w siebie i na gradacji jakby lekko przekręcają. Dodatkowo skośne ułożenie zębów powoduje  niemal bezgłośną pracę skrzyni. Do tego cieniutki klin smarny oleju rozdziela współpracujące części. Jeżeli luz międzyzębny jest za duży i wałki się rozsuwają (w wyniku zużycia) nie ma klina smarnego, zęby walą o siebie i podnosi się temperatura i hałaśliwość pracy całego zespołu. W tym momencie jest już krok od tragedii.
Dalsza eksploatacja takiej skrzyni grozi wyłamaniem zębów, zniszczeniem (wytopieniem, wykruszeniem) synchronizatorów a nawet pęknięciem korpusu skrzyni.
Oczywiście łożyska można zmienić, ale jest przy tym trochę zabawy i niestety trzeba mieć trochę wiedzy na ten temat. Na pewno najtaniej jest kupić używaną skrzynię od innego auta i zamontowanie w swoim. Koszt to ok.200 zł za samą wymianę ale rozmaicie biorą. W warsztatach nawet 600 zł.
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2008, 22:17:29 wysłana przez Bonzol »
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lipca 2008, 16:45:36 »
Sorrki, za odgrzebanie starego tematu, ale spokoju mi to nie daje.

a no właśnie, w tureckich fabrykach składany był zestaw do montażu przywożony z Japonii, a nie robiony na miejscu   :cool:
Zatem sugerujecie, że te składane w Turcji są lepsze niż te GB?
Mam na myśli konkretnie kombi 2004 rok, diesel 2.0 D-4D.

Ponadto zapytam, czy ktoś miał opisywane tu problemy ze skrzynią w takim modelu?

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2008, 21:55:58 »

Zatem sugerujecie, że te składane w Turcji są lepsze niż te GB?

tak właśnie sugeruję  :grin:

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Sierpnia 2008, 00:13:03 »
Nie ukrywam, że mnie to cieszy z pewnych względów  ;)

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Sierpnia 2008, 08:33:28 »
Nie ukrywam, że mnie to cieszy z pewnych względów  ;)

Tutaj nie ma się co łudzić, w 2004 czy nawet 2003 tureckie kombi były już na pewno robione z części wyprodukowanych w Europie. Skrzynie pewnie powstały nawet w Polsce? Z posiadanych przeze mnie kombi (2003, Turcja) i hatchback (UK) jak na razie zdecydowanie gorszym egzemplarzem jest kombi. Choć na szczęście nie są to duże problemy, a raczej wady wynikające ze złego montażu. Skrzynie działają w obu OK, ale auta mają jak na razie mały przebieg (zdecydowanie poniżej 100 tys. km).

BliSki

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Sierpnia 2008, 23:27:08 »
Nie jeździłem Corollą montowaną w Japonii a tym samym na skrzynie "japońskiej", więc nie mam porównania. Ale faktycznie te montowane w Turcji moim osobistym zdaniem mają mało precyzyjną skrzynię biegów. Ale jest to moje osobiste subiektywne zdanie.

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Sierpnia 2008, 15:56:44 »
A skrzynia mojego "tureckiego" sedana zachowuje sie dokładnie tak jak skrzynia mojej poprzedniej E10 JT, czyli potrafi przyhaczyć przy dwójce - znane zachowanie skrzyń Corolek od dawien dawna, można powiedzieć - znak firmowy  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl