Autor Wątek: remont silnika 1.3 2ee  (Przeczytany 2842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek79

• Gość
remont silnika 1.3 2ee
« dnia: 17 Grudnia 2007, 13:42:36 »
mam nabite moją corolką 350 tyś.km (80 tys lpg) .bierze mi 1l oleju 15w40 na 1000km. Będe robił głowicę .Czy warto wymieniać pierścienie.prosze o odp

broker2004

• Gość
Odp: remont silnika 1.3 2ee
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2007, 14:22:51 »
Zależy jakiego masz fachowca... Jeśli uszczelniacze zaworowe będzie robił bez sciągania głowicy to bym spróbował tylko to na początek... Jeśli chce sciągąć glowicę to od razu i pierścienie koniecznie - już masz i tak ponad połowę rozebraną, dochodzą pierścienie ~230 zł + silikon do miski 20;) Jeśli przyjdzie Ci zdejmowanie głowicy jeszcze raz gdyby same uszczelniacze nie wystarczyły to wymiana pierścieni 2 razy tyle conajmniej Cie wtedy wyniesie (w optymistycznej wersji). Ja już to przerabiałem...
Jak Ci bierze ten olej?? Rano dymi strasznie po odpaleniu czy dymi cały czas jak przyspieszasz ostrzej. Jeśli to drugie to od razu rób pierścienie.

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2007, 14:54:06 »
głowicę sam zdemontuję i dam fachowcom. olej bierze caly czas,a jak stoję w korku i temp trochę wzrośnie,a nie zdążyy się jeszcze włączyc wentylator to strasznie !!!! dymi na biało

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2007, 12:14:20 »
głowicę sam zdemontuję i dam fachowcom. olej bierze caly czas,a jak stoję w korku i temp trochę wzrośnie,a nie zdążyy się jeszcze włączyc wentylator to strasznie !!!! dymi na biało

jak dymi na biało to znaczy ze płyn chłodniczy sie dostaje do cylindra

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2007, 00:08:13 »
moze i troszkę bierze płyn chłodniczy,ale to wyjdzie przy remoncie głowicy.W połwie stycznia biorę się za remont silnika.wymienię rozrząd(załozę trzeci juz pasek , wymienię w końcu napinacze-te mają już 350kkm i zaczyna juz je leciutko słychać).Będę jednak wymieniał pierścienie .
Jak ktoś wie co jeszcze mozna wymienić w silniku niech da znać.
Dodam ze silnik pracuje idealnie tylko to zużycie oleju, no i po części płynu chłodniczego...
Na oponach 155r13 spokojnie pociągnie 180km/h( na benzynie lub gazie)

tomek79

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Stycznia 2008, 22:01:47 »
juz po remoncie
 Dla zainteresowanych więcej napisałem w dziale COROLLA "wymiana pierścieni"
jakby ktoś remontował 2ee to mogę udzielić tam kilku wskazówek...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl