Autor Wątek: Camry nie chce odpalić..  (Przeczytany 50922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Camry nie chce odpalić..
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Marca 2008, 17:51:54 »
Witaj,
Wymien filtr paliwa i dolej srodka czyszczacego wtryski do zbiornika z benzyna ,kupisz na kazdej stacji benzynowej.
Chciales wiedziec gdzie sa bezpieczniki to je masz wersja Canada.
Po stronie pasazera pod panelemod strony sciany bocznej,
po stronie kierowcy z lewej strony jest udolu pod panelem malutki chowek,tam jest czesc.na pokrywce napisane co do czego.
w przedziale silnikowym  po lewej stronie w trzech miejscach.
po lewej stronie akumulatora i za akumulatorem w kierunku szyby dwa male pudelka.tez jest napisane co do czego.
Tam sie rowniez znajduja wszystkie przekazniki..Nigdy nie uzywaj zamiennikow tylko orginaly.Niemasz forsy idz na zlom i kup uzywane ale orginaly.
Pompa paliwa znajduje sie w tanku z benzyna.Przy ewentualnej wymianie nie trzeba ruszac tanku wystarczy tylko odkrevcic maly dekiel pod siedzeniem tylnim.
Uzywaj raz na pol roku ten srodek do czysczenia potrzeba czy nie.Nigdy nie bedziesz mial problemu.
Pzdr.Camry 2.2

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2008, 21:01:31 »
Mysle ze pompa nie ma z tym nic wspolnego , bo dlaczego jak odpale raz to potem za kazdym razem zaskakuje super. dzis bylem w markcie wychodze po 2 godzina silnik zimny odpalam za pierwszym razem ale po dluzszym czasie np po nocy wtedy jest problem. Wydaje mi sie tez ze to jest filtr.
Ja wyminie to opisze.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marca 2008, 10:40:14 »
Mysle ze pompa nie ma z tym nic wspolnego , bo dlaczego jak odpale raz to potem za kazdym razem zaskakuje super. dzis bylem w markcie wychodze po 2 godzina silnik zimny odpalam za pierwszym razem ale po dluzszym czasie np po nocy wtedy jest problem. Wydaje mi sie tez ze to jest filtr.
Ja wyminie to opisze.

Pompa musi wytworzyć podciśnienie w całym układzie paliwowym i to się dzieje zaraz po przekreceniu kluczyka satcyjnki. W ciągu 2 h może się nic nie dziać w Twoim układzie ale tylko jazda na gazie, gdzie jak mniemam zawsze masz małą ilość paliwa powoduje  że Twoja pompa pracuje na sucho czym zapowietrza układ i skraca swój żywot (To są moje przypuszczenia!!). Taki objaw powoduje , że masz kłopoty przy porannym odpaleniu auta. Czyli nadal się uperam że filtr paliwa przy rozruchu nie ma nic do "gadania" ...

Pozdrawiam
Obi

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2008, 10:53:29 »
Hmm tak sie akurat sklada ze mam zawsze 15 litrow w zbiorniku od rezerwy liczac wiec jest tego conajmniej 20 , robie tak bo juz dawno gazownicy mowili mi o tym ze pompa moze sie przegrzac. Jesli zapalala mi sie rezerwa bo musialem jezdzic na paliwie jechalem zatankowac a nie jezdzilem tydzien na rezerwie. Dlatego uwazam ze pompa ma sie dobrze.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2008, 21:28:06 »
wystarczy pilnowac żeby nie zapalała sie rezerwa, i powinno byc ok

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Marca 2008, 15:04:19 »
Zrobilem male doswiadczenie mianowicie wczoraj wieczorem jak wrocilem z trasy to zanim wylaczylem silnik przelaczylem na benzyne. I co rano wsiadam auto zapalilo za pierwszym razem. Wyglada to tak jakby podczas jazdy na gazie spadalo znacznie cisnienie w ukladzie paliwowym.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Kwietnia 2008, 21:45:12 »
Witam
Moja camry w zimę pali na dotyk ale jak jest ciepło jak teraz to muszę pokręcić chwilę i czasem nawet dodać gazu żeby zapaliła :(
jak myślicie co może być przyczyną takiego zjawiska?

Silnik 2s-e 2 litry 8 zaworów pełen wtrysk paliwa

Pozdrawiam,

KaeRBe

Wątki scalam.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2008, 01:26:16 wysłana przez SZYMON14 »

Offline ted58

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Maja 2008, 10:59:08 »
Witam
Moja camry w zimę pali na dotyk ale jak jest ciepło jak teraz to muszę pokręcić chwilę i czasem nawet dodać gazu żeby zapaliła :(
jak myślicie co może być przyczyną takiego zjawiska?

Silnik 2s-e 2 litry 8 zaworów pełen wtrysk paliwa

Pozdrawiam,

KaeRBe

Wątki scalam.

Mam podobny problem z silnikiem 3,0 V20 czy znajdzie sie jakaś podpowiedź co z tym mozna zrobić ?  Pozdrówko

Szymon14

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Listopada 2010, 12:05:28 »
Witam.

Tytułem wstępu napiszę, że mam kolejny problem z kupioną 3 m-ce temu Camry 3.0 (3VZ-FE).

Wróciłem z miasta - wstawiłem auto do garażu. Następnego dnia po południu auto już nie odpaliło.. Ani na benzynie ani na gazie (próbowałem z wszystkimi ustawieniami przycisku od gazu).

Sprawdziłem iskrę - jest. Przy okazji się okazało, że przewody wysokiego napięcia są w opłakanym stanie (połamana jedna końcówka nakładana na świecę). Wynika z tego, że auto praktycznie pracowało na 5 cyl. co mnie dziwi, chyba, że połamana końcówka "trochę stykała", bo auto miało jako taką moc na gazie. Kable jutro będę miał nowe, ale nie sądzę, żeby to było przyczyną..

Nie słyszę pompy paliwa, ale słychać jakiś przekaźnik po włączeniu pompy (zwarciu odpowiednich 2 styków we wtyczce od przepływomierza - wcześniej jak nie miałem przepływomierza musiałem tak robić, żeby auto jechało na benzynie - wtedy było słychać włączającą się pompę - teraz jest cisza, tylko "tyka" przekaźnik. Zaznaczam, że pompa nie chodziła na sucho, bo zawsze coś w baku było.

Dzień przed awarią wyłączyła mi się instalacja gazowa (zgasły wszystkie diody itp, a auto jeździło na benzynie). Byłem u "gaziarza", który wymienił bezpiecznik w instalacji gazowej i przylutował nowy wskaźnik poziomu gazu (bo już wcześniej był zepsuty).

Po tym zabiegu po przekręceniu stacyjki przy ustawieniu przełącznika gazu w położenie środkowe (automatyczne) słychać tykanie jakiegoś przekaźnika (i miganie jednocześnie diody z czerwonej na zieloną na włączniku)… Wcześniej tak nie robiło…

Teraz nie wiem - czy gaziarz coś namieszał, czy coś innego poszło w instalacji i spowodowało wcześniejsze przepalenie się bezpiecznika od gazu.

Może ktoś z Was miał podobny problem, lub ma ktoś jakiś pomysł od czego by zacząć szukanie przyczyny?

Pozdrawiam.

Wątki scalam - z przyczyn oczywistych.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2010, 12:30:41 wysłana przez SZYMON14 »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Listopada 2010, 12:36:35 »
Najpierw sprawdź czy komputer pokazuje Ci jakieś błędy(info jak to zrobić jest na forum),jeśli stawiasz na pompę to ją wymontuj i sprawdź.Gazownicy często robią odcięcie zasilania pompy po przełączeniu na gaz i może coś nie tak zrobili.Napisz jeszcze jakiej generacji masz instalację LPG?

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Listopada 2010, 12:47:49 »
...jakiej generacji masz instalację LPG?
Pewnie 2 <kucharz>

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Listopada 2010, 12:48:29 »
Instalacja jest niestety II generacji.. Auto z 1992 r.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Listopada 2010, 13:23:59 »
W takim razie sprawdź tą pompę ale najpierw elektrozawór LPG czy przypadkiem nie odcina gazu w tym samym momencie co PB.
Wyciągnij bezpiecznik od LPG i wtedy spróbuj odpalić na benzynie.Po wizycie u gazownika wróciłeś do domu na PB czy LPG?

DoGo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Listopada 2010, 13:28:57 »
Właśnie sprawdziłem kody błędów. Kontrolka check-engine wymigała mi:
-24
-25
-31
-32
Od gaziarza wróciłem na gazie. Na pewno też wtedy wyłączałem auto, bo byłem po drodze dolać gazu do pełna..

Edit: po wyjęciu bezpiecznika instalacji gazowej też nie odpala.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2010, 13:38:42 wysłana przez DoGo »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Listopada 2010, 13:54:41 »
-24 czujnik zasysanego powietrza
-25 czujnik mieszanki paliwowo-powietrznej
-31 regulator przepływu powietrza(chyba o przepustnicę chodzi albo o przepływomierz)
-32 ma taki sam opis jak w 31
Lista błędów jest po angielsku więc może coś pomyliłem.jednym słowem wg mnie padł Ci przepływomierz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl