Autor Wątek: Głośniki Ave t22 '99 1.6 terra ? jakie i co kupic ;)  (Przeczytany 6426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mystic

• Gość
Głośniki Ave t22 '99 1.6 terra ? jakie i co kupic ;)
« dnia: 25 Grudnia 2007, 21:43:07 »
Witam wszystkich. Mam do Was pytanko czy ktoś z Was wie jaką średnicę i wogole jakie są głośniki w Ave t22 1.6 terra.. Auto mam od samego poczatku lecz nigdy nie rozbieralem boczkow a niedlugo mnie to czeka poniewaz jeden glosnik raz chodzi raz nie chodzi. Wogole wiecie moze jak zdjac boczki w drzwiach przednich i tylnich ( na tyl mam dolozone w Aso jak bylo na gwarancji poniewaz wersja terra nie posiadala glosnikow z tylu) . I jeszcze jedno pytanie co sadzicie o tych glosnikach : Pioneer TS-A1711 ? pozdrawiam! I co warto kupic do standardowego radia Pionka 4x51.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Odp: Głośniki Ave t22 '99 1.6 terra ? jakie i co kupic ;)
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2007, 02:31:53 »
Jeśli głośniki miałyby grać pod samym radiem to chyba najrozsądniejszą propozycją byłyby helixy:
http://allegro.pl/item287790235_helix_62_1_model2007_mega_ceny_nowe_f_vat.html
(oczywiście jeżeli rozmiar głośników to 16,5cm, bo jeśli nie to trzeba by jeszcze pokombinować z panelami)

Z tym że to zestaw ze zwrotnicą a nie wiem czy w ave t22 są standardowo miejsca na gwizdki, musiałbyś się ewentualnie trochę pobawić z ich montażem.
No i oczywiście wygłusz drzwi a efekt będzie dużo lepszy :-)
Co do tych pioneer'ów to rewelacji bym się po nich nie spodziewał :-)
pozdrawiam

Mystic

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2007, 15:48:44 »
Trochę polatałem po necie i poszukałem...jeżeli dobrze przeczytałem Ave z mojego rocznika ma głośniki 130mm. Więc troszkę kiszka i to montowane na nity.... :huh: chyba po to aby nie odleciały od tego basssu... Jeżeli ktoś dłubał niech napisze faktycznie jaki to typ głośników. Jeżeli chodzi o kupno to zwróciłem uwagę na Powerbassy model L-6c lub jeżeli okaże się że są tam 13 to Powerbass L-5C....

Mystic

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2007, 15:59:11 »
W dziale Kompedium miała być instrukcja zdejmowania boczków w t22 czy ktoś wie gdzie to można znaleźć
?

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2007, 16:47:38 »
Myślę, że te powerbassy będą za mocne pod samo radyjko chyba że chcesz też zamontować wzmacniacz.
A co do 16 to myślę że da rade spokojnie je wsadzić z tym że będziesz potrzebował ramek z mdfu lub plastiku (lepiej z mdfu)
Poczekaj niech się wypowie ktoś kto ma takie ave albo poszukaj na forum, bo myślę że ktoś już na pewno montował 16 w drzwi.
pozdro

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2007, 23:47:48 »
Tak dokładnie - dystanse z MDF-u i głośniki 165 mm. Nie "pakuj" się w głośniki 130 mm takie jak są w standardzie - efekt niewspółmierny do wydanych pieniędzy i włożonej pracy przy wymianie. Sam demontaż tapicerki drzwi i wymiana głośnikó gdzieś był już opisywany.
Najlepszy efekt, tak jak pisali koledzy wcześniej, na głośnikach komponentowych (bas+sopran oddzielnie) i tu również jak poprzednicy polecam Helix'y lub trochę droższe, ale też lepsze Hertz'e. Jeżeli nie chcesz się bawić w przerabianie trójkąta przy lusterku to zostaje Ci głośnik dwudrożny(koaksialny), bo niestety auta sprzed FL nie mają w tych trókątach miejsca na gwizdki. Ewentualnie możesz poszukać takiego elementu z auta po FL jeżeli będzie pasowało.

Mystic

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2007, 18:41:51 »
Soprany zamontuje po prostu na slupkach u góry. Tak bedzie najprosciej. Tylko mam problem z tymi dystansami. Wszedzie sa do Ave t25. I wiem ze grubosc musi byc 10mm. Wyczytalem gdzies to tu na forum. Tylko gdzie dostac pierscienie lub dystanse. Szukalem na necie ale nie znalazlem. Macie jakies namiary?

EDDY

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2007, 20:02:16 »
U mnie grubość dystansów wynosi 20 mm i bez problemu mieści się to wszystko po tapicerką bez żadnego kombinowania. Co do firmy zobacz tu:
http://www.profet.pl/gotowe_zestawy_car_audio_Toyota,213,739.html.

Offline radmik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2007, 08:05:38 »
Witam.
Ja u siebie w wersji przed FL mam zamontowane dokładnie te same Helix`y co w linku.
Faktj est taki że dystans trzeba zakupić bo inaczej ich nie założysz. A kwestia gwizdków to znajomy który mi to montował ulokował je w trójkącikach lusterek. Tam zresztą chyba troche miejsca jest i gwizdki tam smiało wejdą.

Pozdrawiam
Rav 4 2.0

Mystic

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2007, 13:59:30 »
Eddy ale te dystanse co sa na aukcji to sa do glosnikow 130mm potrzebuje na 16,5mm do Ave przed liftem t22. Ma moze ktos link? Radmik jak masz glosniki 165mm to powiedz skad i gdzie dostac dystanse do Ave.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2007, 14:03:37 wysłana przez Mystic »

Offline radmik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2007, 22:03:37 »
Praktycznie w każdej firmie zajmujacej sie CA cos takiego kupisz.
A koszt jest nie wielki juz nie pamietam ile placilem.
Rav 4 2.0

Mystic

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2008, 20:54:47 »
Dobra szukałem i szukałem nie mogę znaleźć jak zdjąć boczki w przednich drzwiach w T22...moze ktos powiedziec co i jak aby to zdjac...takze kwestia progów poniewaz musze poprowadzic wiazke do zmacniacza? HELP :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl