Autor Wątek: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe  (Przeczytany 79084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skuteczne zabezpieczenia antykradzieżowe
« Odpowiedź #120 dnia: 25 Lipca 2005, 09:42:48 »
Cytat: p_flori
Cytuj (zaznaczone)
ale o kimś niewinnym... jak siębędziesz czuł?

A jeśli zapomnędokręcić koło i złodziej na zakręcie wydupczy w przechodnia - to co? - też mam za to odpowiadać????
Stary mówisz tak, jakbym to ja był winny tego, że złodziej kradnie auto (MOJE) auto i wyrządza nim komuś krzywdę. Złodziej powinien mieć świadomość, że ponosi ryzyko - za wszystko co jest, lub nie jest w stanie przewidzieć, a jest związane z kradzieżą. Nie chcęrobić ot, ale staram sięwskazać na pewne niedogodnośći naszego prawa. W USA jak wejdziesz niezapowiedziany na teren prywatny - gość ci odstrzeli łeb i dostanie jeszcze za to medal, w najlepszym wypadku pogryzą ciępsy (wcale nie musi być żadnej durnej tabliczki, że zły pies wystarczy jedno słowo "prywatny".

Tu masz racje własność prywatna powinna być święta a złodziej nie powinien miec zadnych praw. Włazisz na czyjś teren włamujesz sie do samochodu  powinienes mieć świadomość ze własciciel może wpakować ci troszke ołowiu w łepetyne i jedyne co go za to czeka to rachunek za mycie samochodu i podjazdu. Tak samio jak włazisz do kogoś do domu. Jakie przekroczenie oborny koniecznej - bronisz sie we własnym domu wszelkimi dostępnymi środkami.
Tak samo wiezniowie do roboty - nie ma zakładów przystosowanych - zakuć razem 10 i niech maluja ulice czy sprzątają - nie pracujesz nie jesz, nie jesz trudno 0 szpitala i koniec. A nie fundujemy im najdroższe z możliwych wakacje.
BMW E46 320d
Mini Cooper

topol

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 25 Lipca 2005, 10:41:14 »
Cytat: p_flori
A jeśli zapomnędokręcić koło i złodziej na zakręcie wydupczy w przechodnia - to co? - też mam za to odpowiadać????
Stary mówisz tak, jakbym to ja był winny tego, że złodziej kradnie auto (MOJE) auto i wyrządza nim komuś krzywdę.

Jeżeli zapomnisz dokręcić koło to jest to działanie nieumyślne, jeżeli wstawiasz urządzenie,  które MOŻE spowodować zagrożenie w ruchu lądowym (lub jakimkolwiek innym) to w świetle prawa jest to "działanie z zamiarem ewentualnym" (tak mi to tłumaczył zaprzyjaźniony papuga:  bierzesz bejzbola i idziesz siętłuz ze złodziejem - działasz z zamiarem ewentualnym zabójstwa, ponieważ użycie takiego narzędzia grozi śmiercią uderzonemu). Dla mnie jak gdzieś to już napisałem, śmierć powinna być ryzykiem "zawodowym" dla złodzieja (i jemu podobnych). Drugą sprawą natomiast jest narażanie niewinnych osób postronnych.

Mówiąc szczerze nie wiem jak JA bym sięczuł, gdyby przeze mnie zginął nawet złodziej czy bandyta, ale to już temat na inny topik....

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Lipca 2005, 00:25:28 »
Cytat: topol
ryzykiem "zawodowym" dla złodzieja (i jemu podobnych)

No to usankcjonujmy taki zawód !     :twisted:

topol

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Lipca 2005, 08:30:35 »
Cytat: Spro-ket
ryzykiem "zawodowym" dla złodzieja (i jemu podobnych)

No to usankcjonujmy taki zawód !     :twisted:

Najlepiej sankcjami Kodeksu Karnego!!!   :twisted:     :twisted:    :twisted:

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 03 Sierpnia 2005, 00:40:39 »
Najlepiej sankcjami Kodeksu Karnego!!!

o to mi chodziło   :twisted:  :twisted:  :twisted:  

a puki co można   delikatniej       :wink:

mynthon

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Sierpnia 2005, 08:58:37 »
jestem nowym posiadaczem samochodu ale temat jak wszystkich mnie również dotyczy, szczegolnie ze AC w moim wypadku (brak znizek - pierwsze auto) jest strasznie wysokie. Czytajac opowiesci o skradzionych samochodach z  alarmami i tego typu zabezpieczeniech montowanych przez serwisy straciłem do nich calkowite zaufanie. Jestem zwolennikiem nawet nejprostrzego rozwiazania, ale indywidualnego. Przełacznik na pompe paliwa zlokalizowany w dziwnym miejscu, który ma dwie pozycje jest chyba najlepszym rozwiazaniem. Jak potrzebujesz oddac do serwisu to pozycja ON i po bólu nikt nawet nie wie ze cos jest w samochodzie, a jak gdzies zostawiasz autko to na OFF i wszystko. Samochód przy probie odpalenia nie zapala, a kręci. Nie da sie nim przejechac nawet kawałka, co jest dobre i złe.
Plusy stoi np. tam gdzie zostawiłes i tam trzeba kombinowac, jak to jest pod blokiem to moze ktos z sasiadów sie zainteresuje i zadzwoni na 997 niech przyjada i sprawdza (ja kiedys dzwoniłem jak sasiad po 22 wciagał samochód na lawete, wylegitymowali wszystko sprawdzili i pojechali)
Minusy to to ze złodzieje nieraz nie lubia nie odjechac i wtedy robią mała inwentaryzacje w środku i na zewnątrz ze złości.
Kwestia przy takim rozwiązaniu jest zamontowania w odpowiednim miejscu przełacznika, tak zeby dało sie łatwo i szybko, bez spotrzeżenia ludzi z boku go przełączyc, i zeby nie był gdzies na widoku - ale to juz jest sprawa indywidualna do dogrania. Moge tylko dodac ze braciak kiedys tak zamonotwał przełacznik ze jak pożyczyłem pierwszy raz od niego samochód to nie mogłem go wymacać wiedząc gdzie powinien być, z czasem nabrałem praktyki i nawet ludzie ze mna jeżdzacy nie wiedzieli ze jest cos takiego :)

No ale sie rozpisałem, mam nadzieje ze nie przyjdzie mi rachunek za ilość literek :)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Sierpnia 2005, 09:07:27 »
Cytat: mynthon
No ale sie rozpisałem, mam nadzieje ze nie przyjdzie mi rachunek za ilość literek

no jak nie, fakturak już wystawiona i poszła pocztą ... :D  :D

Witaj w klubie!
PS. Wreszcie klubowicz, który popiera ten typ zabezpieczeń    :yehhhhhh  choć    :ffight  do złodzieja też jest OKI.
W zabezpieczenia standardowe "serwisowe" także nie wierzę. Lepiej mieć furkęz inwentaryzacją elementów wnętrza i karoserii niż sam kpl. kluczyków i dowód.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:03:34 »
Trzeba takie cudo zmyślnie ukryś, żeby wyłączając zabezpieczenie, nie pokazywać np. pasażerowi.

mugger

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:11:02 »
Mam pytanie dotyczące ''zabawki'' o której pisze mynthon. Sam mam zamiar w coś takiego wyposażyć moją toyę
Jaki sposób przełączania wybrać: mechaniczny, czy elektryczny? Każdy z nich ma swoje wady i zalety.
Mechaniczny jest pewny, ale wprowadza kwestięmiejsca monażu - (czy jest to wygodne?)
Elektryczny umiejscowimy gdzie chcemy, ale co jeśli ''zabraknie'' prądu, albo elektronika ulegnie uszkodzeniu?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #129 dnia: 10 Sierpnia 2005, 10:19:16 »
Cytat: mugger
Mechaniczny jest pewny, ale wprowadza kwestięmiejsca monażu - (czy jest to wygodne?)
Elektryczny umiejscowimy gdzie chcemy, ale co jeśli ''zabraknie'' prądu, albo elektronika ulegnie uszkodzeniu?

Mechaniczny jest prostszy w wykonaniu. Z elektrycznym więcej zabawy ale i łatwiejszy będzie w obsłudze. Jak sięzastosuje np kontaktron, wystarczy przejechać magnesem w danym wybranym miejscu i auto jedzie. A jak sam zrobisz i poznasz ukł. elektryczny takiego pstryka to nie problem w razie awarii temat obejść.

mynthon

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Sierpnia 2005, 12:28:35 »
u brata był mechaniczny założony w takim miejscu ze nie było go widac a nawet jak go po przez macanie znalazłes to na pierwsze macanie :) wydawało sie ze to nie przełacznik tylko jakis drucik wystaje, bo wajcha od przełacznika chudziutka i długa na 1 cm.
A druga sprawa jaka mi przyszła do głowy to moze montaż takiego cuda w połaczeniu z juz istniejącym przełacznikiem, akurat przyszło mi na myśl sterowanie lusterek, tam jest zawsze taki pstryczek co sie wybiera czy lewe czy prawe, czy pozycja w której wogóle nie steruje sie lusterkami. Np. zamontowac tak ze jak masz wybrane w pozycje regulacji prawego lusterka to jezdzi a w pozostałych pompka odłaczona. (tylko ze nie mozna sie wtedy bawic lusterkami podczas parkowania czy jazdy :)

mugger

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 10 Sierpnia 2005, 13:03:01 »
mój plan jest nastepujący:
2 przyciski -
1 przycisk - ukryty tj. tam gdzie sie zwykle ukrywa i gdzie złodziej najpierw będzie szukał - atrapa
2 przycisk - prawdziwy w widocznym miejscu, ale nie do odkrycia, dla nie-właściciela
zasada działania prosta:
złodziej wie że auto ma zabezpieczenie, szuka przełącznika i go znajduje, niestety auto dalej nie pali, wniosek dla niego: ''albo fura jest zepsuta, albo moge se szukać przełacznika do woli i ch... wie na ile atrap jeszcze znajde''

mynthon

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 10 Sierpnia 2005, 21:58:40 »
Cytat: mugger

1 przycisk - ukryty tj. tam gdzie sie zwykle ukrywa i gdzie złodziej najpierw będzie szukał - atrapa

a masz jakies dane gdzie to jest :)

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Sierpnia 2005, 08:43:50 »
Cytat: mynthon
masz jakies dane gdzie to jest

najczęściej przycisk ląduje w miejscu:
- pod osłoną lewarka zmiany biegów,
- na lewarku, pod osłoną
- siedząc na foltelu kierowcy po lewej stronie pod wykładzinką gdzieś w zasięgu ręki
- na konstrukcji fotela pod siedziskiem
- pod poszyciem deski rozdzielczej

ale najlepszym miejscem dla atrapy będzie pod osłoną lewarka zmiany biegów - tam wszyscy szukają

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Sierpnia 2005, 14:01:49 »
ja dodalabym jeszcze miejSce sterowania lusterkami (tez podobno dobrze znane zlodziejom  :cry: ) ale ta atrapa to fajna rzecz i mam zamiar sobie taka zrobic  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl