Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.  (Przeczytany 83513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.
« Odpowiedź #105 dnia: 15 Maja 2008, 20:52:33 »
Jeśli można holowac na N  to w takim razie można stac na N tylko nie każdemu to paśi, tak to wygląda z tego co jest napiane w tym wątku :-)

olo23

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 15 Maja 2008, 21:30:05 »
Pozycję N można stosować alternatywnie z pozycją P przy dłuższym postoju samochodu na płaskim terenie, z włączonym silnikiem, bez opuszczania samochodu przez kierowcę. Praktycznie - pozycja N ma zastosowanie przede wszystkim jako pozycja przejściowa między realizacją różnych programów jazdy - zmiana kierunku jazdy z przodu do tyłu i odwrotnie. Umożliwia ona bezsstresowe przejście ciśnień sterujących zmienną konfiguracją zaworów. Dlatego też przy zmianie kierunku jazdy należy pamiętać o tej pozycji i nie wykonywać zbyt gwałtownych przełączeń między R-D i D-R. Pozycja N wykorzystywana jest również w przypadku konieczności przetoczenia samochodu lub holowania

źródło: automat.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 16 Maja 2008, 22:21:33 »
Właśnie o tym mowa, :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 23 Czerwca 2008, 15:09:08 »
Powie mi ktoś jak sie czysci ten silniczek krokowy?  bo nadal mam niskie obroty nieraz jak auto stoi. czysciłem go ale chyba nie tak jak trzeba  bo ogolnie tylko "zewnątrz". Mozna tam cos wlac do njego? nafty czy cos?

mam takie obroty nieraz niskie około 500obr:
tu jest co juz zrobiłem:
-nowe swiece, kopułka i palec
-przeczyszczona (az do połysku) przepsutnica wraz z kanalikami tymi w niej.
-wyczszczona caly kolektro wlotowy w rosku z tego czarnego nagaru
-wyregulowane zawory itp

Ascon

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Września 2008, 19:22:31 »
Witam, od niedawna jeżdżę camry 96 , 2,2 LPG,  ostatnio pojawiło się kilka problemów drobnych. W wyszukiwarce nie znalazlem rozwiązania, może któryś z kolegów bedzie miał pomysł.  1. Zauważyłem że skrzynia czasami nie przełącza na 4 bieg O/D . Czasami czyli bywa że pare razy w ciągu dnia jeżdżę autem i działa normalnie wszystko, a czasami jak odpalam po postoju ( 5 min czy 3 h nie ma znaczenia) zmienia do 3 biegu i tyle. Przycisk na lewarku jest wciśniety i nie swieci kontrolka O/D. Po mieście to nie przeszkadza ale na trasie juz tak. Żeby było ciekawiej to czasami jak zgasi sie silnik i odpali po paru minutach skrzynia zaczyna chodzić normalnie. 2. Drugim problem są wolne obroty, na zagrzanym silniku, przedtem były w okolicy 800 , teraz ok 1100 , niezależnie czy na gazie czy na benzynie .Obie linki sterujące przpustnicą nie sa przyciete itp- są ok. 3. Problem mam tez z tempomatem, są momenty że działa , a czasami miga na zielono i prędkości nie da sie ustawić , właczanie go wtedy i wyłączanie nawet 10 razy nic nie daje, miga i tyle.
Jak któryś z kolegów ma pomysł to prosze o rade,   jak pojade do mechanika żeby mnie nie naciągnął bo wiemy wszyscy jak dziś jest.  PS dziś rano jak ruszyłem po nagrzaniu silnika obroty byly ok czyli 800 , i zmieniały się biegi jak należy , potem zgasiłem podczas tankowania i jak na nowo ruszyłem już obroty 1100 a i biegi do 3 sie zmieniały. Czy te dwia rzeczy mogą mieć zwiazek? Pozdrawiam

Kolego Ascon witamy na forum TK :-)

Przed założeniem nowego tematu proszę użyć opcji szukaj.
Proszę nie pisać posta pod postem, wszak istnieje opcja "modyfikuju".

Wątki scalam. Szymon14
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 11:25:41 wysłana przez SZYMON14 »

olo23

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Września 2008, 08:47:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Przycisk na lewarku jest wciśniety i nie swieci kontrolka O/D

To go wyciśnij i kontrolka ma zgasnąć. Wtedy będziesz miał 4 biegi.
Pozdro

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Września 2008, 09:47:33 »
Jak przycisk jest wciśnięty to O/D działa i kontrolka nie będzie świecić bo sygnalizuje ona O/D OFF czyli wyłączenie overdrive ;)
A jak skrzynia się zachowuje?
bo przy wyłączonym overdrive poza brakiem dodatkowego biegu powinno być również mocniejsze hamowanie silnikiem a obroty silnika w stosunku do prędkości pojazdu wyższe (krótsze biegi)
sprawdź czy włączanie i wyłączanie O/D w czasie jazdy np z prędkością 50kmh daje jakieś zmiany na obrotomierzu i hamowanie silnikiem to będziesz wiedział czy sam mechanizm załączania O/D działa i czy to nie jest problem np z filtrem oleju w skrzyni który blokuje włączenie się kolejnego biegu.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 09:54:18 wysłana przez KaeRBe »

Ascon

• Gość
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie, pozostałe pytania.
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Września 2008, 11:05:14 »
Olo23, kontrolka O/D off sie nie świeci wiec powinna skrzynia zmieniac na 4, a nie zmienia. Takze to raczej nie wina przycisku.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaerbe, silnikiem nie hamuje za bardzo po puszczeniu gazu i tutaj moga byc winne niskie obroty - tzn zamiast 800 ja mam (wczesniej byly normalne, teraz cos sie podzialo) 1100. Ok, czyli zajme sie najpierw ustawieniem obrotow zeby mialy kolo 800. A później filtr w skrzyni pojade sprawdzić. Dzięki za sugestie, pozdr
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2008, 11:27:17 wysłana przez SZYMON14 »

Offline xmikolajx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Września 2008, 19:43:49 »
Ascon,

Rozumiem ze poziom oleju ATF w skrzyni jest poprawny i sprawdzony przez Ciebie.
Problemy z tempomatem, obrotami i tą nieszczęsną zmianą biegów, mogą być powiązane z czujnikiem prędkości auta (vehicle speed sensor). Ale jak dotąd chyba nikt tego nie przerabiał na forum.

Powodzenia
In (T) we trust.

Ascon

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Września 2008, 17:39:53 »
Witam, mój problem sie częściowo rozwiązał, ten z O/D . Mechanik poszperał przy obrotach (śrubką pokręcił) i spadły na 800. I skrzynia zaczęła pracować normalnie, czyli załacza O/D. Problem z tempomatem pozostał  :-( , ale z tym da się żyć.   BTW Było wcześniej pytanie o czy płynnie skrzynia zmienia biegi, u mnie jak spokojnie się przyspiesza to tak, jednak jak gaz do dechy to z 1 na 2 płynnie, natomiast z 2 na 3 już czuć szarpnięcie. To raczej normalny objaw bo pamiętać trzeba że skrzynie to konstrukcja z początku lat 90 wiec , wiec nie są tak " doskonałe" jak te obecne. Pozdrawiam

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Września 2008, 18:19:17 »
Przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać. Ascon, ile zapłaciłeś za Camry? 6000 zł?

Pozdrawiam.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Września 2008, 20:41:10 »
Sieno chyba znasz tą camry co?????????????????????????????????

Panowie wracamy do tematu

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2008, 20:43:10 wysłana przez SZYMON14 »

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Września 2008, 22:20:01 »
Nie znam, a powinienem? To "zabrzmiało" jakby jakaś moja była...

Co do tempomatu to nie podpowiem, myślę że poczekamy na Mańka. Jeżeli ktoś, to pewnie on.
Może naprężenie linek?
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2008, 22:22:46 wysłana przez sienio »

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 13 Października 2008, 11:15:15 »
wiatjcie
W moim automacie jak stoje na światłach na D to juest wyczuwalne drżenie samochodu, nie jakoś nadmiernie ale jednak troche nieprzyjemne bo jak wrzuce na N to jak by silnik wogole nie pracował a na D troszke drży. Dlatego zawsze jak sie zatrzymuje na dłużej to na N. Czy te drżenie może być spowodowane obrotami ( troche ponad 600 i na D i na N) czy naprzykład zawieszeniem silnika i skrzyni??
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 13 Października 2008, 17:45:04 »
mam to samo
to dlatego że skrzynia już ciągnie a auto stoi na hamulcu i obroty przez to spadają ale u ciebie obrotami biegu jałowego chyba powinien sterować silniczek krokowy?
sam nie wiem czy to normalne ale czy zapalę światła czy włączę dmuchawę to zawsze to ma wpływ na obroty, spadają od obciążenia czy to hamowanej skrzyni czy oporu alternatora....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl