Autor Wątek: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.  (Przeczytany 83607 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ucybucy

• Gość
Odp: SKRZYNIA AUTOMAT - poziom oleju, nieprzyjemne szarpanie.
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Lutego 2008, 18:35:37 »
Wcześniej tego nie było. Wydaje mi się (może błędnie), że stało się to po wymianie filtra gazu. Auto zmienia bieg bardzo płynnie (w górę ) ale w dół już nie - kopie/szarpie. Ponadto jak czasem dodam gazu to też czuje kopnięcie, żeby tego uniknąć trzeba strasznie delikatnie dodawać gazu...

Nie wiem, czy to coś wnosi, ale miałem jakiś czas temu dwa wystrzały gazu - rozwalony przepływomierz, który oczywiście wymieniłem. Może to mogło coś rozregulować?

Posty scalam!
Prosze używać opcji "modyfikuj".
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2008, 20:07:18 wysłana przez SZYMON14 »

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Lutego 2008, 15:59:19 »
witam....  a ja mam  "problem" taki ze jak zahamuje z kazdej predkosci do zera (normalne hamowanie np. przed swiatami.) skrzynia chodzi ok. czekam wtedy na zielone swiatło (caly czas trzymając na D) i jak juz jest zielone to chce ruszyc i dodaje gazu lekko , i wtedy własnie czuje (nie zawsze) szarpniecie - tak jakby sie dopiero załączał bieg .

chodzi o to ze jak stoje na D to mam nieraz bardzo niskie obroty (500-550 obr/min) i wtedy jakby sie bieg wyłącza bo jak puszcze hamulec to auto sie nie toczy, musze dac wtedy troche gazu (do ok 900 obr/min) i czuc wtedy lekkie szarpniecie jakby załączenie biegu i juz siedzie normalnie wtedy....     Natomaits jezeli mam na postoju i na D obroty rzedu 900obr/min to wszytsko działa ok (takie wyzsze obroty są nieraz same z siebie, a nieraz musze pomagac silnikowi np. trzymając lekko skrecona kierownice zeby wspomaganie podwyższyło obroty silnika  :)   

czy tak niskie obroty mają wpływ na to ze bieg sie wyłąxcza??

mam to juz od długiego czasu... i wymieniałem olej z filtrem jakies 10.000km temu ale przedtem takze takie cos sie działo...

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Lutego 2008, 18:59:31 »
Pierwsza sprawa to zlikwiduj te niskie obroty 500 to stanowczo za malo najnizej to 750 , calkiem mozliwe s krzynia stwierdza ze silnik nie pracuje lub cos podobnego i wysprzegla. Lub turbinka (w skrzyni) ma za male obroty na zalaczenie biegu. Jak zliwidujesz za niskie obroty to wtedy zobaczysz jak zachowuje sie skrzynia. Calkiem mozliwe ze silniczek krokowy wymaga czyszczenia. Jesli po usunieciu niskich obotow dalej bedzie zle (w co watpie bo wszystko wskazuje na obroty)bedziemy glowkowac dalej.  A jak sada ci na tak niskie obroty to nie trzesie silnikiem wprawdzie V - ki bardzo ciezko doprowadzic do duzych drgan ze wzgledu na wywarzenie ale jednak.

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Lutego 2008, 19:27:00 »
czuc lekkie dragania ale nie są to jakies mocne takie dragania...  mozliwe ze to ten silniczek, (jak mam rozgrzane auto i chce odpalić silnik do po odpaleniu obroty podskaują do 2000obr/min i tedy spadają do 900obr/min a czesto własnie az do 500-600obr/min.     Nie powinno po odpaleniu obroty wskoczyc na okolo max. 1100obr. i lekko opasc?

PS  a gdzie ten silniczek sie znajuduje....  byłem kiedys w ASO to mi powiedzieli ze nie mają do niego dostepu ;/

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Lutego 2008, 19:39:49 »
to jak to nie można sie dostac do silniczka krokowego? tak i poiedzieli w ASO? dziwna sprawa, przecież silniczki sie czyści itp :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Lutego 2008, 19:56:03 »
no to w którym miejscu on jest ?  :grin:

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Lutego 2008, 20:09:54 »
Obok kolektora dolotowego a w zasadzie jak chcesz go zlokalizowac to z tej grubej rury ktora idzie od filtra do silnika odchodzi grubszy przewod wlasnie do silnika krokowego ktory tym powietrzem reguluje obroty. To ze nie ma dostepu to jest oczywiscie bzdura. tak jak pisali poprzednicy dostep jest zawsze bo jest to element dosc awaryjny i podlega czyszczeniu zwlaszcza podczas jazdy na gazie I lub II generacji w sekwencji juz nie ma tego problemu.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Lutego 2008, 17:10:23 »
i mamy problem rozwiązany :-)

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Lutego 2008, 19:50:06 »
czyli z silniczka krokowego wychodzi przewód w którym jest powietrze? chyba nie  co nie? :P  czy silniczek krokowy reguluje jakims zaworem przepływ powietrza do tej grubej rury? :)

Camtus

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Marca 2008, 17:11:35 »
Mam pewne ostrzeżenie dla automatów. jakiś czas temu wymieniałem w serwisie (nie ASO) olej w skrzyni. Mechanik kupił zestaw zawierający filtr, uszczelki i coś tam jeszcze. Opakowanie oryginalne w pudełku, zauważyłem tylko po rozpakowaniu że na folii od filtra jest napis "made in china". Filtr wyglądał prawie identycznie jak ten "stary" , prawie ... Okazało się że nie można go włożyć bo gdzieś się opiera - przy głębszej analizie okazało się że jedno wytłoczenie w które chowa się śrubka ma przesunięte o jakieś 2mm i nie ma szansy żeby pasował. Dla tych co nie widzieli filtr do skrzyni to taka metalowa miseczka  w bardzo dużym uproszczeniu.
Cały zestaw jest dość drogi i sprzedawany w całości.
W efekcie oczyściliśmy stary filtr sprężonym powietrzem daliśmy nowe uszczelki i już .. filtrr zareklamowaliśmy u sprzedawcy. Cała partia z Chrl musiała taka być - koszmar :-( :furious3:
Ostrzegam wszystkich, że tak może się zdarzyć

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Marca 2008, 08:12:52 »
mam chyba taką samą skrzynie i zestaw wcale nie był taki drogi jakieś 40-50 zł za filtr i uszczelke - kupowałem w samko - www.samko.pl tylko nie zwróciłem uwagi czy to chiny czy jakieś inne skośnookie :D
16l / 100 LPG

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Marca 2008, 10:49:05 »
Ja uwazam ze czyszczenie takich filtrow nawet sprezonym powietrzem nie jest dobrym rozwiazaniem, zreszta co tu duzo mowic filtr jest poto zeby go wymienic a nie przeczyszczac. Nie wiem co dla ciebie jest drogie, ile to jest. Jesli komplet kosztowal powiedzmy 200pln to idz do ASO napewno bedzie pasowal. W talkiej sytuacji w jakiej ty sie znalazles jest inny problem masz spuszczony olej i jestes praktycznie bez filtra i to jest bardziej wkurzajace i o wiele drozsze niz ten filtr.Zammienniki tez produkuje dobre firmy tyle ze tansze poprostu trzeba takowa wybrac i napewno filtr bedzie pasowal.
Pytanie inne czy wyczsciliscie tez magnezy ktore sa przy filtrze , (chyba wszystkie camry je maja) maja zbierac one metaliczne zabrudzena w skrzyni. I faktycznie ten element sie czysci.
Pozdrawiam

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Marca 2008, 23:33:50 »
Ponawiam pytanie: "Wcześniej tego nie było. Wydaje mi się (może błędnie), że stało się to po wymianie filtra gazu. Auto zmienia bieg bardzo płynnie (w górę ) ale w dół już nie - kopie/szarpie. Ponadto jak czasem dodam gazu to też czuje kopnięcie, żeby tego uniknąć trzeba strasznie delikatnie dodawać gazu...

Nie wiem, czy to coś wnosi, ale miałem jakiś czas temu dwa wystrzały gazu - rozwalony przepływomierz, który oczywiście wymieniłem. Może to mogło coś rozregulować?
"

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Marca 2008, 18:42:21 »
Może to coś pomoże. Poprzedni właściciel odpisał mi w meilu: "Szarpanie skrzyni może być spowodowane zbyt niskimi wolnymi obrotami.
Najprawdopodobniej samochód dostaje za dużo powietrza na wolnych obrotach i to go dusi.
Pod obudową filtra powietrza jest otwór przez które ono się dostaje, powinien być częściowo zasłonięty." Co o tym sądzicie?

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Marca 2008, 19:30:20 »
a dużo ci szarpie? napisz coś wiecej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl