Autor Wątek: prosze o pomoc specjaliste!!  (Przeczytany 3283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sims

• Gość
prosze o pomoc specjaliste!!
« dnia: 23 Stycznia 2008, 07:22:16 »
POMOCY!!
mam problem z podnoszeniem sie temperatury w mojej carinie 2.0 z 94
na poczatku jak ja kupilem to temperatura podnosila sie jak  mocno przeciagalem ja na obrotach!!
wiec wymienilem termostat chlodnice i czujnik od wiatraka chlodzenia!!i teraz nawet jak jade spokojnie to sie zagrzewa!!!
dzisiaj zauwazyłem ze jak jade i przestaje mi dmuchac cieple powietrze z nawiewu to odrazu podnosi sie temp wody!!!jak zazyna leciec cieple to temp wody spada!!!co to do moze byc?????
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2008, 16:35:08 wysłana przez Miche »

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: prosze o pomoc specjaliste!!
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2008, 07:31:41 »
1) czy nie ubwywa ci płynu?
2) czy masz właściwy poziom płynu
3) czy na korku oleju nie ma "brody" czyli takiej chcarakterystycznej mazi?
4) czy masz LPG (jak tak to gdzie jest parownik w sensie jak wysoko w stosunku do chłodnicy)
5) sprawdż jak jest wpięty parownik
6) czy zjawisko o którym piszesz ciepłe zimne powietrze w środku pojawia się samoistnie przy otwartym ogrzewaniu na maxa?

TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2008, 08:02:43 »
Objaw typowy przy braku płynu chłodzącego. Możliwe że uszczelka pod głowica puszcza, jak nie ma wycieków.
Do tego co Kryspin pisał, sprawdź jeszcze czy korek na chłodnicy nie ma śladów oleju, lub płyn chłodniczy nie jest tłusty na wierzchu od oleju.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2008, 08:23:12 »
 :oops: lub zapowietrzony uklad

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2008, 13:40:49 »
dzisiaj zauwazyłem ze jak jade i przestaje mi dmuchac cieple powietrze z nawiewu to odrazu podnosi sie temp wody!!!jak zazyna leciec cieple to temp wody spada!!!co to do moze byc?
Tak jak wspomniano - niestety najbardziej prawdopodobne przedmuchy spod głowicy (uszczelka). Zapowietrzanie układu nie następuje tak nagle.

sims

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2008, 15:45:46 »
Tak mam lpg!
I ubyło mi płynu!!:((
wstawiłem ja rano do mechanika i stwierdził,że przewód jest nieszczelny i tam tedy płyn ucieka!
ale zastanawia mnie jeszcze to dlaczego dmuchawa od chłodnicy nie załączyła się!!!!
oki dziekuje sprawdze ten korek od oleju i czy płyn w chłodnicy nie ma śladu oleju
A i tak to sjawisko z ciepłym i zimnym powietrzem pojawia sie samoistnie przy otwartym nawiewie ciepłego powietrza

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2008, 18:27:30 »
Dmuchawa na chłodnicy załącza się czujnikiem który jest na niej zlokalizowany.
Czyli jak nie masz płynu, w chłodnicy też go nie ma na wysokości czujnika, płyn nie nagrzewa czujnika, to się wentylator nie załącza.
czujnik do pomiaru temperatury (do wskaźnika) jest zamocowany w głowicy silnika, dlatego jak nie ma płynu to nie ma co chłodzić głowicy -> temperatura na silniku rośnie.
Przy małej ilości płynu jest również zaburzony obieg, pompa wody nie pracuje jak trzeba.

Jak pomimo uzupełnienia płynu pojawia ci się wahanie temperatury w nagrzewnicy to duże prawdopodobieństwo uszkodzonej uszczelki pod głowicą

sims

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2008, 07:03:34 »
Wiesz adambyw masz racje!!!
w chlodnicy nie bylo plynu
bo jak wymieniali mi ostatnio chlodnice to nie dokrecili odpowiednio cybantu!!i stad ten ubytek plynu!!!mam nadzieje:)
niedawno kupilem ten samochod wiec narazie obserwuje co sie dzieje!!!
naprawde dziekuje za pomoc

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl