Autor Wątek: olej w aparacie zaplonowym  (Przeczytany 11999 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: olej w aparacie zaplonowym
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Marca 2008, 18:55:01 »
ja jak odkręciłem korek od wlewu oleju to powstało takie buchanie na zapalonym silniku to jest normalne??? macie też tak czy to jest właśnie te za duże ciśnienie jak pisał camry2.2 :-)

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Marca 2008, 21:19:16 »
może to być objawem przedmuchu (zjechane pierścienie)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Marca 2008, 21:34:43 »
może to być objawem przedmuchu (zjechane pierścienie)
Czy w takim wypadku silnik nie palilby nadmiernie oleju. Nadmierne cisnienie moze byc tez spowodowane zaworami.
Zrob tak jak ja teraz z moim problemem z zaworami jedz do dobrego fachowca niech zobaczy co i jak. Wydaje mi sie ze sprawdzenie kompresji tez powinno cos dac.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marca 2008, 22:29:50 »
Jezeli wystepuje dosc duze nadcisnienie pod pokrywa zaworowa to nalezy sprawdzic droznosc systemu odpowietrzania.Po lewej stronie w pokrywie ale w silniku 2.2 znajduje sie wentyl czyli zawor poprzez ktory jest dostep do rury ssacej,wjedna strone mozna dmuchnac w druga nie.
Sprawdzic czy to nie jest zatkane.Jezeli silnik jest eksploatowany na syntetycznym oleju to bedzie czysto ale na minerale moze byc zapchane.
Pozniej z tego powodu jest duzo problemow z calym silnikiem,ale to juz niech sie martwia ci co stosuja do nowoczesnego silnika mineral.
Pzdr.camry 2.2
P.S Obchodzic sie ostroznie z tym zaworem gdyz latwo peka ( starosc) nowy kosztuje okolo 400sek to przeliczcie na zloty 1sek to 0.37gr.

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marca 2008, 17:39:34 »
podjade w wolnym czasie i sprawdze ciśnienie w cilindrach i dopiero bede wiedział co dalej :-)

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Marca 2008, 02:28:31 »
Panowie, zrobilem aparat lozysko ogolnie dostepne (6000RS) 12,5 PLN troche gorzej z uszczelniaczem wymiary 10x20x7 dwu wargowy, znalazlem w wawie wiza wi dolnej w sklepie gumowym kosztował majatek 4 PLN, wiec naprawilem aparat za grosze, org kosztuje 700PLN to by bolało, chetnie słuze pomoca.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Marca 2008, 12:33:37 »
Panowie, zrobilem aparat lozysko ogolnie dostepne (6000RS) 12,5 PLN troche gorzej z uszczelniaczem wymiary 10x20x7 dwu wargowy, znalazlem w wawie wiza wi dolnej w sklepie gumowym kosztował majatek 4 PLN, wiec naprawilem aparat za grosze, org kosztuje 700PLN to by bolało, chetnie słuze pomoca.

Znam takiego jednego, co już zmieniał simmering, ale jak znalazłeś dwuwargowy, i nie będzie lał... poczekamy... zobaczymy ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Marca 2008, 19:44:09 »
i co już nie cieknie z tego aparatu zapłonowego po wynianie :-)

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Marca 2008, 16:58:15 »
narazie nie cieknie zrobiłem 300km po swietach lece do Poznania i wtedy zobaczymy czy jest ok, dam znac

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2008, 21:40:52 »
[...]troche gorzej z uszczelniaczem wymiary 10x20x7 dwu wargowy, [...] kosztował majatek 4 PLN, wiec naprawilem aparat za grosze, org kosztuje 700PLN to by bolało, chetnie słuze pomoca.

Jaki miałeś oryginalny ? U mnie siedział 3 wargowy. 2 uszczelniające i 1 osłonowa. Ostatnio założyłem już trzeci 2 wargowy, ciśnieniowy NOK, ale efektów jeszcze nie sprawdzałem.
W jakim stanie masz wałek ? Mocno wyrzeźbiony od starego simeringu ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

marcin.5

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Marca 2008, 20:54:00 »
zimering dwu wargowy, wałek troche był ruszony ale nabiłem go troche płycej oczywiscie na oko, wrucilem z Poznania i narazie cisza, nie leje,  mysle ze wazna zecza sa otworki odplywowe przy tulejce prowadzacej wtedy olej nie zalega u mnie były zapchane

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Kwietnia 2008, 20:19:08 »
A mozesz coś wiecej napisac na ten temat? mam ten sam problem z aparatem zapłonowym

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Kwietnia 2008, 14:24:00 »
a ja mam takie pytanie retoryczne :P   dlaczego aparat można  (jest taka możliwość) ustawiac względem głowicy? dlaczego nie jest poprostu jeden otwór na srubu i juz tylko jakas regulacja jak i tak bedzie cały czas w tym samym miejscu... no chyba ze sie myle...

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Kwietnia 2008, 19:17:49 »
bo to najprostszy i najlepszy sposób

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Kwietnia 2008, 19:45:10 »
dlaczego najlepszy? hmmm...? :cool:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl