Autor Wątek: łożysko koła przedniego  (Przeczytany 9098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ts_Alpin

• Gość
łożysko koła przedniego
« dnia: 12 Lutego 2008, 21:10:43 »
Witam. Właśnie skończyłem z łożyskiem w przednim kole. Czy ktoś z was wymieniał takie łożysko. Kojarzycie może jakim momentem powinno być dokręcone?? Wydaje mi się że powinno być raczej ostro dokręcone ale wolałbym się upewnić...Nie chcę tej tragicznej roboty więcej...Kurcze rozkręciłem sobie wszystko; na polku ładnie i ciepło wiec nie robiłem tego w garażu tylko na zewnątrz. Suma summarum noc mnie zastała. he he.. Byłem pewien że się uwinę z tym wcześniej bo byłem przekonany że mam zapasową zwrotnicę na strychu więc w razie problemów z samym łożyskiem przerzucę całą zwrotnice i finał...Tymczasem i owszem. Zwrotnice były. Nawet 3. Ale nie ta strona...No dramat jakiś. A ja zorientowałem się w momencie kiedy to zaczęły się schody i skory byłem porzucić pracę nad samym łożyskiem i przerzucić zwrotnice...Ale...To tak dla informacji. Dla potomnych:))..Nie tak prosto z łożyskiem koła przedniego. Zwłaszcza jak się nie ma dostępu do praski i czegoś do ściągania części łożyska z piasty.

koyote22

• Gość
Odp: łożysko koła przedniego
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lutego 2008, 22:24:48 »
Ja wymieniałem u siebie jak większość rzeczy w tym  :furious3: i powiem krotko ze gdybym nie pojechał do znajomego do warsztatu i nie  skorzystał z prasy to bym tego nie zrobił .Co do momentu to toyota poleca  bodajże 190Nm

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lutego 2008, 22:50:27 »
Cięzko jest zbić bierznie łożyska która zapieczona( bo od nowości nie zmieniana) siedzi sobie pokornie na piaście oraz częśc łozyska wprasowana w zwrotnicę (zewnętrzna częśc łozyska w której "gonią" kulki) Dokładnie.190 Nm.Zaskoczyłem po tym co napisałeś...Przecież skoro nie ma w instrukcji od corolli e9  opisu jak zmienić łozysko to nie znaczy że nie ma informacji o momencie dokrecania śruby półosi.Zgadza się moment to 190.Dziękuję i pozdrawiam

Jumpjet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lutego 2008, 23:26:39 »
Prawda... żeby z przodu było z łożyskiem tak pięknie jak z tyłu  :wink: to robota miałaby inny wymiar...

barudis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2010, 18:48:59 »
Witam ja juz tez jestem po wymianie lozyka piasty, mam pytanie odnosnie simeringow. Byl tylko jeden od strony przegubu, a wydaje mi sie ,ze dwa powinny byc?? Jesli tak to czy ktos moze podac wymiary tego drugiego simeringu to kupie i zaloze. Pozdrawiam

piotrekpasti

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2011, 11:31:01 »
jest jeden

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl