Autor Wątek: PRZEPŁYWOMIERZ  (Przeczytany 10020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rafal_leon

• Gość
PRZEPŁYWOMIERZ
« dnia: 18 Lutego 2008, 19:50:49 »
Nastąpił wybuch w kolektorze dolotowym. Więc ułamało się  mocowanie klapki. Kupiłem 2 przepływomierz (22250-62040) w okazyjnej cenie, ale jest uszkodzony potencjometr i nie ma sprężyny. Więc z 2 złożyłem jeden.  A moje pytanie : Z JAKĄ SIŁĄ POWINNA BYĆ NACIĄGNIĘTA SPRĘŻYNA POWROTNA ???  Z góry dziękuję...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: PRZEPŁYWOMIERZ
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2008, 21:29:22 »
Po pierwsze temat nadaje się bardziej do technicznego. (przeniosłem Janmor)

Po drugie podaj chociaż jaki masz silnik, i nie pisz że "V6", bo to wiemy - 2.2 nie ma przepływomierza.

Po trzecie, jeśli piszesz o sprężynie, to pewnie chodzi o 3VZ, i wątpię, żeby były jakieś dane na ten temat.

Naciągnij sprężynę tak, żeby zamykała klapkę po zdjęciu nogi z gazu, i święto.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2008, 22:11:41 wysłana przez Janmor »
3VZ.pl

rafal_leon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2008, 12:21:54 »
Wielkie dzięki  :icon_pray: Tak też zrobię. Jak będzie wszystko o.k. to poinformuję  :-)

owca

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2008, 12:39:50 »
zgadza sie, sprezyne regulujesz tak aby klapka chodzila dosyc luzno, ale nie latala :

zreszta o lekkiej regulacji przeplywki masz napisane tutaj :

http://mr2wiki.com/MKII/3vzfetune

rafal_leon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2008, 22:10:53 »
Dzięki wszystko jest ok silniczek już mruczy. Mam jeszcze jedno pytanie jak mogę zapobiec następnego wybuchu??? mój silnik to 3VZ no i instalacja LPG drugiej generacji.  :| Kupując auto miałem zdjęty taki "dziwny" pojemnik w lewym nadkolu i dziurę w nadkolu. Założyłem ten właśnie pojemnik do rury która prowadzi do filtra powietrza. No i wtedy zaczeły się wybuchy!!!  No bo przepływomierze nie nie najlepszy wydatek oszczędności...   :huh:  Czekam na Wasze rady i rozwiązania mojego problemu...

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2008, 07:37:15 »
Ten pojemnik u mnie tez jest zedemontowany ale zeby miec pewnosc zapodaj fotke. Strzalu uniknac mozesz w jeden sposob, dbaj o auto. Czyli uklad zaplonu swiece , kopolka, przewody, palec rozdzielacza, filtry, jak wiesz ze konczy sie gaz to odrazu na benzyne bo jak zaciaganie uboga mieszanke to strzeli. Niektorzy zakladaja klapke ktora w razie strzalu spusza cisnienie i przeplymomierz nie dostaje tak w tylek. Na ten temat oczywiscie zdania sa podzielone bo znajdziesz osoby na forum ktore maja instalke 2 generacji i nigdy nie mialy strzalu. Niesety nasze silniki sa za skomplikowane dla polskich mechanikow(dal nich to chyba silnik malucha nie jest) i ustalenie przyczyny uszkodzen czesto graniczy z cudem ale jak wiadomo cuda sie zdarzaja :cheesy:.

rafal_leon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2008, 19:44:20 »
Witam. Nie jest to odpowiednie miejsce na to pytanie, ale nie chce następnym razem wymieniać przepływki. Bo jak dla mnie to dość dóży wydatek  :furious3: .  Czy założenie BLOS-a powoduje wyeliminowaniu przepływomierza no i wybuchów w nim????  
Czym różni się silnik 1MZ-FE od 3VZ-FE bo jak widziałem to u "Łukasza" (on ma 1MZ-FE i też 3L V6)  :huh:  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=14941.0   nie ma przepływki... :oops:
I czy do 3VZ-FE można załorzyć BLOS-a????
Może to będzie lepsze rozwiązanie??????

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2008, 20:07:14 »
Witam. Nie jest to odpowiednie miejsce na to pytanie, ale nie chce następnym razem wymieniać przepływki. Bo jak dla mnie to dość dóży wydatek  :furious3: .  Czy założenie BLOS-a powoduje wyeliminowaniu

Tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15858.0

Prosze używać opcji "szukaj".

Pozdrawiam szymon14

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lutego 2008, 22:06:17 »
Ja jednak odpowiem  :azn:, instalacja blosa zmniejsza prawdopodobienstwo wybuchow ale jesli wynika to np z zle jakosci swiec to nie zlikwiduje tego. Ja mam 3VZ i mozna blosa zalozyc , Łukasz ma silnik ktory ze zwgledow konstrukcyjnych lepiej znosi gaz, na marginiesie jeden z najmniej awaryjnych silnkow i bardzo dlugo produkowany z malymi modyfikacjami. Instalka 2 generacji nie powinna generowac wybuchu. Sugeruje zabezpieczenie czyli jakas klapka, i tak jak pisalem wczesniej, spr uklad zaplonu caly , swiece itp, itd.

rafal_leon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2008, 11:37:04 »
PANOWIE A MOŻE ZNACIE DOBRYCH GAZOWNIKÓW W ŁÓDZKIM.  :icon_pray:
BĘDĘ WDZIĘCZNY...

Kolego rafal_leon dlaczego krzyczysz na Nas?
Prosze używać małych liter.
Szymon14
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2008, 20:10:16 wysłana przez SZYMON14 »

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2008, 19:01:23 »
Moze bedziesz musial sie przejechac do innego miasta lub wojewodztwa. Ogolnie gazownicy nie lubia silnikow Camry chocby dlatego ze zeby wymienic swiece trzeba zdejmowac kolektor.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2008, 01:09:38 »
3VZ.pl

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwietnia 2008, 17:13:18 »
Ja mam takie pytanie: Mam przepływomierz, który został częściowo rozwalony przez wystrzał gazu tzn. elektronika działa, lecz ta "klapka" gdy docisnę pokrywę, obciera się od spodu i w związku z tym chciałem wyjąć ją z zawiasu i naprostować. I teraz pytanie, czy ktoś kiedyś to robił, zauwazyłem tam tam wystającą małą rureczkę, która chyba blokuje wyjęcie klapki z zawiasu.

Fotka
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2008, 17:29:11 wysłana przez SZYMON14 »

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2008, 17:31:23 »
Coś nie widać tej fotki zapoznaj sie z ty linkiem http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=8903.0 lub podeślij zdjęcie na pocztę a ja je wkleję :-) :-)

Pozdrawiam szymon14

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Kwietnia 2008, 17:42:05 »

Już jest

To super. :-) Scaliłem posty, proszę używać opcji "modyfikuj" .

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2008, 17:50:12 wysłana przez SZYMON14 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl