Autor Wątek: Śruby mocujace kolo pasowe - jak to odkrecic??  (Przeczytany 14878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
Śruby mocujace kolo pasowe - jak to odkrecic??
« dnia: 03 Marca 2008, 19:19:33 »
dzisiaj zabralem sie za uszczelnianie silnika i wymiane rozrzadu no i problem.... nie moge za nic w swiecie odkrecic sruby mocujacej kolo pasowe:( 2 klucze do kosza i nic... macie moze jakis sposob na nia?? w porzedniej camry nie bylo z tym problemu tu chyba ktos wkleil na jakis klej bo inaczej chyba niemozliwe by tak siedziala. a musze to zdjac po z pomy leje sie jak z dziurawego wiadra. zreszta z calej sie leje ale chyba to przez pokrywe zaworow to jedyne co udalo mi sie dzis zdrobic wymienic uszczelke pod deklem.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2008, 19:51:55 wysłana przez SZYMON14 »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: jak to odkrecic??
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2008, 19:21:18 »
to umyj dobrze silnik i sprawdzaj skąd ci leci, też to przerabiałem

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2008, 19:23:03 »
juz to zrobilem i wychodzi ze z pod dekla lecialo i napewno leci z tej pompy w poprzedniej mialem to samo. tylko jak ta srube odkrecic czym??? a u ciebie skad lecialo?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2008, 19:40:43 »
u mnie tez siedziala jak cholera.... jest pare sposobow ale ja wybrałem sposób z zablokowaniem kola zamachowego (mam automata wiec biegu wbic nie mogłem)  http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=12729.0  <---  tutaj opisałem krok po kroku ze zdjeciami jak sie wymienia pasek rozrzadu i przy okzaji jak odkrecic to cholerstwo ;)

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Śruby mocujace kolo pasowe - jak to odkrecic??
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2008, 19:54:59 »
tez mam automat:) i probowalem blokowac srobe i rozrusznikiem ale nic z tego

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marca 2008, 20:13:39 »
zastanawia mnie tylko jeszcze cos takiego bo i silnik z drugiej strony tez byl mokry w oleju? ale to chyba przez ten dekiel lecialo. macie jakies pomysly skad jeszcze moze?

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marca 2008, 20:23:28 »
ale nie chodzi o to zebys krecił rozrusznikiem, tylko masz go wymontowac, wsadzic w silnik w koło zamachowe (ono ma takie ząbki na około) i masz to czyms zablokowac nalepiej grubszy srubokret.  i wtedy jak to juz jest tak zablokowane wez duzo przedłużke (naprawde długą około 2 m ) i odkrec - na bank pójdzie...   ja tez juz sie poddawalem ale dałem rady

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marca 2008, 22:23:15 »
ta sruba chyba jest wklejona na jakis locktime bo nawet mlotek i przecinak jej nie ruszyl:( jutro walka od nowa. a blokowanie srubokretem raczej nic nie da bo klucze pekaly

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marca 2008, 22:41:55 »
jeśli jeszcze nie psikałeś to polej kolą albo wd40 itp
nie musisz demontować rozrusznika, wystarczy że poluzujesz pasek klinowy na tyle by dało się skręcić ze sobą obie części paska jakimś drutem lub przewodem żeby go zablokować
warto też opukać śrubę w stronę wału ale tego chyba ci już nie trzeba mówić
co do kluczy to tylko nasadowy lub mocny oczkowy i młotek
długą brechą możesz ukręcić śrubę i potem będzie problem jak wyjąć te pół śruby z walu, lepiej pulsacyjnie
pozdr
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2008, 22:44:48 wysłana przez KaeRBe »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2008, 00:39:36 »
WD40, klucz pneumatyczny, i nie ma, że nie puści :)

Co do ukręcania śrub, to na ukręcenie śruby na wale marne szanse, także zblokować w jakikolwiek sposób silnik, i próbować.

Oczywiście nie muszę dodawać, że klucze z Tesco nie nadają się do tego ? Z budżetowych polecam YATO, z droższych Gedore lub Unior.

Przy okazji polecam nabycie klucza dynamometrycznego, i dokręcanie śrub odpowiednim momentem, co pozwoli uniknąć zarówno ukręcenia śrub, jak i późniejszych kłopotów :)

Dla przykładu - śruby mocujące tylną piastę do zwrotnicy kręci się 80Nm, a dam sobie rękę uciąć, że jakbym dokręcającemu to "na czucie" przyłożył dymamometr do ręki, to byłoby conajmniej 120, bo "to nośne elementy, to im mocniej tym lepiej"  :furious3:

pzdr
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2008, 00:48:37 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2008, 03:45:08 »
dokładnie - YATO w zupełności wystarczyło w moim przypadku :D - a że sam dokręcałem i nie wziełem klucza dynometrycznego to oczywiście było doje...ne aż za mocno i oczywiście na klej. dobry klucz + rura na 1,5metra + śrubokręt w miejsce rozrusznika + wd40 + młotkiem po śrubie i musi puścić :D

pozdr
16l / 100 LPG

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Marca 2008, 10:20:50 »
Dziekuje za wszystki porady i pomoce...

juz po klopocie...

dzisaj biore sie za skladanie. wymienilem simering na pompie olejowej na wale rozrzad i skaldamy do kupy wszystko:)

a tak przy okazji troche rowek jest na tej osce co napedza pompe olejowa ale mam nadzieje ze nowy simering to uszczelni:)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marca 2008, 17:55:01 »
Nie  uszczelni,tez tak myslalem i wkoncu kupilem cala nowa pompe.Uszczelnilo na pol roku.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marca 2008, 23:09:31 »
ta sruba chyba jest wklejona na jakis locktime bo nawet mlotek i przecinak jej nie ruszyl[...]

Barbarzyńca... :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2008, 07:27:32 »
Podjedz do byle jakiego warsztatu popros aby odkrecili pneumatycznym odkrecaczem a pozniej zakrec sam kluczem nie za mocno i do domu i sie baw.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Wprawna raczka i przecinak uzywaja wysmienicie, dozujac moment tylko Rosjanie. Perzan to nazwal tak jak sie winno mowic barabarzyncy.
Kiedys do firmy przyjechal  Tirem Rosjanin z Ukrainy. Czy  masz silnik do Fiata 127? odpowiadam mam,ja chce tylko glowice? dobra  i wes sobie,to kosztowalo na tame czasy AD 1988 200sek.Poczekaj powiedzialem dostaniesz klucze chociaz byl strach czy wroca,on nie ,nie potrzeba ja mam swoje i pokazuje pol metriowy przecinak wykonany z resora i mlotek dwokilowy.Poczekaj, on szczesliwy polecial.Nie mialem czasu isc i patrzec co tam wyrabia.Z oddali dochodzilo maiarowe tik tik buch szybko i wprawnie po 20minutach przylatuje w grasci trzyna te glowice i pokazuje jaki zdolny jest, tylko uszkodzil jeden kant z sruby szesciokoatnej tzn ze jeszcze moze zakrecic i dwa razy odkrecic te glowice nie zmieniajac srub.To sie nazywalo u nich mechanik wysokiej klasy co umie dobrze pracowac.Szwedzi sie za glowy lapali i mowia cholera oni nie maja zadnej kultury technicznej. Niby gwiezdna posiedli.
Pzdr.Camry 2.2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl