Autor Wątek: Corolla E12 ważliwa (na ściąganie) podczas hamowanie na koleinach  (Przeczytany 2526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dwwasyl

• Gość
Witam

Niedawno kupiłem corollę e12 z 2002 1.6 SOL. Zauważyłem następującą przypadłość - samochód jest bardzo wrażliwy na ściąganie podczas hamowanie na nierównej nawierzchni. Wytestowałem to już na wszystkie sposoby. Na równej nawierzchni można hamować z każdej prędkości bez trzymania kierownicy. Natomiast jesli jest lekka nierównośc na asfalcie to dość mocn trzeba trzymać kierownice bo ściąga różnie (lewo prawo).
Czy macie podobne wrażenie, czy może jednak coś nie tak ? Jeżdze na zimówkach Firestone.

Wcześniej jeździłem corolla e11 i tego nie miałem potem toledo też nie zauważyłem tego typu zachowania. Co prawda nie miałem nigdy tych opon, ale od czego to może być zależne ?

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla E12 ważliwa (na ściąganie) podczas hamowanie na koleinach
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2008, 16:14:46 »
Wszystko zależy od szerokości opon. Jeżeli są za szerokie, to będzie nosiło w koleinach i to nie tylko przy hamowaniu.
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2008, 18:52:05 »
moja "babcia" jezdzila na szerszych kapciach i tez nosilo ... teraz sa "zyletki" i nie ma tego objawu ... ale to wszystko kosztem komfortu na dziurach  :|

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2008, 22:37:21 »
Witam
Miałem ten problem w Escorcie na równej nawierzchni wszystko ok na koleinach przy hamowaniu chciało kierownice wyrwać z ręki wymieniłem simer bloki na wachaczach i problem znikł. Jeżeli chodzi o opony to na początku myślałem ze jest to wina zjechanych gumek dębicy pasjo wymiwniłem na nówki pireli nić nie pogło.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl