Autor Wątek: Wolny Automat - Pomocy  (Przeczytany 7143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pulzbud

• Gość
Wolny Automat - Pomocy
« dnia: 13 Marca 2008, 11:43:51 »
Witam,
Jestem całkiem nowy na forum więc możliwe, że mój problem gdzieś się już przewinął  :-), jeżeli tak to będę bardzo wdzięczny za linka i przepraszam zaśmiecanie forum. Ale do rzeczy o co chodzi. Mam Camry wersję amerykańską z silnikiem 2.2, rok 94, skrzynia Automat. Czy jest możliwość odblokowania tego autka żeby był w stanie przekroczyć 160 km/h. U mnie tego sie zrobić nie da chociaż obroty przy tej prędkości są dość niskie i widać że do 200 km/h spokojnie mógłby dojść. Wydaje mi się, że może to być wina skrzyni albo jej sterowania. Moje pytanie więc czy da się coś zrobić aby bez wymiany automatu dało się troszkę szybciej jeździć. Z góry dzięki za pomoc i Pozdrawiam

Offline RobertM

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wolny Automat - Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marca 2008, 11:48:34 »
Witam
Nie wiem czy to jest jakieś rozwiązanie ale zobacz czy masz wyłączona funkcję overdrive bo przy właczonej automat nie wrzuca najwyższego biegu.

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marca 2008, 11:53:13 »
Witam
Nie wiem czy to jest jakieś rozwiązanie ale zobacz czy masz wyłączona funkcję overdrive bo przy właczonej automat nie wrzuca najwyższego biegu.
jest dokładnie na odwrót

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marca 2008, 11:53:23 »
Powiedz cos wiecej na ten temat np jakie masz obroty przy tych 160km , widac faktycznie ze moze nie wchodzic 4 bieg.

pulzbud

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marca 2008, 16:45:28 »
Myślę że to nie jest kwestia biegu bo obroty ma naprawdę niskie biorąc pod uwagę cały zakres. Jak tylko będę miał okazję sprawdzić to napiszę ile dokładnie, ale o ile dobrze pamiętam to nie było to więcej niż 3 500 obrotów. Moim głównym podejrzeniem było, że to przez wersję USA i jest może jakoś skrzynia zablokowana ( tak jak w nowych samochodach niemieckich do 250km/h).

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marca 2008, 17:42:05 »
wcale nie ja mam 2.2 95rok USA i spokojnie leciałem 160km wiec to odpada sprawdz OD
 pulzbud     dobrze by było żebyś uzupełnił profil :-)
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2008, 17:44:59 wysłana przez niger »

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marca 2008, 18:58:33 »
A masz zamontowany gaz?

olo23

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2008, 19:50:59 »
Skrzynia na pewno nie ma żadnej blokady. Też mam USA tylko V6 i idzie 200 bez problemu. Czy pomiędzy zegarami pod lampkami z biegami nie świeci ci się kontrolka O/D OFF ?? Jeśli się świeci to na dźwigni skrzyni biegów pod sprzęgiełkiem masz mały guziczek, który włączy ci nadbieg. Jeśli kontrolka się nie świeci to napisz jeszcze czy masz gaz i której generacji??

pulzbud

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marca 2008, 21:39:54 »
Mieszanie przyciskami nie daje żadnego efektu :-(  Gaz jest zamontowany. Nie wiem dokładnie jakieś generacji ale jest oparty na dużym parowniku ( dobranym do mocy silnika ) i niestety nie jest ot jeszcze wtrysk. Na benzynie też więcej nie wyciśnie. Po prostu jak dojdzie do 160 km/h -koniec, chociaż patrząc na obroty powinien też spokojnie 200 wycisnąć, tak jakby miał "gdzieś" jakąś blokadę. Któryś z mechaników powiedział mi że to może być przez wersję USA . Miałem nadzieje, że ktoś się już spotkał z takim problemem :-/

KaeRBe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marca 2008, 21:51:30 »
jak masz gaz to możesz mieć zwężony kanał kolektora dolotowego

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marca 2008, 09:02:16 »
Skrzyni sie nie blokuje tylko co najwyzej odcina sie paliwo i dslatego niemiec wiecj niz 250 nie poleci. Jesli masz gaz to odcinanie paliwa odpada. czy przy tej predskosci jak zredukujesz bieg tez nie chce isc. 3500 przy 160 to wydaje mi sie nie mozliwe bo chyba juz przy 120km/h jest 3100 a 140km/h 3600 tak jest w V6 (chyba ze sie myle). Sproboj wymusisc redukcje i zobacz czy chce dalej isc. Co do zredukowania dolotu jego srednicy to naprawde musial by byc zredukowany dosc mocno. Ale faktem jest ze to dosc dziwne, a powiedz jak sie rozpedza od 160 idzie caly czas czy np przy 140 zaczyna juz mocno zwlania a do 160 dochodzi wolno. Bo jezeli idze rowno do 160 i wtedy nagle staje to moim zdaniem jest jakies odciecie.  A jesli do 160 dochodzi z problemami to trzeba by poszukac przyczyny mechanicznej, elektrycznej. No i takie pytanie z innej beczki naprawde potrzebujesz jezdzic po polskich drogach wiecej niz 160km/h  :icon_police:.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marca 2008, 16:16:37 »
KaeRBe jest prawdopodobnie najbliższy prawdy. Obejrzyj dodatkowo czy samego wlotu powietrza do obudowy filtra (jest za akumulatorem /lewą lampą) gazmani pomysłowi nie przesłonili. To był najprostszy sposób uniknięcia przygasania w czasie hamowania.
Czyli - sprawdź wlot do puchy z filtrem, zobacz też czy filtr wogóle jeszcze przepuszcza powietrze (może ma kilka lat :-( ) a potem zobacz jak dużą zwężkę zapakowali gazmani przed kolektorem dolotowym. Moja 2.2 śmigała na gazie 2 gen 215kmph.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2008, 19:54:11 »
Moja 2.2 śmigała na gazie 2 gen 215kmph.

gdzie takie wysokie urwiska ??  :grin:

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2008, 20:07:42 »
Moja 2.2 śmigała na gazie 2 gen 215kmph.

gdzie takie wysokie urwiska ??  :grin:

pzdr

Co sie czepiasz?  :grin: Sam z górki jezdzisz 210  :-P

pulzbud

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2008, 23:07:04 »
No tak jak słusznie domyślacie się :-) do 160 km/h idzie z duuuuużymi oporami i właśnie od ok 140 już sie słabo rozpędza. Co do redukcji... oczywiście próbowałem, jest to pierwsza rzecz i najbardziej oczywista :-). Sprawdzę wszystkie możliwości wskazane przez was.
Chciałbym też podziękować za zainteresowanie i mam nadzieję, że jak się pojawi coś nowego to będę mógł liczyć na waszą pomoc i doświadczenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl