Autor Wątek: Ile w yarisie Japoni a ile Europy ?  (Przeczytany 3237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Ile w yarisie Japoni a ile Europy ?
« dnia: 15 Listopada 2004, 15:22:30 »
Witam
Chodzi mi o elementy skladowe skad pochodzi silnik , karoseria itp. Chlodnice, reflektory to podobno robia w Krakowskim VALEO.
Bo chyba samochodzik niestety nie jest juz w 100% prod. w JAponii ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2004, 15:45:45 »
Pewnie, że nie. Część podzespołów ma napis "Made in Japan" - mnie interesują głównie części podlegające wymianom eksploatacyjnym.
Bo reszta jest wytwarzana w różnych dziwnych krajach, np. skrzynie są też robione u nas :)
To już problem Toyoty w dopilnowaniu norm produkcyjnych czy jakościowych.

No, pozostaje jeszcze dokładnosć montażu ale Yaris ma niezłe wyniki w rankingach niezawodności więc to wszystko jedno czy robi go Japończyk, Polak, Anglik czy Zulus.
Może trochęprzesadziłem  :D ale gdyby Yarisy były robione tylko w Japonii to kosztowałyby by niewiele mniej niż każdy TS czy RAV4  :wink:

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2004, 19:14:06 »
niektóre podzespoły robi VALEO ogólnie jest to samochód chyba w 95% robiony w Europie,
np wiązki elektryczne są robione w polsce przez firmęSAWS konkretnie w Rawiczu i Lesznie, kiedyś nawet pokazywałem na jakimś spocie że na metce kontrolnej (taka biało-pomarańczowa w tylnej lewej części komory silnika naklejona na wiązce) są podpisy sprawdzających, jak ktoś ma napisane długopisem RM to znaczy że sprawdzane to było przez niejakiego Romana Mostowiaka (jakoś tak sięnazywa ogólnie jest to znajomy znajomego który też pracuje w SAWS :wink: ) tak więc Polacy mają duży udział w budowaniu Yarisów, teraz trafić na auto produkowane w Japonii to tak jakby mieć rarytas :lol:

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2004, 10:55:26 »
ja bede sprzedawac na wiosne swoj rarytas jakbyco :-DD  full japan...hehe...teraz to tylko TS są japońskie... :|

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl