Autor Wątek: Kasator luzu kółka zębatego wałka rozrządu  (Przeczytany 6933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
Kasator luzu kółka zębatego wałka rozrządu
« dnia: 19 Marca 2008, 07:51:01 »
Witam

Już nie raz na forum różne osoby poruszały temat dźwięków przypominających stukanie/brzęczenie zaworów. Kilku kolegów dzieliło się doświadczeniem, że te dźwięki u nich pochodziły nie z zaworów, ale z kasatora luzu na kole zębatym wałka rozrządu. Wygląda na to, że mnie dotyka ten sam przypadek. Jednego dnia uruchamiam silnik i "wesoło" pobrzękuje na niskich obrotach, niezależnie od temperatury silnika. Ale czasem też uruchamiam silnik i to metaliczne brzęczenie nie występuje wogóle  :-o
Zawory dzwoniły by zawsze.

Czy ktoś z kolegów wymieniał już kasator luzu i mógłby podzielić się doświadczeniami. Gdzie i za ile go kupić, czy każdy mechanik poradzi sobie z rozpięciem kółka zębatego i PRAWIDŁOWYM założeniem nowej "sprężyny"? Czy po wymianie kasatora dźwięki przypominające dzwonienie zaworów ustały? Zbliża się czas wymiany paska i rolki rozrządu - byłaby świetna okazja żeby to "przy okazji" wymienić.

pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Cariny E  <narka>

Offline Slawektoyo

• Toyot Chodzacy
Odp: Kasator luzu kółka zębatego wałka rozrządu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2008, 17:18:05 »
Witam Ja bym zaczął od wymiany paska wielorowkowego od osprzętu alternatora . Potrafi niezle dzwonić jak jest w nim pełno ziaren piachu . A kasatora i walków to bym nie ruszał a na pewno nie u pana Kazia w warsztacie . Oni czasem pierwszy raz takie coś widzą ( mi połamał osłonę od rozrządu bo nie mógł odkręcić śrub od koła pompy i pasek nie był naciągnięty ) . Pozdro .

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2008, 21:29:09 »
A moze ktos zamiescic fotke tego kasatora luzów, ewentualnie czy w ksiązce hayensa jest taka fotka a jak tak to gdzie.

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2008, 11:14:13 »
A moze ktos zamiescic fotke tego kasatora luzów, ewentualnie czy w ksiązce hayensa jest taka fotka a jak tak to gdzie.

W Hayens'ie na stronach 2A-12 do 2A-15 są informacje jak się demontuje wałki i jest pokazane wnętrze kółka zębatego w 3S-FE, tak jakby kasator. Są też informacje, żeby zabezpieczyć śrubką kółko zębate przed wypadnięciem i rozwinięciem sprężyny kasatora.

Admin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2008, 12:01:18 »
Witam

Już nie raz na forum różne osoby poruszały temat dźwięków przypominających stukanie/brzęczenie zaworów. Kilku kolegów dzieliło się doświadczeniem, że te dźwięki u nich pochodziły nie z zaworów, ale z kasatora luzu na kole zębatym wałka rozrządu. Wygląda na to, że mnie dotyka ten sam przypadek. Jednego dnia uruchamiam silnik i "wesoło" pobrzękuje na niskich obrotach, niezależnie od temperatury silnika. Ale czasem też uruchamiam silnik i to metaliczne brzęczenie nie występuje wogóle  :-o
Zawory dzwoniły by zawsze.

Czy ktoś z kolegów wymieniał już kasator luzu i mógłby podzielić się doświadczeniami. Gdzie i za ile go kupić, czy każdy mechanik poradzi sobie z rozpięciem kółka zębatego i PRAWIDŁOWYM założeniem nowej "sprężyny"? Czy po wymianie kasatora dźwięki przypominające dzwonienie zaworów ustały? Zbliża się czas wymiany paska i rolki rozrządu - byłaby świetna okazja żeby to "przy okazji" wymienić.

pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy Cariny E  <narka>

Poszukaj gdzie inndziej. Z kasatorem to problemy są najczesciej jak ktos zle złozy głowice a nie tak od poprostu. Jak podzwania to zacznij od sprawdzenia osprzętu, osłon na wydechu i tp.

Offline wojber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marca 2008, 13:10:59 »
wysyłam fotke z ksiązeczki moze ktos mi pokaze gdzie jest tej kasator luzu, bo mi własnie z tej okolicy pod pokrywą zaworów dobiega stukot

a... i nie sa to zawory bo juz je regulowałem

poltec

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Marca 2008, 15:49:25 »
Jeżeli wyciągałeś wałki tzn. przy wymianie płytek, to kolego na bank masz nie napięty kasator luzu. Na pierwszej fotce jest pokazane jak go profesjonalnie naciągnąć i zabezpieczyć przed włożeniem na odpowiednie miejsce. Po zamontowaniu odkręcasz tą wkręcona śrubkę ze zdjęcia 1. W samo rozbieranie bym się nie bawił na twoim miejscu  <kawusia> Kolego, jeżeli na jałowych obrotach dzwoni i przygazówie zanika -> to kasator. <palacz>

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2008, 21:49:53 »
wysyłam fotke z ksiązeczki moze ktos mi pokaze gdzie jest tej kasator luzu, bo mi własnie z tej okolicy pod pokrywą zaworów dobiega stukot[...]

Nie bardzo rozumiem pytania :O
Przecież na zdjęciach jest dokładnie pokazane jak rozebrać kasator luzów, a na ostatnim zdjęciu widać wyraźnie dwuczęściową zębatkę na wałku wydechowym...
Pozdro.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl