Autor Wątek: dziwny dzwięk camry 3l  (Przeczytany 3346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

coupe123

• Gość
dziwny dzwięk camry 3l
« dnia: 19 Marca 2008, 15:35:52 »
Witam,

Na samym początku chciałby wszystkich serdecznie powitać, ponieważ jestem nowy na forum.

Pytanie: Co może być przyczyną dość dziwnęgo dzwięku podczas pracy silnika, tak jakby pracował silnik elektryczny. Zaznaczam że ma to miejsce podczas uruchomienia zimnego silnika oraz podaczas jazdy. charakterystyka dzwięku zmienia się wraz z obrotami silnika i jest on bardzo znacznie słyszalne na zewnątrz auta. Im wyższe obroty tym głośniej. Jednym słowem dzwięk sprzężony jest z obrotami
Dźwięk się wzmaga rónież przy obracaniu kołem kierownicy, gdy pracuje pompa wspomagania.
Na postoju i skrzyni w pozycji "p" przy dodawaniu gazu też słychać.

Jak ktoś w Was zetknął się z takim problemem , to bardzo proszę o info

Automat pracuje bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2008, 15:37:24 wysłana przez coupe123 »

radogd

• Gość
Odp: dziwny dzwięk camry 3l
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marca 2008, 15:50:15 »
Witam również serdecznie
Sądząc po tym co piszesz kolego sympatyczny wygląda to na uszkodzone łożysko alternatora, pompy wspomagania, pompy wody. No ale to trzeba by było posłuchać na żywo. Chociaż bardziej przychodzi mi na myśl alternator.

coupe123

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marca 2008, 16:15:23 »
Dziękuje za pomocną wskazówkę.
 Też mam taką cichą nadzieję że to osprzęt.  Bo jak skrzynka to kłopoty finansowe.

Dodam że dzwięk podobny jest do "wiertarki stomatologicznej", chyba każdy to pamięta:)

Offline coupe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2008, 10:19:55 »
sprawdź napięcie paska od pompy wspomagania.

witamy na forum.

camry coupe?? a gdzie fotki :D
16l / 100 LPG

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Marca 2008, 11:43:15 »
Mi tak halasuje pompa wspomagania jak ucieknie zbyt duzo oleju.

userEU

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2008, 19:38:33 »
Witam Wygląda na pompę wspomagania.  Też mam dziwny dźwięk w swojej CAMERZE przy ok 2000 rpm. Zdążyłem wpakować trochę PLN'ów żeby go usunąć a on nadal jest. Kocham nasze warsztaty hehe :grin: Wymieniłem rozrząd, alternator zregenerowałem (okazało się że był dobry :grin:) pasek klinowy z rolką i teraz twierdzą że to pompa wspomagania albo wody. Teraz to już olałem - wymieniłem wszystko to co mogło pociągnąć za sobą dodatkowe koszty. Teraz czekam aż mi to coś padnie i wtedy wymienię. A może macie jakies pomysły na mój dźwięk  :-) Pozdro i powodzenia z Twoim

coupe123

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2008, 21:30:03 »
do dziwnego dźwięku już sie przyzwyczaiłem, liczę że to pompa wody którą niedługo wymienię wraz z rozrządem :-)

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Kwietnia 2008, 18:29:55 »
Co to może być za cholera? Na rozgrzanym silniku (na benzynie) dodając gaz na postoju ("P") słychać cykanie, które dochodzi ze środka kokpitu tzn. tam gdzie się ustawia nawiew i klimę. Jak dodam gazu np. do 2000rpm i puszcze to słychac 2 razy te cyknięcie.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Kwietnia 2008, 22:33:58 »
Witaj,odrazu wymien olej w ukladzie wspomagania.Stary jest zuzyty i niesmaruje jak nalezy i mechanizmny ostanie technienie wydaja.
Zrob toszybko inaczej koszty za pare dni wzrosna.
pzdr.Camry 2.2

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2008, 22:14:43 »
Dodam jeszcze, że jak puszcze całkowicie pedał gazu (samochód jest na "P") to obroty potrafią spaść np. do 200, ale potem sie jakos podnosza do około 800. Czasem jednak jak już opadną do tych 200, to lecą niżej, aż samochód gaśnie.

ucybucy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Kwietnia 2008, 22:07:05 »
No więc, na pewno to to kwestia wymiany oleju we wspomaganiu?

userEU

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwietnia 2008, 10:39:45 »
Mam podobne objawy do Twoich ucybucy tylko ze u mnie caly czas cyka ten dzwiek a jak dodam gazu do ok 2000 rpm to mam dodatkowy glosny dzwiek jakby sie cos zacieralo. Powyzej napisalem co juz zdazylem wymienic moze to Ci cos podpowie. Wyglada to na pompe wspomagania lub wody, wymienie plyn we wspomaganiu i skrzyni to dam znac. Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl