Autor Wątek: Zbiornik toroidalny  (Przeczytany 7416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aflinta

• Gość
Zbiornik toroidalny
« dnia: 15 Listopada 2004, 23:36:59 »
Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj :) Przymierzam siędo przesiadki z mojego obecnego cienkiego czerwonego bolidu na CarinęCombi. W zasadzie nie wiem jeszcze czy diesel, czy benzyna. Jak benzyna to pewnie będzie LPG i tutaj moje pytanie, jaki sięzmieści zbiornik toroidalny do cariny zamiast koła zapasowego? Ile litrów tam wejdzie? Chciałbym uniknąć w dużym aucie częstego zaglądania na stację, bo już mnie to męczy w moim starym CC, który w mieście pokonuje na toridalnym zbiorniku 320 km, a na trasie ok 380-400 km. Ile gazu palą cariny 1,6, 1,8 i 2,0? Dzięki za odzew.

Pozdrawiam

Artur

Bisua

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2004, 23:50:06 »
po pierwsze  :asearch o spalaniu było sporo

jak chcesz mieć butlęrówno z podłogą to wejdzie ci zbiornik 45 litrów ja zdecydujesz sie aby minimalnie wystawał to 53 litry (ja mam taki założony i nie narzekam mimo ze podłoga troszkęnie równa)

aflinta

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2004, 00:08:06 »
No fakt, o spalaniu przewija siępo postach tu i tam :) A jaka jest podłoga bagażnika w carinach? Twarda, czy ma tylko wykładzinęna blachę?

pawelzak

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2004, 00:08:37 »
ja mam w swojej 46 l zbiornik toroidalny
co do spalania to był okres
kiedy na trasie paliła 8,3 do 8,6l/100km w mieście ok. 9,5l
teraz na trasie ok. 9,5l, w mieście 11-12l/100 km
największe spalanie miałem na wakacje,
4 osoby + box i bagaże na 2 tyg. wycieczkępo Europie,
na autostradzie prawie 14l/100km

Bisua

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2004, 12:33:32 »
na kole jest drewniana płytka a na całej powierzchni bagażnika leży mata (wykładzina) wiec jest miekka i nie ma z nia problemów

CarinaGTI

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopada 2004, 16:59:32 »
2.0 3SGE ok. 158KM, zbiornik na tylnej kanapie 60l(wchodzi 48l -chyba że usuniesz ogranicznik to wejdzie i 60l  :adiabelek -ale nie polecam) spalanie 9l eco trasa, maisto 14l średnio-dynamiczna jazda, lepiej dopłacić ciut więcej i zrobić to w renomowanej stacji a nie w warsztacie na wygląd garażu, bo będziesz jeździł non-stop na regulacje, a finał będzie tego taki że przeczytasz sobie książeczkęo LPG i będziesz sobie sam ustawiał
szerokiej drogi, zmierz wysokość od donej krawędzi i poszukaj na www.google.pl zbiorniki, na dobrych stronach LPG są butle-wymiary, pojemnoiści itp. mase informacji

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2004, 00:56:44 »
Ja mam cylindryczny 46 za tylnym siedzeniem.
Max przejechalem 400 km w trasie ale tak przecietnie to 330-350. Silnik 1.6
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

MarcyÂś

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2004, 07:50:16 »
Ja mam u siebie zbiornik w kole około 41l, a wchodzi w niego 33-35l zależy gdzie tankuję. Spalanie na krótkiej trasie (do pracy) ok 20km w 1 stronęi jazda po mieście ok 10,5-11l więc jak na silniczek 2,0l to nieźle z tym, że prędkość do 110km/h. Po trasie przy podobnej prędkości (4 osoby+bagaż) przejechałem na 35l 392km więc jak sądzęwynik niezły. Jednak jeżeli przekroczy się120km/h to spalanko idzie do góry i przy prędkościach żędu 140-160km/h już wynosi na trasie jakieś 11-12l.

aflinta

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2004, 09:43:46 »
Cytat: CarinaGTI
lepiej dopłacić ciut więcej i zrobić to w renomowanej stacji a nie w warsztacie na wygląd garażu, bo będziesz jeździł non-stop na regulacje, a finał będzie tego taki że przeczytasz sobie książeczkęo LPG i będziesz sobie sam ustawiał

Hehe, aż tak źle nie jest, mam już jedno zagazowane autko i jestem baardzo zadowolony, na gazie biega lepiej jak na benzynie, ale CC gaźnikowe tak mają :) Zrobiłem na zagazowanym 80 tys, bez gazu miał jeszcze 20 tys pod moją nogą, a łączny przebieg to prawie 160 tyś :) No i całość bez większych usterek. A podobno Fiaty to taki chłam ;) Swoją drogą nie wiem jak uważają Krakusi, ale  zagazowanie autka robiłbym w Fugazi na ul. Lindego. Właśnie dlatego, ze mój cienias tak dobrze sięsprawuje. Inna sprawa, że ja mam instalacjęI generacji, a do Cariny wsadziłbym IV. Na koniec jeszcze trochępodenerwujęwas :) Ostatnio podoba mi sięSubaru Legacy :) Wielkość i cena podobna do Cariny, ale wygląd i napęd to jednak bardziej im sięudał :)

jeromino

• Gość
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudnia 2004, 17:45:56 »
Hej Wam! Moja Carinka 1,6 ma w kole zbiorniczek 45 litrow miesci sie ok 38 litrów gazu,
na takim zbiorniczku jestem w stanie przejechac ok 370-380km w miescie w zaleznosci od korkow - a ranow w Krakowie nei jest latwo!!  tak wiec mozna przyjac ze pali ok 9,5- 10 w miescie a na trasie to tez jakos tak kolo 8,5-9 literkow wezmie.
to tez w zaleznowsci gdzie sie zatankuje, ostanio sobie probuje rozne stacje i najlepiej wypadal statoil zawsze zrobilem na tym gaziku troche wiecej kilometrow?!  :lol: ale raczej kazdy sobie to sprawdza sam pozdrawiam! hej!

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
Zbiornik toroidalny
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudnia 2004, 13:24:43 »
Tak mi sie wydaje że do 1,6 montaż gazu stał sięśrednio opłacalny. Mój ostatnio spalił 6,2 benzyny ( jazda ok. 30 % Kraków reszta - trasa ) - nie szaleję :D . To przy obecnych cenach gazu i benzyny ( na Neste - 3,57 ) daje jakieś 30 - 50 gr oszczędności na gazie na 100 km. Co innego silnik 2 l - tam różnice między spalaniem gazu a benzyny są mniejsze.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl