Autor Wątek: Krytycznie o E12  (Przeczytany 53345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaxa

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Kwietnia 2005, 12:58:53 »
Cytat: zbyszekp
Jak kupisz sedana to niektórzy będą go mylili z Avensis

Myślałem o AVE, ale naczytałem siętylu krytycznych wypowiedzi uzytkowników, że ostatecznie zamówiłem Corolkę. Sedana wybrałem ze względu na bagażnik (czasem zabieram rodzinkęz ich bagażami na wczasy). Poza tym nie lubięjak przy każdym otwarciu bagaznika wieje mi po głowie. Na mój gust sedan jest ładniejszy. Hatchbakami już jeździłem (Honda Civic robiona w Anglii - samochód bez usterek , Skodą Octavią - mocna i szybka brzydota oraz obecnie YARIS made in France - co do jakości mam mieszane uczucia).
Ciekawe jak będzie z Corolką.
PS
Kraj montażu nie ma znaczenia, tylko ludzie wykonujący montaż i nadzór.
Widziałem w Turcji montownie chyba wszystkich światowych potentatów - w tym i Mercedesa.

lifeson

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #61 dnia: 01 Kwietnia 2005, 13:19:16 »
Cytat: Jackal
Popalić nie dawałem, ale przyznajęsiębez bicia, że od kiedy przesiadłem siędo Toyoty, nie sprawdzam oleju, bo i po co. Ten silnik nie ma prawa nic brać, w przeciwieństwie do oplowskiego poprzednika.
Teraz będęmusiał sprawdzić.

sprawdzaj zawsze, nie ma silnikow nie majacych prawa brac oleju, bo jest to wrecz, przynajmniej w pewnym zakresie ich przywilej :)
pzdr!

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Kwietnia 2005, 10:03:36 »
Cytuj (zaznaczone)
Mimo, że jest z Japonii tylne światła są z Turcji.

???Troche mnie to dziwi... Nic Ci to nie daje do myslenia?  :lol:
Troche dziwny proces produkcji... Koncowy monaz odbywa sie wiec chyba w Europie. Ciekawe skad sa silniki? Bo skoro reflektory z Turcji, to skrzynie biegow chyba sa z Polski.
Cytuj (zaznaczone)
Jak kupisz sedana to niektórzy będą go mylili z Avensis

Niektorzy (jak np. moje kolezanki z firmy) moga go pomylic rownie dobrze z Lanosem :wink:  :anarty

pankuba

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #63 dnia: 04 Kwietnia 2005, 12:23:18 »
Cytat: jaxa

Czy to prawda że ten model może być zarówno z Turcji jak i z Japoni ?

Jest zawsze z Japonii, tylko czasem via Turcja  :D

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #64 dnia: 04 Kwietnia 2005, 13:44:33 »
Reflektory i skrzynie w 100% z Polski, reflektory produkuje Valeo w Skawinie skad wysyla dopiero do Turcji a skrzynie to Walbrzych. Zreszta chlodnice rowniez pochodza z e Skawiny. Podobno sa jedne z lepszych a kontrole jakosci maja na najwyzszym poziomie. Akurat tego nie mozemy sie powstydzic, cyt.(Valeo).
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Jackal

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #65 dnia: 04 Kwietnia 2005, 15:00:51 »
Ja bym Francuzom nie wierzył, to a propos Valeo.
Jakoś ta nacja w swoich fabrykach nie daje rady porządnie Yarków złożyć, ani swoich własnych produktów bez usterek wypyścić.

gonia77

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Kwietnia 2005, 20:29:52 »
Cytat: zbyszekp
W poprzedniej E12 z Anglii juz przy tym przebiegu stukała przekładnia kierownicza.

A mógłbyś coś więcej na ten temat napisać  :?:
pozdr

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Czerwca 2005, 21:59:40 »
Hmm...
Reaktywuje temat, bo nie ma sensu zakladac nowego.
Czy ktos z was mial moze okazje jezdzic dwoma roznymi egzemplarzami E12?

6 tygodni temu przestalem byc wlascicielem (nie z wlasnej winy) swojej E12 Wagon 1.6 Terra Polaris z 2003 roku (31.000 przebiegu).
Od wczoraj jestem wlascicielem E12 Wagon 1.6 sol z 2004 roku (sprzed liftingu - 17.000 przebiegu).
Ciekawa sprawa, bo juz mam pewne spostrzezenia dotyczace mojej nowej Rolki w stosunku do starej:
1. Lepiej chodzi mi skrzynia biegow (mniej haczen na jedynce i wstecznym)
2. Gorzej zamyka mi sie bagaznik
3. Chyba odrobine gorzej odbiera mi radio
4. Jest chyba odrobine cichsza
4. Podlogi bagaznika telepia jak telepalaly...
5. Spalanie - jeszcze nie wiem. Zbadam.
Co sie zas tyczy wersji SOL w stosunku do TERRY Polaris:
1. Welurowa tapicerka to straszny badziew - wogole tego nie mozna doczyscic! Wiele bym dal zeby miec znowu te zwykle tkaniny z Terry...
2. Dlaczego z gornego wyswietlacza w SOL (zreszta jedynego w Terra) zlikwidowano zewnetrzna temperature? Przeciez jest tam niezagospodarowana linia. W SOL na innym (nizej polozonym, mniejszym) wyswietlaczu mozna miec tylko albo temperature zewnetrzna albo zadana wewnetrzna. Bez sensu, panowie japonczycy...

Uff! To tyle... Nastepne relacje wkrotce

p_flori

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Czerwca 2005, 23:53:35 »
Cytat: Croom
Reflektory i skrzynie w 100% z Polski, reflektory produkuje Valeo w Skawinie skad wysyla dopiero do Turcji a skrzynie to Walbrzych. Zreszta chlodnice rowniez pochodza z e Skawiny. Podobno sa jedne z lepszych a kontrole jakosci maja na najwyzszym poziomie. Akurat tego nie mozemy sie powstydzic, cyt.(Valeo).

zaś wszelkie silniki prądu stałego za wyjątkim alternatorów i rozruszników - Valeo - Zielonki pod Krakowem - znam człeka, który jest szefem linii produkcyjnej - robią nie tylko do Toyot, ale do BMW, Mercedesów i innych z najwyższej półki tyle, że nic w tym rewelacyjnego - Lanos tez śmiga na Valeo a jakością Toyce wcale nie ustępuje - to nie elektryka jest główną bolączką naszych Toyek, tylko jakość części mechanicznych i polipropylen w nadmiarze. Pozdrawiam.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Czerwca 2005, 10:56:34 »
ciekawe skad blache mają , moze z sendzimira ? :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

JaryÂś

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Czerwca 2005, 01:49:31 »
ja to takie mam skromne pragnienie zeby nic sie nie dzialo zz E12;-)..teraz musze przeczytac kazdy post na tym dziale;-)

zeus

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Czerwca 2005, 20:33:06 »
Witaj serdecznie
Jestem użytkownikiem E12 z sierpnia 2004 (po liftingu) wersja Dynamic 1.4
ad 1. nie
ad 2. nie
ad 3. nie
ad 4. nie
ad 5. nie
ad 6. nie
ad 7. nie
ad 8. nie
ad 9. tak ale usterka została usunięta w serwisie po dwóch dniach i do dzisiaj spokój   :-DD  
ad 10. nie zauważyłem
ad 11. nie
ad 12. nie (początkowo sądziłem, że mam to samo ale w moim przypadku - wersja 3 drzwiowa - okazało się, iż stuki dochodziły od blokującego sięzapięcia pasów pasażera - pomiędzy fotelem a słupkiem - kiedy ten wysiadał i odpinał pas)
ad 13. nie
ad 14. nie
ad 15. nie
ad 16. nie
ad 17. nie

Natomiast wpada w rezonans kratka nawiewu od strony pasażera na desce rozdzielczej - zgłoszęto przy przeglądzie.
Pozdrawiam Wszystkich   :bangel

gonia77

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #72 dnia: 13 Czerwca 2005, 16:43:37 »
Cytat: zeus
Natomiast wpada w rezonans kratka nawiewu od strony pasażera na desce rozdzielczej - zgłoszęto przy przeglądzie.

dzięki za podpowiedź - ASO nie wiedziało co tak rzęzi - więc teraz przynajmniej mam odpowiedź  :D

Bartek72

• Gość
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Lipca 2005, 07:07:07 »
Wow, za wczesnie zeby sie chwalic, ale chyba zlikwidowalem jedna z moich bolaczek w mojej Rolce.
Pisalem, ze do rozpaczy doprowadzaja mnie czasami dzwieki dobiegajace z bagaznika. W kombi podloga sa dwie metalowe plyty lezace na plastikowych "kuwetach", ktore z kolei leza na blachach nadwozia. Niestety  te dwie plyty - podlogi maja tendencje do wpadania w drgania przy kazdej mozliwej okazji. Niewiele pomaga tu wykladzina bagaznika.  :?  
W zwiazku z tym, ze jestem wlascicielem juz drugiej Rolki (z dokladnie tym samym problemem) postanowilem sie zawziasc i zrodlo tych denerwujacych mnie dzwiekow zlikwidowac. Poobklejalem filcowymi podkladkami wszystko punkty styczne w elementach bagaznika.
I co? I nic. To samo. No moze prawie to samo...
  :chmmm  
Prowadzilem wiec sledztwo nadal. Wiecie co chyba najglosniej telepalo? Podnosnik. Mimo ze mocno rozkrecony (rozparty), mimo wszystko odrobine mogl sie ruszac i stukajac o nadwozie wydawal irytujacy dzwiek. W zwiazku z tym uchwyt do podnosnika (przyspawany bezposrednio do nadwozia) rowniez podkleilem. I zapanowala cisza...  :lol:  
Polecam dla uzytkownikow Wagona (bo nie wiem jaki uchwt jest w sedanie i hatchbacku).

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
Krytycznie o E12
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Lipca 2005, 17:59:51 »
co do podnosnika ktory przynajmniej u mnie w E-10 ukryty jest w bagazniku w prawym nadkolu potrafi sie niekiedy jak jest slabo zlozony mocno stukac o blache od srodka co moze niejednego zdezorientowac, a wystarczy mocno go rozkrecic zeby sie mocno zaparl za lapy ktore go przytrzymuja. :-)
Co jeszcze stuka , obciera i wydaje dziwne dzwieki to gumowe podkladki na klapie bagaznika ktore po jakims czasie sie wycieraja i guma twardnieje co powoduje nieprzyjemne dzwieki podczas przejezdxzania przez nierownosci , wystarczy troche smaru i natluscic te 2 gumowe stopery na klapie bagaznika i bedzie supcio :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl