Autor Wątek: Strzały w wydechu a'la WRC  (Przeczytany 9961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
Strzały w wydechu a'la WRC
« dnia: 31 Marca 2008, 20:06:27 »
Szukałem na forum ale nic nieznalazłem na ten temat. Mianowicie przy schodzeniu z obrotow z ukladu wydechowego dobiegaja charakterysztyczn edzwieki "wystrzalow" a'la WRC. Niewiem czy dzieje sie cos zlego czy moze tak ma byc? Silnik 3S-FE zazwyczaj jezdze na gazie i raczej krotkie dystanse po miescie, spalanie gazu to srednio po miescie 15 litrow(jakbym niejezdzil). Wiec troche za duzo Instalacja II gen Zavoli. Moze ktos mial stycznosc z takimi objawami i moglby cos powiedziec na ten temat?? Dzieki za odpowiedzi, pzdr !!

suchy2004

• Gość
Odp: Strzały w wydechu a'la WRC
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2008, 20:52:53 »
Jak strzaly z wydechu to ktorys tlumik(koncowy?). Mam to samo i juz sie przyzwyczailem. Ponoc to jakas blacha w srodku tlumika koncowego,przynajmniej taka diagnoza jest u mnie.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marca 2008, 20:56:11 »
Z zewnatrz to w bardzo przyzwoitym stanie moj tlumik wyglada, ale to w srodku ta "wada". Bo wlasnie sie zastanawiam czy to moze cos ze spalaniem nie tak, ze moze w kolktorze wylotowy jeszcze jakas mieszanka si spala i stad ten efekt, ale chyba to by dawalo jakies inne objawy jeszcze?? :roll:

suchy2004

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marca 2008, 21:13:22 »
Posluchaj w ktorej czesci ci dzwoni niech ktos da gazu i posluchasz czy to od silnika czy od wydechu.U mnie nawet nigdzie nie jest skorodowany a jednak zaczal tak wlasnie strzelac przy puszczaniu gazu, wg mnie to srodkowy tlumik ale nie wiem jak to strzela u Ciebie??

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marca 2008, 22:14:19 »
Ja tez ym podejrzewal jak juz albo srodkowy albo kata, bo ta czesc ukladu u nas jest bardzo nisko(przynjamniej u mnie) i pare obtarc sie zdarzylo. Ale w sumie jak juz ja kupywalem to wlasnie tak "mruczala"

ts_Alpin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marca 2008, 22:22:32 »
W maluchu to się zapłon przestawiało żeby sobie strzelał efektywnie...Na mój gust to coś z zapłonem

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marca 2008, 22:40:39 »
Jutro wymieniam przewody, kopulke i palec wiec zobaczymy jak to wszsytko wyglada..

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Marca 2008, 22:52:14 »
Taki objaw świadczy że wybuch w cylindrze trwa przy uchylonych zaworach wydechowych i mieszanka dopala się w wydechu. Najpierw rzeczywiście stroboskop i zobacz co się dzieje z tym zapłonem . Ja szukał bym usterki w układzie wysokiego napięcia i układzie przyspieszania zapłonu.
Focus II 1,6 :)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2008, 12:52:01 »
Jutro wymieniam przewody, kopulke i palec wiec zobaczymy jak to wszsytko wyglada..

Tylko po co ??
Jak już bardzo chcesz coś wymienić to zacznij od świec :)
Po pierwsze sprawdź czy zapłon masz zgodnie z przepisami na 10*, po drugie sprawdź na wszelki wypadek luzy na zaworach, po trzecie wyreguluj instalację.
Puszcza Ci za dużo gazu przy hamowaniu silnikiem i dopala to w wydechu.
15 litrów to nawet na moją nogę za dużo.
Jeżeli masz taką opcję w elektronice gazu, to spróbuj pobawić się z "Cut-Off".
Druga opcja to naucz się z tym żyć.
Pozdro.
Ps. Pytanie pomocnicze: reduktor masz z bypassem czy bez ?
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwietnia 2008, 15:38:54 »
Miche i Perzan to widać ze fachowcy :-) Tylko ze ja jestem kompletnie zielony w tych tematach odnosnie zaplonu ustawiania regulacji i takie tam. Ale wiem ze cos jest nietak, zaczynajac od tych "strzalow" przez spalanie i jakos tak mi sie ostatnio zdaje ze jak na silnik 2L to Carai chyba powinna sie lepiej zbierac, a pewnie zaplon ma cos do tego. Mysle ze macie racje z tym zaplonem, mi jeszcze przyszlo na msyl ze moze jakies uszczelniacze zaworowe czy cos ze mieszanka moze sie do wydechu przedostawac. Mam znajomego mechanika ktory powinien wiedziedz, ba napewno co i jak, ale niestety ma tyle roboty ze ja z Carinka jestesmy w kolejce i to sporej. Czy samemu mozna cos poregulowac czy ustawiac??

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwietnia 2008, 19:41:41 »
jeśli, jak napisałeś jesteś całkowicie zielony w tym temacie, to nie ma za bardzo sensu, żebyś coś sam próbował ustawić.
musisz poczekać niestety w kolejce..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwietnia 2008, 20:38:44 »
jeśli, jak napisałeś jesteś całkowicie zielony w tym temacie, to nie ma za bardzo sensu, żebyś coś sam próbował ustawić.
musisz poczekać niestety w kolejce..

Niby masz racje, wiecej mozna popsuc niz poprawic w takim wypadku a to niebyloby fajne :| Własnie wymienilem kopułke i palec na Nippartsa,(wczesniej tez raczej byl Nipparts) i poki co zaowazylem to zniknelo szarpanie przy zmianie biegu a z reszta zobaczymy. Swiece wymienione na NGK juz byly teraz tylko przewody na dniach.

A ile by moglo kosztować ustawianie zapłonu w warsztacie gdzies u mechanika??

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwietnia 2008, 21:41:04 »
sam regulacja zapłonu to nie jest jakiś wielki wydatek, powinno sie zamknąć w kilkudziesięciu zł.
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwietnia 2008, 20:04:41 »
sam regulacja zapłonu to nie jest jakiś wielki wydatek, powinno sie zamknąć w kilkudziesięciu zł.

Pytałem w paru zakladach i ceny gdzies tak 40-70zl wiec chyba wybiore sie do tego tanszego ale bede patrzyl co oni tam dzialaja. I zobaczymy czy roznica jest. Wogole przy takim stanie jak u mnie, ze mieszanka dopala sie w kol. wydech. to jak ten zaplon powinien byc ustawiony?? Dodam ze czesciej jezdze na gazie.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Kwietnia 2008, 18:13:26 »
hmmm ja też zastanawiam się nad regulacją zapłonu, ale aparatem nie można kręcić. Zapłon regulowany jest wyłącznie elektronicznie - i co wówczas?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl