Autor Wątek: Strzały w wydechu a'la WRC  (Przeczytany 9956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Strzały w wydechu a'la WRC
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Kwietnia 2008, 19:58:29 »
Własnie jutro maja mi zrobic ten zaplon. Tylko jak to wlasciwie jest?? Czy 2,0 a 1,8  czy 1,6 sie roznia ?? Podobno jak jest czujnik polozenia walu obrotowego to elektronika reguluje zaplon(nie smiac sie tak slyszalem), a w innym wypadku strobo i krecenie. Wytlumaczcie mi.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwietnia 2008, 00:35:31 »
W obu przypadkach elektronika reguluje zapłon. W 1,6 (nie wszystkich) jest tak, że jest czujnik położenia wału gdzieś przy rozrządzie (nie wiem, nie widziałem, nie macałem), a w 2,0 ten czujnik jest w aparacie zapłonowym i tyle. Przekręcając aparat można zmienić podstawowe wyprzedzenie.
Ale tak czy inaczej to elektronika dobiera odpowiednie wyprzedzenie w zależności od obrotów, TPS, temperatury i takich tam...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2008, 02:06:27 »
Już nie mogę edytować :(
Camelionix, przede wszystkim weź się za regulację i strojenie instalacji. Bajki gazowników o konieczności wymiany 4/5 układu WN należy olać. Dobrze że nie każą wymieniać cewki i "modułu" :(  (ach, jakie to magiczne słowo robiące wrażenie na laikach)
Zminimalizuj swobodny wypływ gazu i będzie pan zadowoloooony ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwietnia 2008, 22:53:35 »
Czytam a właściwie ogladam pewna ksiazke(angielska wersja) no ale cos tam czaje, i mam takie pytanie co do tej regulacji zaplonu. W serwisie powiedzieli ze nic nieda bo komputer bo pupa maryna, ale tak jak w tej ksiazce i tak jak Perzan napisale w innym watku regulacji dokonuje sie w trybie serwisowym kompa przy zwarciu E1 + TE1 wiec chyba komp wtedy po regulacji zaprogreamuje sobie zmienione ustawienia, czy tak?? Wiadomo ze cos pozniej jak mu pasic niebedzie to starac sie bedzie regulowac ale podstawowa regulacja chyba  ma sens tak jak napisalem przy zwartych stykach? Oni moze mysleli ze niema takiej opcji?? (ale ich zadne jak to bedzi prawda :-o :-) :-P)

Pozdro!!

Offline Camelionix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Maja 2008, 23:17:09 »
odswierzam watek po dluzszeej przerwie. Carinka ma teraz nowy rozrzad + pompe wody + wszystkie paseczki. Komora silnika jest tak czysta ze widac tyle rzeczy ktorych wczesniej niebylo widac. Ale wracajac po wymianie okazalo sie ze wczesniej byl rozrzadzik przestawiony o zabek lub i dwa, pozatym cos jakos nie tak bylo z paskiem. Zaplon wyregulowany teraz. Efekty to cichsza praca przedewszystkim no i teraz trzeba uwazac jak sie rusza zeby oponkami niezakrecic :grin: A odnosnie stralow to na gazie nadal sa ale juz nie takie. Teraz zdecydowanie sie zmniejszyly, mysle ze regulacja gazu usunie ten "problem". Chociaz jakies inne mechaniory(bo teraz robil mi z rodzinki spec) mowili ze tez moze byc cos z kolektorem wydechowym z tymi strzalami. Teraz zobaczymy jak bedzie ksztaltowac sie spalanie. Mam nadzieje ze mniejsze. Wczesniej to ~15-16l LPG na 100km bez wzgledu na styl jazdy.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Maja 2008, 23:34:20 »
Dziwna sytuacja z tymi strzałami na gazie,coś powoduje niedopalanie mieszanki lub wypluwanie niespalonej do kolektora.Przyspiesz delikatnie zapłon w celu pełniejszego spalenia.Zaznacz na aparacie jego położenie i przesuń go delikatnie  w prawo.Zawsze bedziesz mógł powrócić do pierwotnego położenia.Jeśli jezdzisz na gazie to nie zaszkodzi zostawić troszkę wieksze wyprzedzenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl