Autor Wątek: 1.4 czy 1.6?  (Przeczytany 44623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcin032

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Listopada 2005, 22:22:13 »
Cytat: Eden

1. Jest w nim ciszej niz w benzynie
4. Dodatkowy powod - wiek kierowcy :) jesli kierowca ma <35 lat i lubi poszalec to 1,6 w benzynie, ale jesli ma to byc autko rodzinne to polecam Diesla

1) Nie wiem, gizlem nie jeździłem ale przy najbliższej okazji sprawdzębo mam wątpliwości
4) Co ma do tego wiek kierowcy  :?:  Mam 34 lata, mam rodzinę, wybrałem Rollkę1.6 w benzynie dlaczego? Przeczytaj wyżej

Pozdrawiam

janmor

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Listopada 2005, 22:26:44 »
Zgodze sięże d4dw Toyocie to nie ciągnik, ale jest głośniej niż w benzyniaku   :)  

Oczywiście mówimy o sytuacji, w której silnik pracuje na 1900 obrotach   :)

lifeson

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Listopada 2005, 09:37:52 »
Cytat: janmor
a) zimą kiepsko zapala ( jak wszystkie ropniaki ) i efekt warczenia, piszczenia przy ruszaniu do momentu rozgrzania silnika jest

Janmor, no co ty, rzeczywiscie kiepsko ci pali zima???
nie powinno tak byc!
pzdr!

janmor

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Listopada 2005, 12:10:53 »
Pisze tylko o sytuacji zapalania i pierwszych kilometrów.

W ASO powiedzieli, z e ten typ tak ma   :roll:     :roll

lifeson

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Listopada 2005, 12:26:03 »
Pisze tylko o sytuacji zapalania i pierwszych kilometrów.

W ASO powiedzieli, z e ten typ tak ma   :roll:     :roll

aaa, czyli chodzi ci o kulture pracy a nie to ze w ogole nie moze zapalic.
to spoko :)
pzdr!

STAMP

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #95 dnia: 21 Listopada 2005, 16:34:00 »
Ja mam D4D i powiem jeszcze na minus
A ja dorzucęjeszcze jeden,producent nie przewidział dla sedana-luna tego silnka. Oferuje 2,0 D-4D a to już około 13000 pln więcej niż 1,6 benzyna.

Eden

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #96 dnia: 21 Listopada 2005, 17:14:03 »
Przepraszam za ten koment z wiekiem :)

A co do teho ze jest ciszej juz wyjazniam... Przy porownywalnych obrotach przy obu silnikach jest dosc podobnie... Aleeee ale diabel tkwi w szczegolach. Zeby jechac 100 km/h wystarczy dieslowi 2200 obrotow kiedy benzynka potrzebuje juz kolo 4000 i stad sie bierze to ze w dieslu jest ciszej. Pozatym diesel jak to diesel "jedzie z dolu" zaraz po przekroczeniu magicznych 1800 obrotow czyli po przebiciu sie przez turbo-dziure.

Najfajniejsze jest to ze mamy 1,4 1,6 i diesla wiec kazdy moze dobrac to co mu najbardziej odpowiada. Swoja droga na poczatku trzeba sie troche przestawic bo jakos "inaczej sie slyszy" diesla i okazuje sie ze na poczatku za wysoko go krecilem (przyzwyczajenie z benzyny). Ale teraz jest juz oki.

Ja jestem bardzo zadowolony z tego wyboru. Byc moze zmieni sie to kiedys, ale poki co uznaje ze dla mnie to byl dobry wybor. A szalec tym nie potrzebuje, mam okazje sie wyzyc na "zamknietych odcinkach" i jest mi z tym dobrze.

A kupujacemu (ktory zaczal ten watek i jeszcze nie podjal decyzji) polecam - przemyslec cel i przejechac sie wszystkimi trzema silnikami. A potem podziel sie z nami wrazeniami i powiedz co wybrales.

Pozdrawiam

Kroket

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #97 dnia: 21 Listopada 2005, 19:43:03 »
Aleeee ale diabel tkwi w szczegolach. Zeby jechac 100 km/h wystarczy dieslowi 2200 obrotow kiedy benzynka potrzebuje juz kolo 4000 i stad sie bierze to ze w dieslu jest ciszej

Benzyniaki wcale nie sa glosne. Zapraszam do mnie - wystarczylo lepiej zamocowac wygluszenie maski (nie zapominajac o kilku innych plastikach) zeby zrobilo sie cicho. Silnik jest cichutki. To szpeja wkolo halasuja.

marcin032

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #98 dnia: 21 Listopada 2005, 19:45:41 »

Zeby jechac 100 km/h wystarczy dieslowi 2200 obrotow kiedy benzynka potrzebuje juz kolo 4000 i stad sie bierze to ze w dieslu jest ciszej.

A na którym biegu???
Równo 100 km/h
IV-bieg 3600 obr.
V-bieg 3000 obr.
Mówiętu o silniku 1.6. W tym miejscu chciałbym zaznaczyć, że jadąc po szosie 100 km/h jadęjuż na V biegu, a IV służy mi tylko i wyłącznie do wyprzedzania czyli, że mam głośno tylko podczas tego manewru. Nie mam niestety na razie czasu, żeby sprawdzić 1.4 D4D ale jak znajdęwolną chwilkęna pewno pojeżdżęgizelkiem i postaram sięopisać porównanie.

Pozdrawiam

janmor

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #99 dnia: 21 Listopada 2005, 20:00:18 »
Cytuj (zaznaczone)
Zeby jechac 100 km/h wystarczy dieslowi 2200 obrotow kiedy benzynka potrzebuje juz kolo 4000

:shock:    możesz to sprecyzowac? Bo chyba mówisz o silniku 1,3 i starszym modelu???

No, ale może Autor wypowie sięco do teamtu bo już z niego lekko mówiąc odchodzimy   :-DD  
Nie chciałem pisac, że jak byś dał wybór pomiędzy 1,4 - 1,6 i D4D ( 1,4 ) to bym wybrał i polecał ten ostatni   :aclap

Eden

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #100 dnia: 21 Listopada 2005, 20:34:38 »
Bije sie w piers i przepraszam - przekoloryzowalem... Ale chodzilo mi o pokazanie na czym polega roznica w glosnosci pomiedzy silnikami.

Marcin032 slusznie ustalil granice obrotow i wytknal moja pomylke (chociaz przypuszczam ze 1,4 moze potrzebowac tych obrotow wiecej niz 1,6). Najchetniej wysluchalbym opinii Marcina po przejazdzce 1,4 D4D. Mysle ze takie porownanie bedzie ciekawe.

Ja jestem stronniczy :) Bo mi sie moj diesel podoba (co nie znaczy ze jest the best). Bo The best byla inna wersja Corolli opisana trzema magicznymi literkami WRC... Ale to juz opowiesc na inny topic :)

Jeszcze raz przepraszam wszystkich za moje "odrobine laickie" potraktowanie tematu. Przystapie bardziej do czytania niz pisania.

Pozdrawiam

Kroket

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #101 dnia: 21 Listopada 2005, 21:52:38 »
Marcin032 slusznie ustalil granice obrotow i wytknal moja pomylke (chociaz przypuszczam ze 1,4 moze potrzebowac tych obrotow wiecej niz 1,6).

A nie :)! skrzynie sa identyczne. I zdaje sie nawet, ze takie same przelozenia byly w poprzednim Ave 2.0. Albo ktos mnie oklamal.
Jeszcze raz przepraszam wszystkich za moje "odrobine laickie" potraktowanie tematu. Przystapie bardziej do czytania niz pisania

E nieee... Wiesz, ktos musi nas dowartosciowywac swoja niewiedza :))).

Spro-ket

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Listopada 2005, 02:05:18 »
Cytuj (zaznaczone)
E nieee... Wiesz, ktos musi nas dowartosciowywac swoja niewiedza Smile)).

:bbravo      :wink:

No to - warto dopłacać z 1,4 do 1,6  ?    ;)

marcin032

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Listopada 2005, 19:58:21 »
Cytat: Spro-ket
No to - warto dopłacać z 1,4 do 1,6  ?    ;)

Warto, bez dwóch zdań.

Cytuj (zaznaczone)
Najchetniej wysluchalbym opinii Marcina po przejazdzce 1,4 D4D. Mysle ze takie porownanie bedzie ciekawe.

No i byłem dziś na jeździe 1.4 D4D kombi. Hehe, powiem tak:
Jeśli chodzi o samą jazdępo szosie, to naprawdęnie zrobił on na mnie wrażenia. Prawdą jest, że ciągnie od niskich obr.ale to wszystko na co go stać. Porównując go do benzynowej 1.4, benzynka wymięka. Natomiast przy 1.6 śmiem twierdzić i to bez żadnych objekcji, że już na II biegu przy 4 tyś. obr.gizelek zostaje w tyle. Niestety, 1.4 D4D ciągnie max do 5 tyś. obr., gdzie ja mam jeszcze zapas.  :D  
A teraz druga moja wątpliwość, jeśli chodzi o głośność w środku:
  :bbravo  Kolego Eden!!! Miałeś RACJÊ  :-DD  Przyznajębez bicia, że moja 1.6 jest głośniejsza. Nie tłumaczyłbym   jednak tego faktu obrotami ale lepszym wyciszeniem pojazdu. Czego by jednak nie pisać - GIZELEK JEST CICHSZY
Moja rada jest taka:
- jeżeli szukamy Rollki o lekko sportowych aspiracjach - 1.6
- jeżeli mamy gdzieś przyśpieszenia, osiągi itp - 1.4 ale tylko w gizlu!!!

Pozdrawiam

Eden

• Gość
1.4 czy 1.6?
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Listopada 2005, 20:54:08 »
Yessss - chociaz raz sie nie mylilem hihihi... Moze i nie mam powera jak 1,6 i na swiatlach ;) wymiekne... Ale za to mam cichutko jak w Avensisie hihihi (no dobra - troszke przesadzilem). A zupelnie powaznie. W corollce jest ciszej niz w Lagunie - a to podobno klase wyzej autko...

Wracajac do tematu i przychylajac sie do zdania Marcina: jesli 1,4 to tylko diesel, jesli masz sportowe zaciecie, to bez oporow 1,6 benzynka...

I bez zadnych watpliwosci - warto doplacic te pieniadze z 1,4 do 1,6 podobnie jak warto doplacic z benzyny do diesla. Niestety - kazdy musi sam zadecydowac co jest dla niego lepsze. Ale majac wybor typu kupic alusy za 2000 czy dolozyc do silnika 1,6 - zdecydowanie silnik!!!

Pozdrawiam
Maciek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl