Autor Wątek: Wał napędowy ?????????????  (Przeczytany 11868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SEAT

• Gość
Wał napędowy ?????????????
« dnia: 17 Listopada 2004, 21:08:31 »
Szybkie pytanko.
Czy wał napędowy , oraz wał do alternaotra sie jakoś smaruje.
Chodzi mi o to czy sa tam jakies kalamidki?
Nie mam kanału zeby wejsc pod auto i to sprawdzic.
Pozdro RW
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2010, 22:09:32 wysłana przez Janmor »

kol_arek

• Gość
Wa³ napêdowy ?????????????
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2004, 21:55:55 »
nie wiem dokładnie jak jest w Previ, ale alternator wykluczam na 99%, a jeśli chodzi o wał napędowy to ewentualnie mogą być smarowane krzyżaki

adamis

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2004, 16:18:19 »
Na wszystkich trzech wałach są kalamitki do smarowania.

montemax

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2004, 20:09:00 »
Witam serdecznie (jestem tu nowy)
Hmm. Właśnie z przodu coś zaczeło mi w mojej Previ brzęczeć :( . Po wstepnej rozmowie z Panem od naprawiania okazuje się, że jest to prawdopodobnie wał przedni.
Czy ktoś z was mial doczynienia z tym wlaśnie wałem ? Podobno są tam jakieś sprzęgiełka-krzyżaki.
W odrębnym wątku sięprzywitam i przedstawię:)
Pozdrawiam Wszystkich

adamis

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2004, 21:15:06 »
Ale czy chodzi o wał napędzający koła przednie,czy o ten napędzający wentylator?
   Mi rozleciał sięjeden z krzyżaków wału tylnego.Zanim go zdemontowałem jeździłem dotąd aż zaczął chrobotać niebezpiecznie głośno.Po zdemontowaniu jeździłem przez 2 tyg.tylko na przedni napęd.Bez problemów.Te krzyżaki nie występują jako część zamienna.Toyota chętnie sprzeda ci kompletny wał za jakieś 2800.
    Zregenerowanie obydwu krzyżaków (w Katowicach)kosztowało mnie 320 zł.Sprawują siędoskonale.
    Wał demontuje siębardzo prosto(tzn ten napędzający koła)wystarczy wykręcić po 4 śruby przy każdym przegubie.Gorzej jest z demontażem wału wentylatora.Przy nim siępoddałem.

SEAT

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2004, 17:08:24 »
Tutaj sa maniary na firmęktóra zajmuje sie regeneracja wałow napędowych i krzyżakow.
Podobno jest bardzo dobra - ta firma.
Sam narazie z jej usług nie korzystałem......ale  korzysta e jej usług firma w ktorej pracuje i mechanicy bardzo sobie chwala jakośc jej usług.

R-Service mgr Zbigniew Machura
43-300 Bielsko-Biała, ul. Niemcewicza 2b
tel : 033 814 94 95, 496 55 09
fax : 033 814 94 95
mail : biuro@r-service.pl

eltech

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Stycznia 2005, 00:13:44 »
W Wawce na ul. Łodygowej jest dość duża firma która robi i naprawia wały
A u mnie w Ząbkach też jest gość naprawiający wały. Byłem u niego jeden raz paręlat temu z poldkiem i zrobił porządnie ale to był tylko poldek :-DD
Przy okazji jak będęprzejeżdżał kiedyś to wejdęi siępodpytam

eltech

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Stycznia 2005, 00:16:50 »
Seat napisz czy znalazłeś te kalamitki a jeżeli tak to mniej więcej gdzie ich szukać

SEAT

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2005, 20:27:47 »
Cytat: eltech
Seat napisz czy znalazłeś te kalamitki a jeżeli tak to mniej więcej gdzie ich szukać

Witaj.
Fajna masz fuche  :bbravo
A tak w sprawie wału to powiem szczeze nie szukałem!!!!!!!!!!
Leń jestem i tyle bo mi sie nie chce podjechac do jakiegos warsztatu - brak czasu. :cry:
Ale jak znajde to powiem co i jak.
Pozdro RW

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Stycznia 2005, 23:42:21 »
...Cos poklikałem i tu sięznalazłem O_o  Widze że temat jest o wale napędowym...a ja moze troche tak na marginesie....czyli most, dyfer nie wiem jak to nazwać. Mam Previe 4WD z 92' o z tyłu tak coś chuczy że z tyłu nie da sie rozmawiać. We wcześniejszej tylnionapędówce jak wymieniłem most przy takich objawach to kłopoty sięskończyły. Może ktoś ma jakis pomysł co to może być i jak sobie z tym poradzić. Bo może to jest coś innego. U mnie w Krakowie w salonie Toyotki troche krzyczą sobie za te części i to nie cały most tylko jakieś tam zestawy.
Pozdrawiam ^_^

marekkub

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Stycznia 2005, 00:18:51 »
Ja robiłem przedni most. U mnie poszły łożyska. Objawy to gwizd, ale przde wszystkim czarny olej, niestety były wycieki (uszczelniacz poszedł). Ale tak czy inaczej trzeba było wyciągać most.

Pozdrawiam
Marek

eltech

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Stycznia 2005, 16:00:22 »
Witaj Gabrish.Najlepiej zapytaj sięSeata bo on jest z Krakowa lub Adamisa jest z Katowic a więc to będą Twoje rejony. Napewno będą bardziej zorientowani gdzie na miejscu można coś takiego naprawić.

gabrish

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Stycznia 2005, 17:46:49 »
Dzięki!!  ^_^   No właśnie pisałem do Seata na gg ale nie odpisuje......Pozdrowienia :-DD

adamis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:50:26 »
Miałem to samo.Huczało przy hamowaniu silnikiem i na zakrętach.Trzeba było wmienić łożysko na wale i oba na półosiach.Koszt 740zł razem z robocizną.Gość powiedział,że przyjechałem w ostatnim momencie,bo nieco później a trzeba by wymieniać cały dyfer.Zrób to jak najprędzej.Miał już takich za późnych klientów.Warsztat jest w Katowicach.Bardzo porządny.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Stycznia 2005, 23:07:02 »
No a nie mówiłem ? Na Adama zawsze można liczyć  :!:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl